alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Poohutch napisał/a:
Ogólnie, czy nadaje się rodinal dla trixa jako w miarę drobnoziarnisty, ostry wywoływacz ogólnorozwojowy?

Nie. Ziarno zbyt dominuje w tej kombinacji jak na moj gust.

Poohutch napisał/a:
Oczywiście czasy są do sprawdzenia, interesuje mnie jedynie czy ten wywoływacz[...] zarówno kontrasty jak i cienie, wnętrza, zmrok itd na jednym filmie.

A to tak.

Poohutch  Dołączył: 23 Kwi 2009
dzięki alkos,

rozumiem, że do streeta - tak,
do portretu, krajobrazu itd - nie

Poohutch napisał/a:
rozumiem, że do streeta - tak,

trix + rodinal to raczej do milosnikow kaszy :-P

do stritu, portretu, krajobrazu - zalezy co chcesz osiagnac? gladkosci z tego nie dostaniesz :-)

Poohutch  Dołączył: 23 Kwi 2009
No, szkoda. Taki wygodny w używaniu jest. Ale faktycznie, ilfordowskiego pana 400 można było tak katować, ale trix'a szkoda.

Jaki wywoływacz wobec tego jest lepszy i user-friendly? Mam tu na myśli jednorazowy roztwór (wołam rzadko), który nie jest szczególnie drogi? ID-11 kiedyś używałem, ale rodinal bije go na głowę jeśli chodzi o łatwość użycia.

Od razu drugie pytanie - używałeś może papierów barytowych do drukarki? Ma to coś wspólnego z prawdziwym barytem? Pytam, bo myślę o procesie hybrydowym: analogowo - cyfrowym.

Poohutch napisał/a:
ID-11 kiedyś używałem

Ja uzywam D-76 1+2 z Neopanem 400 i to chyba moja ostateczna kombinacja. Szczegolnie ze bw robie juz od swieta :-P

Poohutch napisał/a:
używałeś może papierów barytowych do drukarki? Ma to coś wspólnego z prawdziwym barytem?

Uzywam. Podobne, nawet bardzo, jednak to nie do konca to - obraz w ciemniowym barycie jest "w srodku", na plujkowym - na zewnatrz i potrafi nierownomiernie sie blyszczec.

jacentyplacenty  Dołączył: 20 Gru 2009
witam serdecznie. obecność na forum zaczynam od pytania.
czy dobrym wydaje się wywołać kodak trix 400 w ilfosol s? można spodziewać się dobrych wyników. może jednak lepiej zamówić coś powszechnie do tego filmu używanego by mieć na święta sympatyczną zabawę?

jacentyplacenty napisał/a:
ilfosol s

Jedyny nieprzewidywalny wywolywacz jaki spotkalem. Raz mi przewolywal, raz niedowolywal. Masakra.

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Yeti napisał/a:
na Alledrogo niedawno paczka 10 szt. NP20 z terminem 1991 po wielkich bojach poszła za coś około 100 zł.

Jeszcze mi kilka zostalo ;-)

jacentyplacenty  Dołączył: 20 Gru 2009
ok, moim punktem odniesienia w zabawie trixem bedzie zatem r 09. już zamówione. jak to ma być hobby, to niech będzie... efektami pozwolę sobie podzielić się w czasie właściwym. dzięki za podpowiedź. a teraz idę pobawić się szklanymi kliszami, które wykopałem w szkolnym archiwum.

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
Mam rolkę naświetloną na iso800. Będę maczał w HC-110. Pytanie oczywiście o czas i proporcje takie aby czas był powyżej 10 minut.

xneon  Dołączył: 11 Gru 2009
trzy rolki tri-x mam, dostępne wywoływacze to R09, Tetenal Ultrafin Liquid, Kodak Microdol X, Ilford Microphen. co będzie najlepsze dla następujących kompozycji?

- rolka na 1600, strzelana w okolicach zmierzchu i relatywnie ciemnych pomieszczeniach
- rolka na 400, uniwersalna, gęsta (zakładam lekkie przewołanie)
- rolka na 200, środek dnia, potrzebuję konturowości

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007

spirit  Dołączył: 21 Lip 2007
Hmm.. trix z rodinalem wygląda paskudnie nawet na skanach 700px. 8-)

xneon napisał/a:
trzy rolki tri-x mam, dostępne wywoływacze to R09, Tetenal Ultrafin Liquid, Kodak Microdol X, Ilford Microphen. co będzie najlepsze dla następujących kompozycji?

Jak masz zamiar odbijać to odpuść rodinal, szkoda papieru.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Stachu napisał/a:
To jest Tri-X 400@400 w R09:

O! O! O! Dokładnie takich efektów nie lubię w tym połączeniu (tak subiektywnie patrząc, ale nie umiem ocenić niestety co dokładnie mi się nie widzi)

odbijać nie, skanować i potem skany na ploterze (niestety).
ok, r09 odpadł, co dalej? może polować na d76? z xtolem bardzo mi się podobał lekko przewołany, ale nie mam do niego dostępu znów.

spirit napisał/a:

Alez bzdurzysz.

Jak kto lubi to tez zabronisz?

http://lh3.ggpht.com/_YIU...24/IMG_0045.jpg
http://lh5.ggpht.com/_YIU...24/IMG_0070.jpg
http://lh5.ggpht.com/_YIU...24/IMG_0040.jpg
http://lh3.ggpht.com/_YIU...20/IMG_0073.jpg
http://lh3.ggpht.com/_YIU...24/IMG_0059.jpg

takie efekty uzyskałem z lekko przewołanym xtolem 1+3 i nie ukrywam, że chciałbym znów podobnej gęstości. to co pokazał stachu jest zbyt, hm, zwyczajne.

xneon napisał/a:
z lekko przewołanym xtolem 1+3

?? Skany wygladaja na niedowolane. Chyba ze naswietlales na 3200...

spirit  Dołączył: 21 Lip 2007
alkos napisał/a:
spirit napisał/a:

Alez bzdurzysz.

Jak kto lubi to tez zabronisz?

Tak, tak alkos, zabraniam ci.

naświetlałem na 400, nie ja wołałem, ale dostałem info że były trzymane 2 minutki dłużej

Skocz do: