jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
doors napisał/a:
Da 12-24/4.0
A jesteś pewien, ze skalibrowałeś ją prawidłowo? Mój egzemplarz ma BF na długim końcu w dziennym (nie mówię o K-5, tylko o cechach obiektywu) przy normalnych odległościach zdjęciowych, ale jeśli skorygujesz go idealnie dla długiego końca (czyli tak by trafiał 100% w środek GO na krótkich dystansach), to FF na 12mm jest nieakceptowalny. Trzeba ustawić delikatny BF dla minimalnej odległości ostrzenia (wciąż ostro, choć nie maksimum rozdzielczości) i wtedy również krótki koniec jest akceptowalny nawet na minimalnych odległościach ostrzenia.
Jeśli pozostałe szkłą trafiają Ci w punkt, to jestem przekonany, że problemy o których piszesz, to błędy kalibracji (również w przypadku 50/1.7).

[ Dodano: 2011-03-19, 14:57 ]
python28 napisał/a:
Wniosek jest prosty to nie soft tylko sprzęt, jak jest sprawny to jest sprawny
Mój nie był sprawny i jest sprawny. Jak to wyjaśnisz?

doors  Dołączył: 08 Maj 2010
Gdybym nie byl posiadaczem DA 12-24 i FA 50 to po uregulowaniu problamow z koleczkiem i koralikiem bylbym tez posiadaczem kapiatki bez usterek....

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
Cytat
Mój nie był sprawny i jest sprawny. Jak to wyjaśnisz?
A jak wyjaśnisz to że mój nie był sprawny i nie jest sprawny?

doors napisał/a:
Gdybym nie byl posiadaczem DA 12-24 i FA 50
Mam trochę więcej obiektywów od Ciebie - nie sądzisz, że miałbym większe szanse na trafienie na takie z którymi korpus się niedogaduje w zależności od rodzaju światła?
BTW, przejdę się niebawem przestrzelić sobie kolekcję mojego ojca (kolejnych kilkanaście szkieł, głównie producentów niezależnych) - zobaczymy, czy trafię na podobne zachowanie...

[ Dodano: 2011-03-19, 15:10 ]
python28 napisał/a:
A jak wyjaśnisz to że mój nie był sprawny i nie jest sprawny?
Biorąc pod uwagę Twoje niezbyt duże (jak sam piszesz) doświadczenie i obiektywy głównie firm trzecich, byłbym ostrożny w z szukaniem wyjasnień dla czegokolwiek, ale bardzo możliwe, że masz egzemplarz który nieprawidłowo interpretuje informacje o kolorze i stąd Twoje problemy z WB również (obstawiam, że część informacji potrzebnych do ustawienia WB pochodzi również z kolorymetru SAFOX-a).

BTW, grupa "ozdrowiałych" K-5 jest znaczaco wieksza od tych kilku (w skali światowej jeśli wierzyć DPreview i PentaxForums), które dalej działają nieprawidłowo.

Ostatni moj test DA 12-24 polegal na porownywaniu detekcji fazowej z detekcja kontrastu (LV). Dazylem do uzyskania (przez korekcje) ostrosci jaka dalo mi ostrzenie przy LV.
Przy 24mm korekcja -8, przy 12mm -10....

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
doors, a jedno pytanko, zajmujesz sie zawodowo robieniem zdjec tablic testowych? czy te odchyly naprawde sa az tak duze ze nie da sie z nimi "normalnie" robic zdjecia?

doors napisał/a:
Ostatni moj test DA 12-24 polegal na porownywaniu detekcji fazowej z detekcja kontrastu (LV). Dazylem do uzyskania (przez korekcje) ostrosci jaka dalo mi ostrzenie przy LV.
Zrobiłem ten sam błąd przy początkowej kalibracji - z tym szkłem to nie jest najlepsza metoda. Zrób sobie coś na wzór LensAlign - ustaw jakiś pionowy cel (np. instrukcję obsługi do K-5), ułóż obok linijkę pod katem ~45 stopni, tak, by jakaś watrość na linijce odpowiadała idealnie płaszczyźnie celu i ostrz prostopadle do płaszczyzny celu, odczytując zakres GO z linijki. W ten sposób dość dokładnie widzisz w którym miejscu GO ostrzysz. Pamiętaj, że drobne zmiany na krótkich dystansach przekładają się na ogromne na większych odległościach i że im mniejsza odległość ostrzenia tym prawidłowy rozkład GO jest bliższy 50:50.

paradziqs napisał/a:
doors, a jedno pytanko, zajmujesz sie zawodowo robieniem zdjec tablic testowych? czy te odchyly naprawde sa az tak duze ze nie da sie z nimi "normalnie" robic zdjecia?

Jestem poczatkujacym uzytkownikiem kamery digitalowej...To moja pierwsza...W analogowej nigdy nic nie kontrolowalem...i gdyby nie ten watek tutaj to pozostal bym przy drugiej kapiatce (pierwsza miala niesprawne koleczka) nie wiedzac o koralach, czy FF. Ale skoro sie dowiedzialem wiec tez zaczelem testowac....Ta wada jaka ma aktualnie moja kapiatka praktycznie mi nie przeszkadza. Musze jednak pamietac przy dwoch obiektywach o wlaczaniu i wylaczaniu korekcji w zaleznosci od swiatla.

[ Dodano: 2011-03-19, 15:34 ]
Jaad przy swietle sztucznym rzadko kiedy mamy doczynienia z duzymi odleglosciami, a jezeli nawet to GO jest tak duza , ze FF czy BF zmiesci sie w nim....
Zachowanie sie kamery w praktyce jest w tej chwili dla mnie wykladnikiem...Skonczylem z testami linijkowymi...

doors napisał/a:
Jaad przy swietle sztucznym rzadko kiedy mamy doczynienia z duzymi odleglosciami, a jezeli nawet to GO jest tak duza , ze FF czy BF zmiesci sie w nim....
Duża odległość, to w tym przypadku czasem mniej niż kilka metrów. Za małe uznaję odległości od minimalnej do ~1m. Zauważ jak wyglada skala odległosci na pierścieniu DA12-24...
doors napisał/a:
Zachowanie sie kamery w praktyce jest w tej chwili dla mnie wykladnikiem...Skonczylem z testami linijkowymi...
Testy "linijkowe" pozwalają skalibrować szkło tak, by zachowywało się dobrze w każdych warunkach. Wprowadzenie niewłaściwej korekty jest dla układu AF znacznie gorsze, niż nie wprowadzanie jej wcale - zdajesz sobie sprawę, że układ "patrzy" wtedy cały czas na rozostrzony obraz i próbuje aproksymować rozostrzenie do zadanej wartości? Jeśli do tego dołożysz wartość rozostrzenia dodawaną jako bias dla światła żarowego, to masz po drodze całe mnóstwo błędów i niedokładności...

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
Byłem właśnie u kolegi mario633, i zdecydowanie jest potwierdzone że moja puszka głupieje w zależności od rodzaju oświetlenia, a do tego szkła które u niego są na -5 u mnie brakuje skali o co najmniej 5 także tak czy inaczej do serwisu.

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
python28, wysylaj i jak najszybciej zamieniaj ten watek na "wlasciwy"

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
jaad75 napisał/a:
Testy "linijkowe" pozwalają skalibrować szkło tak, by zachowywało się dobrze w każdych warunkach.
Tak?? A niby skąd takie wnioski?

jaad75 napisał/a:
Wprowadzenie niewłaściwej korekty jest dla układu AF znacznie gorsze, niż nie wprowadzanie jej wcale - zdajesz sobie sprawę, że układ "patrzy" wtedy cały czas na rozostrzony obraz i próbuje aproksymować rozostrzenie do zadanej wartości? Jeśli do tego dołożysz wartość rozostrzenia dodawaną jako bias dla światła żarowego, to masz po drodze całe mnóstwo błędów i niedokładności...
:shock: :shock: :shock: A Ty tak w ogóle wiesz jak działa fazowy AF? Mam wrażenie graniczące z pewnością że nie. :roll:

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
ZbyszekB napisał/a:
A Ty tak w ogóle wiesz jak działa fazowy AF?
proszę, oświeć nas?

ZbyszekB napisał/a:
Stąd, że niewielka, praktycznie nieistotna zmiana na krótkich dystansach powoduje duże różnice na większych.
ZbyszekB napisał/a:
:shock: :shock: :shock: A Ty tak w ogóle wiesz jak działa fazowy AF? Mam wrażenie graniczące z pewnością że nie. :roll:
Zapewniam Cię, że wiem. "Półobrazy" w odległości od siebie, to wciąż rozostrzony obraz, czyż nie?

p_ttl
[Usunięty]
jaad75 - kolejna osoba na tym forum która pozjadała wszystkie rozumy

p_ttl, pokaż mi w którym miejscu się mylę wg. Ciebie.

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
p_ttl, czasami warto posłuchać mądrzejszych od siebie, nieprawdaż ?

[ Dodano: 2011-03-19, 21:21 ]
Cytat
Bez wątpienia będę wielki. Ludzie cytują mnie już za życia...

Ta... ;-)

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
jaad75 napisał/a:
ZbyszekB napisał/a:
Stąd, że niewielka, praktycznie nieistotna zmiana na krótkich dystansach powoduje duże różnice na większych.

Napisałeś: "w każdych warunkach" a każde warunki oznaczają dla mnie tak samo odległość ostrzenia (krótki i długi dystans) jak i temperaturę barwową. Dopiero teraz jak uściśliłeś to Twoja wypowiedź zaczyna mieć sens.
jaad75 napisał/a:
ZbyszekB napisał/a:
Zapewniam Cię, że wiem. "Półobrazy" w odległości od siebie, to wciąż rozostrzony obraz, czyż nie?
Czy myślisz że jak w korpusie korekta jest ustawiona na "0" to ostrość zawsze jest ustawiana tak żeby "Półobrazy" na czujnikach AFa idealnie do siebie pasowały? Otóż jest tak że każdy obiektyw podaje do korpusu offset dla czujników AFa tak aby ostrość była ustawiona poprawnie. Musi to robić gdyż układ optyczny czujników AFa wprowadza dodatkowy błąd ustawień. Droga światła do czujników jest inna niż do matówki z klinem jeśli by taką matówkę brać jako pierwowzór zasady działania AFa. Dodatkowo ten offset który do korpusu przekazuje obiektyw jest inny dla każdej ogniskowej jeśli jest to zoom a także może być różny dla "jednej ogniskowej" jeśli ustawianie ostrości wykonywane jest prze jej skracanie.

p_ttl
[Usunięty]
Cytat
p_ttl, czasami warto posłuchać mądrzejszych od siebie, nieprawdaż ?

to posłuchaj skoro musisz :-D :-D :-D

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
ZbyszekB, czyli jaad75 podał dość poprawną definicje tylko zapomniał dodać kolejnego źródła błędów?
Czyli twoje stwierdzenie, że kolega jaad75, nie ma kompletnie pojęcia o działaniu AF fazowego jest mocno nieadekwatne, prawda?

Skocz do: