filorp  Dołączył: 03 Lis 2008
  [K-5] Nasze problemy techniczne z K-5
Zdecydowałem się zacząć ten wątek z nadzieją że inni posiadacze świeżutkiej kapiątki się przyłączą. Z pierwszych bugów wynika że nie jest to jeszcze w pełni stabilna konstrukcja. Różnice między egzemplarzami są.
1. Zacznę od lampy - prześwietlanie zdjęć na iso wyższym niż 200 z zewnętrzną lampą...
2. Zawieszanie się aparatu na słabych prawie wyczerpanych bateriach (trzeba pamiętać że dopiero po drugim a nawet czwartym naładowaniu bateria uzyskuje optymalne parametry zatem z konkluzją należy poczekać aż większość z nas zaliczy tych kilka cykli naładowania i rozładowania)
3. Działanie af-u paru użytkowników m innymi jaad75 zauważyło znaczny front focus w nowych puszkach oraz pewną niepowtarzalność dokładności AF w zależności od oświetlenia co jest dziwne ze względu na istniejącą kompensacje tego zjawiska w sofoxie XIX+.

Nie wiem panowie jak wy ale ja wysłałem swoją puszkę do autoryzowanego serwisu ponieważ wszyskie te plagi zaliczyłem pomyślnie - (tak!!! rozmawiałem ze swoim psychoterapeutą na temat możliwości wystąpienia hipochondrii histerycznej i defektyzmu na tle ogólnego zespołu onanizmu sprzętowego jednak po tygodniu chodzenia na grupy wsparcia objawy nie ustąpiły zatem stwierdziłem że mają podłoże obiektywne :mrgreen: )

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Choroby wieku dziecięcego się kłaniają. Niestety tak jest z wieloma nowymi puszkami, różnią się tylko nasileniem. Ty niestety miałeś pecha większego niż inni.
Mnie by chyb szlag trafił jakbym coś takiego miał przeżyć, zwłaszcza pkt. 3.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
filorp, mogę Ci dać 1pkt ostrzeżenia za przebicie fafniaka w ilości problemów technicznych z jedną puszką? 8-) :-P

sołtys napisał/a:
filorp, mogę Ci dać 1pkt ostrzeżenia za przebicie fafniaka w ilości problemów technicznych z jedną puszką? 8-) :-P
zdaję sobie sprawę z zagrożenia ale tego niestety jest więcej....
4. Prześwietlanie zdjęć - totalne wypranie - chyba występuje w sytuacjach kiedy w kadrze znajduje się coś małego, kontratowego i jasnego. Np odblaski w falach wody albo gdy fotografujemy coś ciemnego na białym tle które nie stanowi dużej części kadru np biały napis na czarnej kartce będzie bardziej prześwietlony niż na k20d - oczywiście że każdy aparat będzie próbował czerń traktować jakby była szarością ale k5 przegina i to znacznie.

filorp, a brałeś pod uwagę w tym wszystkim o czym piszesz, że to nie jest "problem techniczny" tylko, że po prostu "ten typ tak ma" i trzeba nauczyć się takiej obsługi, aby pewne rzeczy wyeliminować, a do pewnych rzeczy się przyzwyczaić, że "inaczej" nie będzie?

Jednocześnie muszę przyznać, że nie śledziłem pozostałych wątków o k-5, w których być może poruszano te kwestie.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
filorp napisał/a:
Prześwietlanie zdjęć - totalne wypranie
Możesz pokazać?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
filorp napisał/a:
1. Zacznę od lampy - prześwietlanie zdjęć na iso wyższym niż 200 z zewnętrzną lampą...
Może być problem lampy i jej softu. U mnie po zmianie softu na 1.30 w K10 właśnie owa Sigma znacznie prześwietla, a wręcz przepala.

wiem że spot metering ale to nie miało znaczenia.... chyba takie przypadkowo prześwietlone szoty zdarzały się kiedy bateria zaczęła padać.....

filorp napisał/a:
wiem że spot metering ale to nie miało znaczenia

Dlaczego nie miało?

sołtys napisał/a:
filorp, a brałeś pod uwagę w tym wszystkim o czym piszesz, że to nie jest "problem techniczny" tylko, że po prostu "ten typ tak ma"
ja doskonale pamiętam czasy komunizmu i całą masę ''sprzętu'' który ''tak miał'' ale na boga sołtys.......

sołtys napisał/a:
filorp napisał/a:
wiem że spot metering ale to nie miało znaczenia

Dlaczego nie miało?
bo z matrycowym i środkowym pomiarem było tak samo albo gorzej

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
filorp,
gdzie exify ? :roll:

joker333 napisał/a:
filorp,
gdzie exify ? :roll:
nie wiem co zrobić aby fotoalbum nie filtrował ich....

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
filorp napisał/a:
wiem że spot metering ale to nie miało znaczenia....
Nie. W ogóle.

To nie jest problem ze sprzętem, tylko problem za wizjerem. Dochodzi kolejny link do kolekcji:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=764096#764096

Jarek Dabrowski napisał/a:
filorp napisał/a:
wiem że spot metering ale to nie miało znaczenia....
Nie. W ogóle.
nie miało to znaczenia bo potrafi prześwietlać niezależnie od włączonego trybu - nigdy mi się to nie zdażyło z k20, powiadam nigdy..... natomiast na k5 zdaża się i nie jest regularne i chyba jest zależne od stanu naładowania baterii....

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Znowu znajdują się mądrzejsi i wiedzą lepiej od właściciela aparatu. Skoro zdarza się to w każdym pomiarze, to chyba coś jest nie tak, nie? No chyba, że filrop kompletnie nie ma pojęcia co robi ;-)
Ale jak jest to nieregularne, to ciężko stwierdzić co jest nie tak. A może masz jakieś bardzo wysokie ISO ustawione?

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
filorp, a kompensacja cieni i przeswietlen wylaczona tak?

Raven napisał/a:
No chyba, że filrop kompletnie nie ma pojęcia co robi ;-)
tak kompletnie to nie.... ale zdaża mi się zmierzyć a potem z tymi samymi ustawieniami robić zdjęcia w innych warunkach itp. kiedy wychodzi histogram na prawo to patrze co jest nie tak a wtym wypadku po prostu nic nie było źle... kilka minut potem aparat robi normalne zdjęcia tzn mierzy poprawnie i daje dobrą ekspozycję. Raczej z obsługą aparatu nie mam problemu tzn wiem co gdzie jest i po co, chyba nie ma takiej funkcji w menu o której nie potrafiłbym powiedzieć ani słowa... Nie doprowadzajcie proszę do sytuacji żebym musiał tłumaczyć się jak g....rz że jednak coś tam wiem....
Jeśli chodzi o trzy pierwsze punkty to wyniki są zawsze powtarzalne i sprawdzalne natomiast 4ty punkt jest poza moim zrozumieniem tzn nie potrafie zainscenizować sytuacji kiedy się to zdarza. Wszystko mam na manual żadnych odszumiaczy i poprawiaczy zakresu tonalnego automatycznego iso itd nie mam włączonych. Jakieś sugestie?

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Przed chwilą podpiąłem do K-5 lampę 540FGZ.
1. Szkło 50mm, f - 5.6, ISO 800, palnik na wprost, P-TTL, odległość ok 3.5-4m - zdjęcie zdecydowanie za jasne.
2. Tak samo jak wyżej, tylko w lampie ustawiam kompensację EV na -0.5 - w/g mnie zdjęcie naświetlone prawidłowo.
3. Te same parametry jak wyżej, tylko lampa na A - i znowu fotka naświetlona prawidłowo.

Testów raczej nie robię - (tak myślę) ważne, by dobrze poznać swój sprzęt.
Wiem, wiem, można trafić na niewłaściwie działającą puszkę.

dżejpi napisał/a:
palnik na wprost,
a spróbój lampke w góre.... od sufitu - testujemy żeby nie być niemiło zaskoczonym później

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
filorp napisał/a:
spróbój lampke w góre.... od sufitu

Próbowałem, nie dopisałem. Przy P-TTL i tych samych parametrach jak wyżej - w/g mnie naświetlona fotka prawidłowo.

Skocz do: