ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Nie pamietam czy sie tutaj wypowiadalem, ale przeszedlem z 32GB Corsaira jakiegos na 64GB ADATA i ostatnio mam Kingstona V200+ (128GB). Kazdy upgrade bylem w stanie "odczuc", bo lubie jak mi sie pojawia okno programu wraz z kliknieciem ikony :mrgreen:
Na chwile obecna nie potrzebuje wiecej miejsca (W7 + cos do edycji photo/video, gry na innym dysku), ale jak mi zacznie brakowac to dokupie drugi taki i zrobie RAID.

A co do chlodzenia to swego czasu mialem Scythe Ninja rev2. Z jednym wentylkiem @ 800rpm dawal rade z Athlonem X2 6400+, a ten do chodnych nie nalezal. Teraz mam XSPC Rasa, wiec ...

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
wyczesany napisał/a:
Ja wymieniam co ~6miesięcy.
Kiepską masz tą pastę, skoro tak traci parametry, że już po 6 miesiącach jest sens/potrzeba ją wymieniać.

ggdh napisał/a:
ale jak mi zacznie brakowac to dokupie drugi taki i zrobie RAID....
Bardziej się opłaca kupić większy SSD (też będzie szybszy od jednego, mniejszego, starszego)

Pyrek napisał/a:
, ja mam leciwego już Phenom'a II X4 840 i muszę naprawdę się postarać by temperatura wzrosła do 40'C..
Pewnie źle odczytujesz temperaturę (nie z najgorętszego rdzenia), albo masz głośne chłodzenie ... albo nie obciążasz w pełni CPU.

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Pewnie źle odczytujesz temperaturę (nie z najgorętszego rdzenia), albo masz głośne chłodzenie ... albo nie obciążasz w pełni CPU.

Obciążałem programem LinX, Prime95, Orthos'em, OCCT i jeszcze pewnie jakimś, o którym zapomniałem..
Temperatury na wszystkich rdzeniach pod pełnym obciążeniem są bardzo zbliżone,
więc nie bardzo wiem o czym piszesz,
co do głośności - obroty wentylatora wahają się od ~500 obr. w idle do ~1300 obr. w stresie,
to nie są wartości powodujące jakiś wielki hałas, słyszę głównie wentylator karty graficznej..

Piszę o tym, że mam i5 2400, Fortis @~680 RPM w stresie , świetnie chłodzącą obudowę Fractal Design Arc z wentylatorem 140mm@750 RPM i przy obciążeniu IntelBurn Test, lub stability test z AIDA Everest, przy temp. pokoju ~21 st spokojnie przekraczam 40 st celsjusza na najgorętszym rdzeniu. ... a Twój procesor należy do bardziej grzejących się od mojego, więc nie ma fizycznej możliwości, byś przy zachowaniu ciszy miał niższe temp. (chyba że w pokoju 10 st celsjusza, a na CPU Noctua D14)

Zakładając że Twoja płyta gł. prawidłowo wskazuje temp.,to wrzuć proszę Alt+PrtScr z Aida, przy stability test CPU+FPU+Cache po np. 15 minutach katowania.

Pyrek napisał/a:

co do głośności - obroty wentylatora wahają się od ~500 obr. w idle do ~1300 obr. w stresie,
to nie są wartości powodujące jakiś wielki hałas, słyszę głównie wentylator karty graficznej..
Jeśli 1300 RPM wentylatora na CPU (120mm?) zagłusza Ci karta graficzna, to jest już hałas.

wyczesany  Dołączył: 26 Cze 2013
Kuzyn Mygosi napisał/a:
wyczesany napisał/a:
Ja wymieniam co ~6miesięcy.
Kiepską masz tą pastę, skoro tak traci parametry, że już po 6 miesiącach jest sens/potrzeba ją wymieniać.
Nie dlatego wymieniam, szczerze mówiąc nie wiem jak długo trzyma parametry (jeśli dobrze pamiętam korzystam z Arctic Silver 5, wcześniej Zalman STG1) robię to przy okazji gruntownego odkurzania komputera, do którego i tak wyjmuję płytę główną.

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Jeśli 1300 RPM wentylatora na CPU (120mm?)

Chłodzenie podałem - AeroCool DCC-C1200
Kuzyn Mygosi napisał/a:
przy temp. pokoju ~21 st spokojnie przekraczam 40 st celsjusza na najgorętszym rdzeniu. ... a Twój procesor należy do bardziej grzejących się od mojego, więc nie ma fizycznej możliwości, byś przy zachowaniu ciszy miał niższe temp.

Ale ja nigdzie tego nie napisałem, napisałem tylko, że "muszę naprawdę się postarać by temperatura wzrosła do 40'C" i tyle..
Jak go obciążę na siłę to 40'C o kilka stopni przekroczy, tylko co z tego?
Przy normalnym użytkowaniu - obróbka filmików, czy zdjęć, ewentualnie jakieś gry młodego - takich temperatur nie osiąga i naprawdę jest cicho..

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Chyba wam sie wątki pomyliły.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Kuzyn Mygosi napisał/a:

ggdh napisał/a:
ale jak mi zacznie brakowac to dokupie drugi taki i zrobie RAID....
Bardziej się opłaca kupić większy SSD (też będzie szybszy od jednego, mniejszego, starszego)

Dziwna logika. Drugi dysk na chwile obecna kosztuje +/- 50% dysku 2x wiekszego. Dostaje bonus wydajnosci, ktorego dysk nowy i 2x wiekszy na pewno nie przeskoczy.

Kupuj co chcesz, ja bym się w RAID nie bawił (jak tam z TRIM w RAID? ... nie ma już problemu?). Co do wydajności - nie wiem jak na wydajność IOPS wpływa typowy kontroler programowy RAID (taki jaki jest w zwykłych płytach głównych).

[ Dodano: 2013-11-01, 20:00 ]
wyczesany napisał/a:
robię to przy okazji gruntownego odkurzania komputera, do którego i tak wyjmuję płytę główną.
Co pół roku wyjmujesz płytę główną? .. jesteś wyczesany ;)

ps. może lepiej kup sobie obudowę z filtrami, zamiast się tak bawić ... no chyba że lubisz to rozkręcanie na czynniki pierwsze 2x do roku.

[ Dodano: 2013-11-01, 20:03 ]
Pyrek napisał/a:

Przy normalnym użytkowaniu - obróbka filmików,
Zależy co robisz z tymi filmikami. Jeśli zajmujesz się rekompresją materiału do X264, to jak najbardziej CPU pracuje pełną parą, na wszystkich rdzeniach równocześnie i do tego dosyć długo (przy HD tyle co trwa film na i5 ... na Phenom 8xx może 2x tyle co trwa film).

berpa  Dołączył: 01 Lis 2010
Kuzyn Mygosi napisał/a:
...może lepiej kup sobie obudowę z filtrami, zamiast się tak bawić...
http://www.demcifilter.com/
Drogo ale bardzo wygodne, niezależnie czy obudowa kompa jest plastikowa czy metalowa( do mycia pod kranem ), bardzo dobre wykonanie ( sprowadzałem z RPA gdy to wprowadzali ). Można wybrać rozmiar, kształt, kolor, magnesy samoprzylepne...
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Jeśli zajmujesz się rekompresją materiału do X264, to jak najbardziej CPU pracuje pełną parą, na wszystkich rdzeniach równocześnie i do tego dosyć długo (przy HD tyle co trwa film na i5 ... na Phenom 8xx może 2x tyle co trwa film)
Albo zrzucasz "czarną robotę" na kartę graficzną i z CUDA idzie błyskawicznie :mrgreen: .

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
Kodowanie do h.264 bardzo lubi dużą ilość rdzeni cpu. Jak tych nie ma, to proponuję nVidia jakąś kartę GeForce np, 430, 440 (najlepiej 128-bit), byleby miała min. 96 procesorów strumieniowych, zwanych cuda core.

Skocz do: