Kolega mało fantastyki czytał widzę.andybond napisał/a:Poruszasz się w przestrzeni barw której ja nie znam,a
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
zgadza się - wiem, że to herezja ale naprawdę istnieje świat dalece bogatszy od 256 stopni szarości w każdym kanale.... i do tego ten świat istniej poza oprogramowaniem graficznym (tu już przegiąłem), tylko nie kamienujcie mnie błagam!!! to tylko hipoteza!!!!!Dada napisał/a:Nie słyszałeś nigdy o nadprzestrzeni
Czy ktoś wie gdzie jest zielony guzik w nikonie....?
K5-II, GX-1s +xy kg szkiełek
Dada napisał/a:Nie słyszałeś nigdy o nadprzestrzeni ?
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
nie można go pokazać dlatego nazywamy go nadkolor.... ale on na pewno gdzieś jest.... poszukam może za kioskiem z piwem....plwk napisał/a:pokażcie nam nadkolor
Czy ktoś wie gdzie jest zielony guzik w nikonie....?
Laboratoria naukowe niewątpliwie dysponują aparaturą do obserwacji nadfioletu. Zarejestrować go można również nikonem D700, w zakresie powyżej 255, 255, 255 przestrzeni RGB, co zostało odkryte przez kolegą filorp. Za sformułowanie teorii wyciągania szczegółów z obszaru światła niewidzialnego, przy pomocy nikona D700 - nagroda Nobla to kwestia czasu.plwk napisał/a:Dada napisał/a:Nie słyszałeś nigdy o nadprzestrzeni ?
Parafrazując - pokażcie nam nadkolor.
filorp napisał/a:„co innego jest gradacja jasności piksela, która jest tylko cyfrową reprezentacją rzeczywistości, a czym innym jest sama rzeczywistość... w której znajdują się punkty dużo jaśniejsze od tego co przedstawia ta reprezentacja”
X-T1
| K100D Super - SMC DA 18-55 AL - UV HOYA HMC SUPER - PL-CIR HOYA HMC - O-ME53 |
gebi napisał/a:istnieje format TIFF do zapisu obrazów o większej głębi bitowej
Nic podobnego DNG, PEF, CR2 i NEF to RAWy, czyli surowy odczyt z matrycy (z angielskiego raw = surowy). TIFF nie jest plikiem typu RAW.romeoad napisał/a:Tak w kwestii technicznej - DNG, PEF, CR2 i NEF to tylko odmiany (dialekty?) TIFF.
--{GXSeven | 8 3.5 fish'ka | 20 1.7 | 45 1.8 }--
Tyle, że RAW-y nie są z założenia zdemozaikowane, więc zasadniczo różnią sie tu od TIFF-ów. Do TIFF-ów najbliżej liniowym DNG, ale to specyficzna wersja tego formatu.romeoad napisał/a:Poza tym RAWy nie są surowymi danymi z matrycy sensu stricte, tylko w miarę zjadliwą postacią przetworzoną przez firmware aparatu. Firmware odpowiada m.in za demozaikowanie, odszumianie (w jakimś stopniu) i inne ciekawe operacje.
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
romeoad napisał/a:Tagged Image File Format jest sposobem zapisania danych o obrazie wraz z metadanymi. W żaden sposób nie determinuje to czy obraz ma być 'surowy' czy 'przetworzony'. Ten artykuł całkiem nieźle opisuje skąd się wziął i co się z nim stało. Wszystkie znane mi formaty tzw. RAW bazują na formacie TIFF.
Poza tym RAWy nie są surowymi danymi z matrycy sensu stricte, tylko w miarę zjadliwą postacią przetworzoną przez firmware aparatu. Firmware odpowiada m.in za demozaikowanie, odszumianie (w jakimś stopniu) i inne ciekawe operacje.