Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Kytutr napisał/a:
No i nabyłem iMaca 21,5''. Ekran to na pewno IPS, bo zdjęcia wyglądają na nim lepiej, niż na moim monitorze 19'' z matrycą MVA.

A w ten weekend z poczuciem ulgi pożegnałem się z systemem OS X 10.9 - przeszedłem na Windows 8.1 (sprzęt został ten sam, czyli iMac 21,5 cala).

Nie wiem jak wytrzymałem prawie dwa lata z OS X. System może i nie najgorszy, ale brak rozumnych aplikacji był bardzo dotkliwy. Żeby w spokoju przeglądać zdjęcia zainstalowałem Wine i używałem IrfanView.

psore
[Usunięty]
A moze ktos doradzic co zrobic jak iMac 21,5 masakrycznie przymula?

psore napisał/a:
A moze ktos doradzic co zrobic jak iMac 21,5 masakrycznie przymula?

Zrobić jak wyżej ;-)

Ja na moim iMacu (model Mid 2011) zauważyłem przyspieszenie przy przejściu na OS X 10.9, ale jednak brak moich ulubionych aplikacji spowodował przejście na Windows 8.1.

psore
[Usunięty]
To raczej nie kwestia systemu.To mu sie dzieje od niedawna.Potrafi się co chwila zwieszać tak że nawet przeglądanie neta jest mocno irytujące.

literat  Dołączył: 07 Sty 2014
psore napisał/a:
To raczej nie kwestia systemu.To mu sie dzieje od niedawna.Potrafi się co chwila zwieszać tak że nawet przeglądanie neta jest mocno irytujące.

Napraw uprawnienia, może użyj Onyx-a do przeczyszczenia wszystkiego - CleanMyMac i innych podobnych wynalazków nie polecam i powinno pomóc. Wyszedł dzisiaj 10.9.2 - ściągnij ComboUpdate i zainstaluj - zobaczymy może to pomoże. Z pewnością tylko nie rób jednego - nie pozbywaj się sprzętu :)

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Mnie się ostatnio podczas pracy wyświetliło że upgrade do Maverick jest dostępne - to znaczy wyświetlało się wcześniej, ale w ferworze pracy nad projektami ignorowałem :-) . Chciałem nawet to ściągnąć, ale najpierw poczytałem opinie i... sam nie wiem. Ludzie narzekają na problemy z niektórymi aplikacjami od Adobe (a ja mam wszystkie zainstalowane). Maszynka to najnowszy iMac 27 cali, z października.
Generalmnie pracuję równolegle i z równa intensywnoscią na Macu i Win od trzech lat. Przez ten czas, poza kwestia design'u - wyleczyłem się z podejrzeń, jakoby Mac prezentował sobą jakiś nowy wymiar IT, doświadczenie pewności, stabilności i szybkości nieosiągalne dla użytkownikow blaszaka. Nie, zdecydowanie nie - makówy się psuja, wywieszają, potrafią zdenerwować nieprzemyslanymi funkcjami i kiepskim oprogramowaniem systemowym - jak każde inne komputery z dowolnymi systemami operacyjnymi. Fala narzekań na najnowszy system utwierdza mnie w przekonaniu, że rewelacjia pod tytułem Mac - nie istnieje. To zwyczajnie dość dobry komputer za zbyt wysoka cenę.

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
W uikend poszedłem sobie do salonu Jabłka.
Mój stary komp ma już dość apgrajdów.
Chcę kupić nowiusieńką słitaśną stację roboczą. :)

No i - zapytam makowców - przejść do sadu, wziąć mini (samą stację, monitor mam Eizo i nowy też z tej stajni będzie),
czy może jednak postawić sobie coś na oknie?

Przekonuje mnie miniaturowość apla.

=
Windows na Apple'u?

[ Dodano: 2014-02-26, 08:48 ]
espresso napisał/a:
Mam wątpliwości do dziś czy ta przesiadka miała sens. Miało być tak pięknie...

No właśnie....

romeck napisał/a:
W uikend poszedłem sobie do salonu Jabłka.
Mój stary komp ma już dość apgrajdów.
Chcę kupić nowiusieńką słitaśną stację roboczą. :)

No i - zapytam makowców - przejść do sadu, wziąć mini (samą stację, monitor mam Eizo i nowy też z tej stajni będzie)

Z mini stacji roboczej raczej nie zrobisz bo tylko dalej bebechy z laptopa w innym opakowaniu, ale cisza przy biurku jest naprawdę przepiękna :) Jak byś wziął najwyższą opcję (myślę tylko o procesorze bo dysk i RAM wymienisz samodzielnie) to może nie będzie super drogo, ale jak doliczysz SSD oraz RAM - nawet przy samodzielnej wymianie będzie już trochę kosztowało. Ja mam rMBP 15' z 2012 w podstawowej konfiguracji i do moich zastosowań wystarcza w zupełności, a pracuję na Adobe LR, Adobe Web Premium oraz trochę FCP X

romeck napisał/a:
No i - zapytam makowców - przejść do sadu, wziąć mini (samą stację, monitor mam Eizo i nowy też z tej stajni będzie),
czy może jednak postawić sobie coś na oknie?

Przekonuje mnie miniaturowość apla.

=
Windows na Apple'u?

Moim zdaniem kupowanie Maca Mini, żeby instalować tam Windows, nie ma sensu. Za dużo kosztuje, a nie ma nawet napędu DVD/Blu-ray. Wbrew pozorom nośniki optyczne jeszcze nie wymarły, przynajmniej w Europie. Lepiej chyba złożyć coś samemu.

Kytutr napisał/a:

Moim zdaniem kupowanie Maca Mini, żeby instalować tam Windows, nie ma sensu. Za dużo kosztuje, a nie ma nawet napędu DVD/Blu-ray. Wbrew pozorom nośniki optyczne jeszcze nie wymarły, przynajmniej w Europie. Lepiej chyba złożyć coś samemu.

Zdecydowanie podpisuję się pod tym.

OK. Dzięki. Raczej więc chyba jednak złożę. Z jakimś lodówkowym chłodzeniem.

Ale dobił mnie syn.
Raz, że z dystansem, że mini to taki laptop, no i jeśli chcę downgrajdować do grafiki zintegrowanej na płycie...
Oraz, że Japko to dla pół-myślących, co się i nie znają i nie chcą znać na "bebechach" kompów. :)
Gdzie to Uwielbienie i Cześć, i Szacun dla Ugryzionego-J. - ja się pytam?

Szkoda, ale na ich Pro Propozycję za 13.000 zł nie pójdę, a wygląda kosmicznie!

A co do płyt - nie używam od dwóch lat, a wcześniej rzadko.

==
Pamiętam, Apple MacIntosh to było moje szkolno-młodzieńcze marzenie.

@espresso
Dziękuję za post.
No, właśnie. Namówić się, czy nie.

Teraz i tylko używam Lr/Ps (CC), a z nawyku jesli coś na szybko to UFRaw/GIMP, oraz: Noiseware Pro (Imagenomic), ProffesionalPortrait (Standalone), jeszcze XnView. Ot, wszystko, co do szczęścia mi potrzeba.

Co do karty grafiki - to jestem mądry po szkodzie. Zamiast wziąć nowy procesor, wziąłem "jakąś" NVIDIA GeForce GTX, na którą zaciera już ręce syn... A się okazało, że nic nie pomogło w tym, co wyżej wymieniłem. Dziś wiem - procesor & ram & rdzenie.

A cała sprawa wygląda tak, że szukam jakiegoś lokum na swoje mini-studio około 30-40 minut jazdy od domu. I myślę, że mobilność sprzętu czasem by się przydała...

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Narzekania na baterie ciąg dalszy. To chyba jednak nie wina mavericka :evilsmile: Battery Health pokazuje mi, że pojemność spadła z 5770 do 4177 mAh. No i prawie 800 cykli.

Na chwilę obecna mbp jest na stałe podłączony do tv i nie ma potrzeby go ruszać. Ale zakup nowej baterii chyba nieunikniony. Poza tym poeksperymentuje z niepotrzebnym ssd 64gb i wrzucę tam system. I tak działam głównie na NASie i dropboxie, więc pojemności mi nie potrzeba.

ggdh napisał/a:
Poza tym poeksperymentuje z niepotrzebnym ssd 64gb i wrzucę tam system. I tak działam głównie na NASie i dropboxie, więc pojemności mi nie potrzeba.

Powinieneś odczuć wyraźną poprawę - po zainstalowaniu SSD pamiętaj o włączeniu TRIM-a

To nie będzie mój pierwszy ssd ;-)

wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
Chłopy, w skrócie: starszy (2009-2010) Macbook Pro i dopakować do niego pamięci, czy nowszy (2012 mniej więcej)? Bez retiny chcę, 15 cali. Używam 99% Fotoszopa, reszta to Internety tylko.

W tej chwili mam z pracy 13 cali 2.9GHz i7 8GB na 1TB i 1GB grafiki, ale nie wywalę tyle kasy, bo nie mam, poza tym chcę 15 cali bo przez jakiś czas nie dokupię monitora a oczy mam do dupy.

Pomocy.

Mój mbp to 13", late 2010 z 2x2.4ghz i 4gb ramek. Ówczesne 15" były trochę szybsze, ale niewiele. Jednak współczesne mbp mają bardzo zauważalnie wyższa wydajność.

Po trzech latach używania i nieprzejmowania się zbytnio systemem (yeah, osx :mrgreen: ) zauważyłem, że niektóre programy bardzo zwolniły, np office. Po zmianie na ssd i świeżej instancji mavericka wszystko hula. Nie mam doświadczenia z PS i nie wiem ile potrzebuje mięśni komputerowych, ale chyba jako tako by działał na moim jabłku.

I jeszcze jedna kwestia: hardware acceleration. To już musisz ogarnąć sam.

Skocz do: