zaq81 napisał/a:Dodam jeszcze że pieniądze wyłudziła ode mnie nie osoba od której kupiłem tylko osoba trzecia.
zaq81 napisał/a:ZŁODZIEJ już rano sobie pieniądze pobrał, w millenium wiedzą kto i kiedy i gdzie ale MI NIE POWIEDZĄ
JackDeJack napisał/a:Armar - ja też nie podaje numeru konta i to znaczy że jestem oszustem ? Nie podaję numeru bo:
- nie ma takiego obowiązku
- to kupujący ma się ze mną skontaktować by dokończyć transakcję.
- to kupujący decyduje o formie finalizacji - odbiór osobisty/wysyłka.
armar napisał/a:Ta "trzecia" osoba musiałaby się nie tylko włamać na konto na Allegro sprzedawcy, ale dodatkowo włamać na konto GG sprzedającego - pisałeś, że dane z e-maila oszusta zgadzały się z danymi sprzedawcy na stronie "o mnie" (której teraz nie ma):
Dane indetyczne z danymi w Allegro
gg:10856175
Pentax LX
Canon 1Ds Mark III + Canon 5D Mark III
Zenitar 16/2.8 | Irix 15/2.4 | Sigma ART 20/1.4 | Canon 24/1.4L II
Sigma ART 50/1.4 | Canon 85/1.2L | Canon 135/2L | Canon 400/2.8L
perl napisał/a:armar, nie zrozumiałeś całego sensu tego wałka i stąd taka a nie inna wymiana postów.
zaq81 napisał/a:Dane indetyczne z danymi w Allegro
gg:10856175
zagadaliśmy jeszcze do niego na GG z zapytaniem, że na pewno nic nie doliczać za przesyłkę?? na pewno...
perl napisał/a:A hasło "dane do przelewu takie jak w allegro" aby nie wzbudzać podejrzeń ofiary. (lub jak kto woli uśpić jej czujność).
armar napisał/a:1. Jest obowiązek przedstawienia danych do umowy przed rozpoczęciem aukcji - w przypadku płatności przelewem na konto numer konta jest właśnie daną do umowy, więc wymaganą w momencie jej zawiązywania.
armar napisał/a:2. Kupujący nie ma obowiązku kontaktować się, by dokończyć transakcję - przelewam ludziom pieniądze na konto, przysyłają towar, wystawiam komentarz, otrzymuję komentarz i koniec.
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG ASP, Sigma 24-70 mm f/2.8 EX IF DG HSM, Tokina AF 70-210 f/4.5
Metz 48AF-1; Velbon Sherpa 450R
Nie ma powrotu do jaskiń. Jest nas za dużo.
WKIPTJI
JackDeJack napisał/a:armar napisał/a:1. Jest obowiązek przedstawienia danych do umowy przed rozpoczęciem aukcji - w przypadku płatności przelewem na konto numer konta jest właśnie daną do umowy, więc wymaganą w momencie jej zawiązywania.
Więc zamiast numeru konta powinienem podawać Nazwę, Adres i NIP i kupujący także, bo to są podstawowe dane do wystawienia faktury.
JackDeJack napisał/a:U mnie kupujący decyduje o sposobie finalizacji - jak sobie będzie chciał to nawet taksówką pod dom mu zawiązę jak zapłaci, a w przypadku odbioru osobistego mój numer konta mu na nic nie jest potrzebny.
JackDeJack napisał/a:armar napisał/a:2. Kupujący nie ma obowiązku kontaktować się, by dokończyć transakcję - przelewam ludziom pieniądze na konto, przysyłają towar, wystawiam komentarz, otrzymuję komentarz i koniec.
To ciekawe. W taki razie jak mi wytłumaczysz to że po wygraniu aukcji/kup teraz dostaję maila z Allegro a w nim jest napisane miedzy innymi:
"Aby dokończyć transakcję, skontaktuj się ze Sprzedającym poprzez e-mail bądź telefonicznie. Dane kontaktowe Sprzedającego ......"
JackDeJack napisał/a:[ Dodano: 2008-04-06, 18:27 ]
I coby było jasne:
Wiadomość od Sprzedającego dołączana do maila od Allegro o wygraniu aukcji jest OPCJONALNA a nie obowiązkowa.
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG ASP, Sigma 24-70 mm f/2.8 EX IF DG HSM, Tokina AF 70-210 f/4.5
WKIPTJI
JackDeJack napisał/a:Armar - uparłeś sie na to konto.
JackDeJack napisał/a:A jak ja nie mam konta ?! Akceptuję jedynie pocztowy przekaz pieniężny - no ufam Poczcie Polskiej (możesz sobie odebrać osobiście jak dostanę pieniądze).
JackDeJack napisał/a:Wtedy dane adresowe są w zupełności wystarczające do finalizacji transakcji.
Pentax LX
armar napisał/a:Wtedy i tylko wtedy, gdy UMÓWISZ się ze sprzedającym, że zaakceptuje taką formę przekazania pieniędzy. Taka umowa musi mieć miejsce zanim przystąpisz do aukcji inaczej sprzedający nie ma obowiązku akceptować takiej formy płatności.
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
WKIPTJI
JackDeJack napisał/a:armar napisał/a:Wtedy i tylko wtedy, gdy UMÓWISZ się ze sprzedającym, że zaakceptuje taką formę przekazania pieniędzy. Taka umowa musi mieć miejsce zanim przystąpisz do aukcji inaczej sprzedający nie ma obowiązku akceptować takiej formy płatności.
Przystępując do licytacji akceptujesz z automatu wszystkie zapisy w danej aukcji, masz prawo sie wycofać jeśli dokonano zmian po tym jak przystąpiłeś do aukcji.
zaq81 napisał/a:Napisałem to tu ku przestrodze dla Wszystkich!!! Ten przykry proceder trwa już latami, a allegro nic z tym nie robi, a przecież wystarczyło by ukryć osobę która licytuje najwyższą ofertę i pokazać ją dopiero po tym jak osoby wystawią sobie po komentarzu.
Analogowo: KM; Cyfrowo: k200d;
Szklarnia: SMC-M 50/1.7, SMC-DA 18-250/3.5-6.3, odwrócony Hanimex 35/2.8 do makro, Helios
wyprawy: Kair www.rowerek-promyka.blogspot.com Jakucja www.jakucja2008.blogspot.com
PrOmYk napisał/a:Nasunęło mi się takie pytanie: niektórzy podają nr konta na stronie aukcji z przedmiotem, tak, że każdy może go zobaczyć - czy to się wiąże z jakimś ryzykiem?
Pozdrawiam,
Misiek
"Gór mi mało i trzeba mi więcej
Żeby przetrwać od zimy do zimy
Ktoś mnie skazał na wieczną wędrówkę
Po śladach, które sam zostawiłem..."
Zabawy w panoramy - www.proczek.com
w sumie to jedyny organ który mógłby z tego skorzystać to Urząd Skarbowy (kiedy sprzedajesz duzo rzeczy za grubą kasę i nie odprowadzasz podatku). Ale raczej tylko po donosie. Bo sam od siebie to raczej nie korzysta.PrOmYk napisał/a:niektórzy podają nr konta na stronie aukcji z przedmiotem, tak, że każdy może go zobaczyć - czy to się wiąże z jakimś ryzykiem?
Pentax LX
perl napisał/a:w sumie to jedyny organ który mógłby z tego skorzystać to Urząd Skarbowy (kiedy sprzedajesz duzo rzeczy za grubą kasę i nie odprowadzasz podatku).
Pozdrawiam,
Misiek
"Gór mi mało i trzeba mi więcej
Żeby przetrwać od zimy do zimy
Ktoś mnie skazał na wieczną wędrówkę
Po śladach, które sam zostawiłem..."
Zabawy w panoramy - www.proczek.com
Nikogo nie interesuje nigdy to, co mówi reakcjonista. Ani wtedy, kiedy to mówi, bo wówczas wydaje się to absurdalne – ani po kilku latach, bo wówczas wydaje się to oczywiste.
Analogowo: KM; Cyfrowo: k200d;
Szklarnia: SMC-M 50/1.7, SMC-DA 18-250/3.5-6.3, odwrócony Hanimex 35/2.8 do makro, Helios
wyprawy: Kair www.rowerek-promyka.blogspot.com Jakucja www.jakucja2008.blogspot.com
dsk napisał/a:Mogą zabrać prawo jazdy za jazdę rowerem po chodniku?
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
PiotrR napisał/a:Przyznajcie się, miejscy rowerzyści, po prostu na chodniku jest najfajniej.
Stachu napisał/a:Na chodniku nie jest fajniej, bo ludzie się plączą pod kołami. Za to jest bezpieczniej, niż na ruchliwej ulicy.
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką