zaq81  Dołączył: 29 Lut 2008
jak na Allegro wydojono mnie 600zł
opiszę Wam nasz środowy wypadek, by nikomu z Was się to nie przydażyło...
szwagier chciał, bym mu wylicytować telefon... ok udało się żona wygała aukcję...
przyszedł do nas mail, że wygraliśmy aukcję i dane ale bez konta bankowego od sprzedającego...
no to napisaliśmy poprzez ZADAJ PYTANIE SPRZEDAJĄCEMU pytanie o numer konta...
i przyszedł do nas mail od użytkownika allegro
wyglądał IDENTYCZNIE jak te maile z allegro...
wiadomość od kurosawa 44(*) (czyli niby od tego od kogo wygrałam aukcję) o takiej treści...

Witam Pana Serdecznie wygral Pan moja aukcje , prosze dokonac wplaty za "FABRYCZNIE NOWA NOKIA E65!!! GWARANCJA!!! (numer 335966753)" na podane nizej konto Millenium . Odrazu po dokonaniu wplaty wysylam paczke przesylka kurierska dokladniej " Dhlem " na moj koszt . Do wylicytowanej kwoty prosze nie doliczac kosztow wysylki , odrazu po wplacie prosze odpisac na meila kolekcjoner92@o2.pl z potwierdzeniem lub na gg :10856175 Pozdrawiam
Millenium 33 1160 2202 0000 0000 7326 8675

Dane indetyczne z danymi w Allegro
gg:10856175

zagadaliśmy jeszcze do niego na GG z zapytaniem, że na pewno nic nie doliczać za przesyłkę?? na pewno...
no to POSŁALIŚMY PRZELEW...
i posłaliśmy mu MAIL na ten adres kolekcjoner92@o2.pl
nasze potwierdzenie przelewu podziękował i zniknął
pytamy go kiedy mogżemy się spodziewać przesyłki ale echo...
wysłaliśmy jeszcze kilka maili ale echo...

rano włączam pocztę a tam PRAWDZIWY użytkownik KUROSAWA
do mnie pisze...

Witam,
Gratuluje wygranej! Ponizej podaje dane do przelewu:
tu podaje adres...
Mbank: i tu podaje nr konta

W sumie (z przesyłka) kwota do zapłaty, to: 601,10+10=611,1 zl. W momencie gdy pieniądze wpłyną na konto, wyśle telefon na adres podany przez allegro.

Pozdrawiam,
L....

co więc się okazało...

KTOŚ SKROMNIE MÓWIĄC KAWAŁ CH&*()% szybko po mojej wygranej aukcji "stworzył" taki mail jaki posyła allegro, posłał mi go poprzez stronę allegro PODAŁ SWÓJ NUMER KONTA i tam poszły pieniądze
Niestety jak się okazało dziś rano prawdziwy kurosawa ma inny numer konta w banku... i nic o tamtym nie wie...

ZŁODZIEJ już rano sobie pieniądze pobrał, w millenium wiedzą kto i kiedy i gdzie ale MI NIE POWIEDZĄ
kurosawa jest niczemu winien, bo ktoś po prostu spropagował jakby jego wiadomość do mnie... wziął pieniądze i TYLE GO WIDZIELI

Ludzie uważajcie... przejechaliśmy się na 600zł...
policja jak to policja ma czas a na dodatek pewnie tego nie odzyskamy

jak sobie wpiszecie w google to IP jakie mi ten OSZUST napisał w mailu
czyli
IP: 67.14.15.90 to poczytacie jak wiele osób już oszukał i próbował oszukać
w allegro figuruje chyba jako KOLEKCJONER92

dla zainteresowanych zrzut ekranu z w/w mailem oszusta

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
Zachowajcie całą dokumentacje, maile, potwierdzenia przelewów wszystko co może się przydać i zgłoście sprawę na policję o wyłudzenie kasy. Może potrwa to miesiącami, może nawet nie uda się odzyskać, ale niech się policja zainteresuje takim oszustem i niech on czuje jej oddech na plecach.
Kurde paranoja. Jest przelew, jest adres gościa jest ewidentne oszustwo i oni nic nie mogą zrobić ????
Grzesiek

motomouse  Dołączył: 14 Sie 2007
Stara i dość prymitywna sztuczka. Poczytajcie archiwum a.p.a - tam jest dużo więcej takich przypadków ;-)

Jedyna rada - porozumiewać się ze sprzedającym za pomocą formularzy Allegro, sprawdzać dokładnie maile które otrzymujemy, po ustaleniach na GG poprosić o ich potwierdzenie mailem, sprawdzić po wygranej aukcji dane sprzedającego i w przypadku jakichkolwiek wątpliwości nie śpieszyć się z wpłatą pieniędzy.

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
Zgadzam się z Aspius'em, warto to zgłosić tym bardziej że sprawa jest ewidentna, a dodatkowo skoro można gościa namierzyć w prosty sposób.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
motomouse napisał/a:
porozumiewać się ze sprzedającym za pomocą formularzy Allegro, sprawdzać dokładnie maile które otrzymujemy, po ustaleniach na GG poprosić o ich potwierdzenie mailem,

I jeszcze można korzystać z "płatności allegro". Choć ostatnio moja żona kilka rzeczy kupowała z wykorzystaniem tej opcji i cóż... niektórzy sprzedawcy sobie z tym nie radzą (ci, co pierwszy raz jej używają).

...że stara sztuczka to się zgodzę po zapoznaniu się z tematem okazuje się że oszuści praktykują ten wałek od 3 lat, a co do prymitywności to mogę to powiedzieć o zabezpieczeniach allegro jak można przez 3 lata nic nie zrobić w temacie... na ebay-u nie wiadomo kto wygrał aukcje do póki do póty nie dadzą sobie po komentarzu. Na policje wszystko zaniosłem...z tym że nie odzyskam kasy już się pogodziłem, a policja niech się trochę po poci i zarobi na podatki. Ech ten pośpiech no ... żona zrobiła przelew bo szwagier się napalił i prosił o szybką wysyłkę... My nigdy nie kupujemy tak drogich rzeczy z wysyłką zawsze szukamy w obrębie zamieszkania.

miodzik  Dołączył: 19 Lut 2008
Bez problemu policja namierzy oszusta ale z odzyskaniem pieniędzy nie będzie niestety tak łatwo. Prawdopodobnie sprawa o 600 zł zakończy się w sądzie. Współczuję serdecznie masy niepotrzebnych nerwów i stresów, które Was na pewno czekają. Znam podobne sprawy i wiem doskonale że są do wygrania tylko że ciągną się jak flaki z olejem. Życzę powodzenia i determinacji w zaprowadzeniu sprawy do finału.

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
67.14.15.90 is from United States(US) in region North America

whois query for 67.14.15.90...

Results returned from whois.arin.net:

OrgName: Qwest Communications Corporation
OrgID: QCC-21
Address: 1801 California Street
City: Denver
StateProv: CO
PostalCode: 80202
Country: US

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
Grizley, adresem IP można łatwo zmylić, wystarczy użyć TORa lub czegoś podobnego. Ja bym się trzymał numeru konta i starał się by Policja uzyskała nakaz ujawnienia danych przez bank a potem zajęła delikwentem.

trumil
[Usunięty]
Firma pod tym adresem oferuje rozne uslugi lacznie z opisana na podswietlonym polu

sadze, ze "wydoila" cie osoba lub grupa osob, ktore maja pojecie jak ukrasc, schowac ladnie i pozniej nikt nie zgadnie. Dlatego "dojenie" bylo, jest i bedzie. Pozdrowienia i duzo usmiechow dla polskiej policji

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
ten adres IP który jest widoczny w tej wiadomości jest spreparowany (po prostu napisany)

Żeby sprawdzić adres IP z którego została wysłana wiadomość wejdź we Właściwości albo Źródło wiadomości (w outlloku wlasnie jako "źródło")

Rozmawiałem z kuzynem od Żony pracuje w policji jest śledczym czy czymś taki no i takie informacje udało mi się uzyskać:
1:Przestępstwa gospodarcze mają najwyższą statystykę złapania oszusta(chyba mi to powiedział dla otuchy)
2:Takie sprawy ciągną się latami i czasem sprawa zostaje zawieszona a po roku są nowe poszlaki albo gostek wpada przy inny przekręcie
3:Jak konto jest na oszusta to pół biedy, ale jak oszust w dał żulowi x zł za to żeby sobie założył konto to tu już nie jest tak prosto namierzyć kolesia, do tego konto na allegro też można założyć na lewy adres wypełnić formularz w necie na jakąś rudere i już mamy fikcyjne konto w banku i na allegro.
Do tego podobno taki kolo jak ma laptopa to jeździ po Polsce czy Europie i łączy się przez komórę z netem po akcji wyrzuca sima i zaczyna akcje od początku.
Kuzyn mówił mi że w tej chili jest bardzo dużo takich spraw z fałszywymi sklepami internetowymi schemat działania podobny ......

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
zaq81, Ostatnimi czasy też rozmawiałem na temat Alledrogo ze znajomym policjantem. Podobno jest cała masa oszustw których kwota nie przekracza około 60zł. Szkodliwość mała, ludzie odpuszczają, a oszuści działają :-/

PrOmYk  Dołączył: 25 Lut 2008
Ej, ale maile od allegro przychodzą ZAWSZE od powiadomienia@allegro.pl !!! Pamiętajcie, adresu e-mail nie da się podrobić, podrobić da się samą nazwę, co tu miało miejsce (w polu od: "Powiadomienia Allegro (kolekcjoner92@itd...). Zatem zawsze sprawdzić ADRES e-mail (czyli to z "małpą"), a nie NAZWĘ (czyli to, co czasem stoi przed), jasne?

PrOmYk napisał/a:
Pamiętajcie, adresu e-mail nie da się podrobić, podrobić da się samą nazwę, co tu miało miejsce (w polu od: "Powiadomienia Allegro (kolekcjoner92@itd...)

Spokojnie ... adres kopertowy ( czyli w tym przypadku powiadomienia@allegro.pl ) można dowolnie zmieniać ;-) Ale szybki rzut oka na nagłówki wiadomości i wiadomo, od kogo dostaliśmy wiadomość ...

Zatem sugerowanie się adresem kopertowym to też zły pomysł :]

PrOmYk  Dołączył: 25 Lut 2008
motomouse napisał/a:
Ale szybki rzut oka na nagłówki wiadomości i wiadomo

mógłbyś to rozwinąć?

W nagłówku wiadmomości e-mail masz różne informacje ...

To co jest w polu "From", jak np. w poniższym mail-header można ustawić dowolnie. Jest to tzw. adres kopertowy, czyli ten który widać przy "czytaniu maila"

Najważniejsze są nagłówki Received: - pokazują przez jakie serwery smtp mail przechodził i to z nich można wywnioskować od kogo tego maila dostaliśmy - pomijając oczywiście źle zabezpieczone serwery pocztowe i nie uzywające autoryzacji smtp :)

Return-path: <powiadomienia@allegro.pl>
Received: from mta1.orange.pl ([192.168.12.34]) by mstore-in2-sc.centertel.pl
 (mailserver) with ESMTP id <0JYN00A9BQ68PEF0@mstore-in2-sc.centertel.pl> for
 xxxxx@orange.pl; Tue, 01 Apr 2008 19:35:05 +0200 (CEST)
Received: from process-daemon.mta1.centertel.pl by mta1.centertel.pl
 (mailserver) id <0JYN00101PF1LY00@mta1.centertel.pl>
 (original mail from powiadomienia@allegro.pl) for xxxxx@orange.pl
 (ORCPT xxxxx@orange.pl); Tue, 01 Apr 2008 19:34:57 +0200 (CEST)
Received: from smtpfarm.allegro.pl ([91.194.188.90])
 by mta1.centertel.pl (mailserver)
 with ESMTP id <0JYN00KNNQ64VDD0@mta1.centertel.pl> for xxxxx@orange.pl
 (ORCPT xxxxx@orange.pl); Tue, 01 Apr 2008 19:34:52 +0200 (CEST)
Received: from unknown (HELO localhost) ([10.206.255.252])
 by smtpfarm.allegro.pl with ESMTP; Tue, 01 Apr 2008 19:34:52 +0200
Received: by localhost (Postfix, from userid 33)    id 388D638077; Tue,
 01 Apr 2008 19:34:52 +0200 (CEST)
Content-return: prohibited
Date: Tue, 01 Apr 2008 19:34:52 +0200 (CEST)
From: powiadomienia@allegro.pl
Subject: Aukcja  (nr 335761749)  dobiega =?ISO-8859-2?Q?ko=F1ca?=
To: xxxxx@orange.pl

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Zaq81
Przeciez zawsze jak kupisz przedmiot to dostajesz maila od "powiadomienia@allegro.pl" z informacją że kupiłeś/wygrałeś itd itp i tam na dole są podane dokładne dane sprzedającego z mailem włącznie. Czasem jest gotowa informacja od sprzedającego z danymi kwotą i numerem konta.
Więc można się kontaktować przez tego maila i wystarczy sprawdzać od kogo jest odpowiedź.
Mam kilka kont (wszystkie z tym samym nikiem tylo po małpie się zmienia) i też mogę nazwać je "Allegro - Aukcje OnLine"
Jak dostaję maila z allegro to w kolumnie od mam:
Allegro - Aukcje OnLine
, ale właściwy adres mailowty to:
powiadomienia@allegro.pl

Sorki że to powiem ale dałeś się pojechać jak dziecko (chyba przez pośpiech właśnie) - co nie zmienia faktu że takich s... li oszustów trzeba tępić. Nie odpuszczaj.

JackDeJack powiem Ci tak po wygranej aukcji dostałem maila z automatu z danymi gostka niestety w tych danych brakowało nr konta wiec wysłałem w odpowiedzi na maila pytanie gdzie przelać pieniądze na tego maila osoba odpowiedział mi dopiero na drugi dzień a w miedzy czasie dostałem maila od oszusta który wyglądał jak odpowiedz na moje pytanie... na tym polega cały wkręt... jak dostał maila od oszusta to był tam miedzy innymi nr gadu resztę dogadywałem z nim poprzez gadu. Przelew wystawiłem na dane z pierwszego maila czyli imię i nazwisko oraz adres od osoby prowadzącej aukcję, a nr konta od oszusta, mimo różnych danych przelew został zrealizowany:(
Dałem się zrobić jak dziecko no tak dziś też tak mogę powiedzieć wiem jak to działa i więcej się tak nie dam naciągnąć baa powiem inaczej ja jak coś kupuje to zawsze blisko zawsze preferuje odbiór osobisty niestety przedmiot upatrzył sobie brat żony........

Napisałem to tu ku przestrodze dla Wszystkich!!! Ten przykry proceder trwa już latami, a allegro nic z tym nie robi, a przecież wystarczyło by ukryć osobę która licytuje najwyższą ofertę i pokazać ją dopiero po tym jak osoby wystawią sobie po komentarzu.

Bank mimo rozbieżności realizuje przelew tu też mam żal bo czy jest sens wypisywania danych do przelewu, pomyślcie wystarczy że przy dokonywaniu przelewu zmienicie jedną cyfrę i jeśli konto istnieje to przelew przejdzie.......

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
zaq81 napisał/a:
JackDeJack powiem Ci tak po wygranej aukcji dostałem maila z automatu z danymi gostka niestety w tych danych brakowało nr konta

No to zgłoś tego oszusta do Allegro.

Sprawdź jednak jeszcze raz, czy w opcjach sprzedaży w aukcji jest tylko i wyłącznie sprzedaż za pobraniem (wówczas oszust numeru konta nie musi podawać), ale gotów jestem się założyć, że była opcja "wpłata na konto"
Informacja "od sprzedającego" jest wysyłana z automatu po uprzednim przygotowaniu przez sprzedającego.
Jeśli sprzedający chce uzyskać dwa razy pieniądze, to zwyczajnie może nie wstawić numeru konta do takiej "automatycznej" wiadomości.

Skocz do: