PUZO  Dołączył: 03 Cze 2007
Artooro napisał/a:
MAŁE JEST PIĘKNE

Mnie kiedyś jedna pani powiedziała " MNIE MAŁE NIE CIESZY" na ten tekst. :oops:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
maslot napisał/a:
Moderatorzy napisali ponad 50 tys. postow. Ogółem wszyscy napisali ponad 250 tys. postów. Twierdzisz, że co 5. post jest nieregulaminowy?

sugerujesz że wszystkie posty moderatorów są nieregulaminowe :evilsmile:

stąpasz po cienkim lodzie ;-)

maslot  Dołączył: 11 Cze 2008
Nie ma ryzyka, nie ma zabawy ;-)

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
maslot napisał/a:
Nie ma ryzyka, nie ma zabawy

Ryzykujmy :!:
Używajmy Pentaxa, kochajmy Pentaxa i bawmy się Pentaxem :!:
To dzięki nam a nie dzięki reklamie będzie coraz lepszy i tańszy. :mrgreen:
:-B dla Wszystkich
:-B z sokiem dla zgorzkniałych z lekka
Kiedyś matryca będzie 6x7...

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ja tam czekam na matrycę 10x15. Bo to bez sensu mieć matrycę mniejszą od odbitki, prawda?

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Ten wątek jest trochę bez sensu. Przysłość DA jest taka sama jak przyszłość EF-S czy DX. Po co strzępić klawiaturę, każdy system ma szkła niepełnoklatkowe i ten sam problem. W każdym systemie, jak użytkownik przejdzie na pełną klatkę to takie szkła sprzeda lub odłoży na półkę jako przyciski do papieru, nad czym tu dyskutować. A jak jakieś szkło DA działa poprawnie na FF to tylko się cieszyć i tyle.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
O, dzięki Pentagram, mi się nie chciało tego pisać - a skoro już to wklepałeś, to się podpisuję.

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
Żaba napisał/a:
Nie ma przyszłości dla DA. Pentax to ślepa uliczka. Tak jak i szkła cały ten system nie ma przyszłości. Szkła są kiepskie i niedostępne, AF powolny, zdjęcia kiepskie bo matryca jest APS-C, a nie FF. Korpusy nie wyglądają profi, a marka nie jest tak znana jak inne.

Pomijając sarkazm ukrytw w twojej wypowiedzi musze z ubolewaniem przyznać że po raz pierwszy mogę sie częsciowo zgodzić z Twoja tezą. choć osobiście ograniczyłbym sie do stwierdzenia że DA to ślepa uliczka. na szczęscie i management Pentaxa też to zauważył i wkrótce będzie miła /mam nadzieję że również cenowo miła/ niespodzianka

No Quarter  Dołączył: 12 Lut 2008
W Nikonie D3 można wykorzystywać szkła na aps-c , przy wykorzystaniu tylko cześci matrycy
bez widocznego winietowania. Matryca w D3 ma stosunkowo jak na FF małą rozdzielczość , wiec w formacie DX to tylko 5 MPIX. Podobnie powinien postąpić Pentax. Ale ja nie widzę że FF zrobi kariere na rynku amatorskim to bedzię zawsze raczej na rynku profi. Do takiego sprzętu potrzeba naprawdę dobrych szkieł. Nawet niektóre eLki nie bardzo sobie radzą na cyfrowym FF.

PUZO  Dołączył: 03 Cze 2007
ThomFoto napisał/a:
DA to ślepa uliczka

To dużo wyjaśnia
No Quarter napisał/a:
Ale ja nie widzę że FF zrobi kariere na rynku amatorskim to bedzię zawsze raczej na rynku profi. Do takiego sprzętu potrzeba naprawdę dobrych szkieł. Nawet niektóre eLki nie bardzo sobie radzą na cyfrowym FF.

No to dla mnie jest zaskoczenie, nie myślałem że FF jest tak wymagający.

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
No Quarter napisał/a:
Ale ja nie widzę że FF zrobi kariere na rynku amatorskim to bedzię zawsze raczej na rynku profi.

Zawsze Coca-Cola

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
PUZO napisał/a:
No to dla mnie jest zaskoczenie, nie myślałem że FF jest tak wymagający.

Mnie sie wydaje że FF jest mniej wymagający od ,,napakowanych pixelami cropów" jak na przykład moja K20D.. Problem dotyczy może faktycznie jedynie szkieł projektowanych i produkowanych ,,pod analoga", kiedy telecentryczność nie była doskwierającym problemem (podobnie jak focus)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
specmisiek napisał/a:
Problem dotyczy może faktycznie jedynie szkieł projektowanych i produkowanych ,,pod analoga",
A robią szkła pełnoklatkowe pod DSLR FF ? Chyba na razie to tylko N 14-24.

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
argawen napisał/a:
A robią szkła pełnoklatkowe pod DSLR FF

Wydaje mi się że Nikon ,,wypuścił" jednak co najmniej dwa szkła przy premierze D3, no i Canon chyba coś ma (ale czy specjalnie pod cyfrę robione to już nie pamiętam) Pentax ma chyba coś z macro do pełnej klatki i cyfry http://www.photozone.de/p...ew--test-report
i 50 mm DFA też jest.. A poza tym to jeszcze nie ma FF Pentaxa..
Pozdrawiam..

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
argawen napisał/a:
Chyba na razie to tylko N 14-24.

No i jeszcze ichni 24-70...

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
argawen napisał/a:
A robią szkła pełnoklatkowe pod DSLR FF ?

A muszą być robione specjalnie pod DSLR? Chyba wiele obiektywów "daje radę" na cyfrze FF?

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
ThomFoto napisał/a:
na szczęscie i management Pentaxa też to zauważył i wkrótce będzie miła /mam nadzieję że również cenowo miła/ niespodzianka
A coś więcej możesz powiedzieć?

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
LDevil napisał/a:
A coś więcej możesz powiedzieć?

Więcej znajdziesz w tym wątku.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
specmisiek napisał/a:
Wydaje mi się że Nikon ,,wypuścił" jednak co najmniej dwa szkła przy premierze D3
Moze ktoś może rzucić linkiem z testów tych szkieł z Nikonem D3 ? Bo na razie widziałem tylko z D300.
Jak będzie premiera Pentaxa DSLR pełnoklatkowego, to pewnie szkła także się pokażą. Nie dziwie się, że na razie nie ma w sprzedaży szkieł pod FF Pentaxa. Bo dla jakiego korpusu ? Szkła macro pomijam. Analogowcy mają już szklarnię.
Jestem ciekawy, kogo będzie stać na FF na początku sprzedaży. Pomijam ThomFoto :evilsmile: Ale on to chyba już przeszedł na inny system. Tylko się z nami droczy.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
argawen, mówisz i masz:

Nikkor 14-24mm f/2.8G IF-ED AF-S
http://www.slrgear.com/re...ct/1122/cat/all

Nikkor 24-70mm f/2.8G IF-ED AF-S
http://www.slrgear.com/re...ct/1121/cat/all

oba testowane na D200 i D3
Muszę przyznać, że zachowanie w rogach na FF jest rewelacyjne

Skocz do: