piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
baro7, przede wszystkim jest znacznie dyskretniejsze

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
Gdzieś już to widziałem:

Leica flash

:evilsmile:

kolorem  Dołączył: 05 Mar 2009
A jednak
Mówimy tu o nowych METZ-ach kilka osób kjuż pytało o wyniki działania 36-stki. Czy nikt jeszcze jej nie nabył albo choć nie po cykał w sklepie?

Interesuje mnie ta lampa gdyż Tumaxa postanowiłem odesłać (znane Wam niedoświetlenia) Pentaxa 360 dziś cykałem w sklepie i nie jest Pan zadowoloni. Trudno mi ocenic na ile lepsza jest od złego Tumaxa. Chętnie bym usłuszał o tym Metzie bo na 48-ke narazie nie wyłoże kasy. Zoom mogę sobie ręcznie nastawić a odbłyśnik z katronika zrobić jeśli nie ma . No ale to około 400 złe do wydania a nie prawie 800. Cztery stówy to niezły kawałek nowego szkła

dudi  Dołączył: 26 Mar 2009
kolorem, no i dowiedziales sie cos wiecej o tej lampie? sam mam na nia ochote, a strasznie malo informacji o niej w necie. Chetnie bym uslyszal jakies opinie od wlasciciela lampki.

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
kolorem, dudi, co konkretnie chcielibyście wiedzieć?

kolorem  Dołączył: 05 Mar 2009
Ano chciałbym wiedzieć
Cześć Cześ :-)

Nie da się tak jednoznacznie określić co chciałbym wiedzieć, ale tak pokrótce
1. Chętnie bym poczytał opinie ludzi którzy tej lampy używali.
2. Jeśli jest możliwośc to z wielką ochotą bym ją chciał przetestować kilkoma błytskami.
3. Czy w tej lampie działa poprawnie automatyka, ręczna regulacja jest dobra ale nie zawsze mam czas korygować i testować na "żywym" organizmie. Zresztą ten model chyba nie ma MANUALA
4. Czy daje jakąś możliwość bezprzewodowego wyzwolenia.

Tak na koniec. Ma to być lampa do GX-10

dudi  Dołączył: 26 Mar 2009
Czy ta lampka to goly pttl bez mozliwosci innych ustawien? Jak to sie sprawuje w praniu (tzn, czy typowo dla pttla niedoswietla? czy wspomaganie af bedzie wspolpracowalo z k100? jak sie sprawdza odbijanie od sufitu? ogolne uwagi z uzytkowania)
Jak wyglada tylna scianka tego wynalazku? Tam jest tylko kalkulatorek do przeliczania przeslony itp?
Cześ, ja jestem na 80% zdecydowany na ta lampke. W jakiej "swiatecznej" cenie moge ja nabyc? Przydalby sie takze kabel przewodzacy info pttl.

marcinez  Dołączył: 26 Mar 2008
Dołączam się do pytających :) Pytania jak wyżej. :?:

baro7  Dołączył: 05 Gru 2007
Ja też jestem mocno zainteresowany, z tym że mnie interesuje swiąteczno-urodzinowa cena ;)

Nikt tej lampki nie ma :-( Cześ chyba też mocno zajęty i nie odpowiada...

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Chciałem zrobić dla Was mały teścik i porównać tą lampę z Metzem 48 ale nie mogę wygospodarować czasu... :-(
Mam nadzieję, że uda mi się to zrobić w tym tygodniu.

Jeśli chodzi o cenę to... zawsze ustalamy ją na PW.

tumanek  Dołączył: 06 Kwi 2009
Witam wszystkich, (bo to pierwszy post jw)
odnosnie tej lampy:
nie jestem zadnym fachowcem ani nawet zaawansowanym amatorem, wiec moją opinie traktujcie z przymruzeniem oka:)

lampa ma tylko automatyke, z k200 dziala b. poprawnie - odbijanie od sufitu tez jest ok. faktycznie czesto korzystalem z ustawienia +0.3 lub +0.6 zeby zdjecie bylo dobrze naswietlone (w moim rozumieniu dobrze:)

odchylanie lampy i odbijanie od sufitu - tylko w polozeniu poziomym

wyzwalania blyskiem nie ma. -

doskonale dziala z K200d dioda wspomagania AF

w porownaniu do wbudowanej - bardzo fajna (nie mam zamiaru inwestowac nic lepszego w przeciagu kilku lat)

jak ktos jest z rzeszowa - moge uzyczyc dla kilku testow...

dyfuzora nie stosowalem.

jezeli macie jakies sugestie dot. testu (zrobienie jakiejs fotki sciany czy cos to dajcie znac na prv)

pozdrawiam wszystkich i szacun za fotografie....:) to forum "zmusilo" mnie na pentaxa;)

Dzięki wielkie za opis. Zawsze to trochę wiedzy :-> muszę się zdecydować czy lampa czy m50 :)

Yaner  Dołączył: 11 Sie 2008
tumanek napisał/a:

...lampa ma tylko automatyke, ...

Czy to znaczy, że całkowicie nie ma manuala.
Czy da się więc w jakiś sposób wymusić błysk pełną mocą.
Przymierzam się do niej, poza zastosowaniem ogólnym chciałbym ją używać do makro
(dyfuzor), tu automatyka może sobie więc nie poradzić.
Czy tą lampę (Metz 36) da się ją więc z powodzeniem wykorzystać do makro ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Trzeba zaizolować styki poza centralnym.

Skocz do: