RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Niższe modele nie mają.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Raven napisał/a:
Chodziło o kombinację Metza 54, HSS i pttl.
W 54 nie będzie działał. Skoro nie ma P-TTL. Natomiast w 58 działa.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Gwiazdor, ech, no jakbyś spojrzał co mam i co pisałem wcześniej, to byś wiedział, że to wiem ;-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Raven tak to napisałeś jakbyś niewiedział. A pytanie było tendencyjne. :evilsmile:

Jaca  Dołączył: 20 Sty 2008
RiddlerPL napisał/a:
Mam 540 i K10D więc się wtrące z kilkoma wrażeniami.

Pod zaletami się podpisuję. Do wad dodałbym to, że nie pamięta ustawień po włączeniu (albo nie umiem ustawić by pamiętała). Jeśli np. ustawisz na tryb własnej automatyki A lub wprowadzisz korektę, robisz kilka ujęć i potem wyłączysz (bez odpinania z body), zrobisz kilka ujęć i znów włączasz to lampa wskakuje w P-TTL i musisz od nowa ustawiać np. A i parametry do A. W dynamicznej akcji upierdliwe...

Ale generalnie zalet ma dużo więcej niż wad.

Ja zaś wrzuce deko dziegciu w ten topic - zauwazyłem, że szybka dyfuzora (to szkiełko bezpośrednio przed palnikiem) zaczyna mi się topić. Zauważyłem w weekend, że powstaje ciemna plamka której towarzyszy zapach topionego plastiku. Szczególnie jak błyskam przy szerokim kącie - jak wale na wąskiej wiązce mnie (zapewne palnik dalej do szybki ma) Pełne zaskoczenie, teraz myślę co z tym fantem zrobić. Miał ktoś podobne zdarzenie?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
RiddlerPL napisał/a:
Pełne zaskoczenie, teraz myślę co z tym fantem zrobić. Miał ktoś podobne zdarzenie?

Dziwne, błysnąłem kilkadziesiąt razy pełną mocą w tą szybkę i nic nie ma (więc raczej nie będzie bo skąd). Odeślij na gwarancję, może coś nie tak z palnikiem jest?

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
RiddlerPL napisał/a:
Zauważyłem w weekend, że powstaje ciemna plamka której towarzyszy zapach topionego plastiku. Szczególnie jak błyskam przy szerokim kącie - jak wale na wąskiej wiązce mnie (zapewne palnik dalej do szybki ma)

Strzelasz w manualu (pełna moc), czy w pTTLu ?
(tak czy owak - serwis by się przydał)

Różnie, zależnie od potrzeby. Zwykle pTTL, ale czasami w manualu (jak np potrzebuję tylko catchlight zrobić - wtedy jednk 1/16 mocy), ale ogólnie nigdy chyba fullem manualnie. Ale wiekszość w pTTL odbijam więc lampa czasami musiała duża moca walić.

ebelbeb  Dołączył: 04 Lip 2007
RiddlerPL, nie wiem jak szybko można błyskać raz po raz ale chyba tylko taką metodą można by doprowadzić do rozgrzania palnika na tyle, żeby zaczął smażyć plastik. Może strzelasz zbyt długimi seriami. :-)

Nie wiem, raczej mi się wydaje, że lampa powinna być tak zbudowana aby użytkowanie jej na jakie dopuszcza konstrukcja nie powodowało samouszkodzenia, co nie? Nie wyczyniałem z nią żadnych niesamowitych kombinacji tylko robiłem zwykłe zdjecia K10D. Dla mnie oczywiste, że skoro coś nie teges z tą szybka to znaczy, że jest ona trefna - powinna być wytrzymalsza.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
RiddlerPL napisał/a:
Nie wiem, raczej mi się wydaje, że lampa powinna być tak zbudowana aby użytkowanie jej na jakie dopuszcza konstrukcja nie powodowało samouszkodzenia, co nie? Nie wyczyniałem z nią żadnych niesamowitych kombinacji tylko robiłem zwykłe zdjecia K10D. Dla mnie oczywiste, że skoro coś nie teges z tą szybka to znaczy, że jest ona trefna - powinna być wytrzymalsza.

Twój egzemplarz trefny jest najwyraźniej. Wyślij na gwarancje nim ci palnik wystrzeli w kosmos

Rafal  Dołączył: 21 Kwi 2008
RiddlerPL, lub ktos inny z szanownych forumowiczow moglby mnie uswiadomic czy takie zalety jak wymienil RiddelPL o swojej 540 posiada tez 360?zastanawiam sie nad lampa ale 540 jest dla mnie po prostu za droga,jestem w sprawach lamp jeszcze kompletnie zielony,jedyne co wiem to rozni je sila blysku,co jeszcze?

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Rafal napisał/a:
co jeszcze?

ale wez chociaz popatrz na te lampki, co? Od razu widac, ze mniejsza nie ma obracanego palnika. Reszta calkowicie identyczna :evilsmile:

RiddlerPL, ja właśnie wróciłem z wesela, na którym szalałem z Metzem 58 i powiem tylko, że moja lampa też się szybko nagrzewała jak waliłem co kilka/kilkanaście sekund (z odbijaniem). Za pierwszym razem doszedł mnie zapach rozgrzanego plastiku, taki lekki, jeszcze nie swąd spalenizny ;-) . Od tego czasu po seriach wącham lampę co by się ustrzec samozapłonu, pewnie wygląda głupio, ale jest to jakieś zabezpieczenie :roll: :mrgreen:

Jak to się mówi, fizyki nie oszukasz, ciepło nie znika tak po prostu zaraz po błysku.

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Raven napisał/a:
ja właśnie wróciłem z wesela,

To się nazywa wesele od soboty do wtorku :evilsmile:

No nie przesadzajmy ;-) Nie było poprawin, a ja nie mogłem się nawet napić, bo robiłem za kierowcę również... :-(
Ale ponoć weselna jeszcze się ostała...

cinekk1  Dołączył: 17 Lut 2008
Czy ktoś może mi odpowiedzieć, ile sekund zwykle trwa naładowanie lampy do stanu gotowości? Na ile strzałów wystarcza komplet naładowanych akumulatorów? To jest jakieś 100 zdjęć, czy więcej?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
cinekk1, liczba zdjęć zależy w pewnym stopniu od tego czy walisz pełną mocą, czy np. doświetlasz cienie...

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
dsk napisał/a:
liczba zdjęć zależy w pewnym stopniu od tego czy walisz pełną mocą, czy np. doświetlasz cienie...
I pewnie jeszcze od stopnia zużycia akumulatorów, temperatury otoczenia i jeszcze wielu innych czynników. A wartości uśrednione pewnie podaje producent

Skocz do: