piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
tym bardziej, że sprawa dotyczyła pierwszych lamp z serii do Canona

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Właśnie czytam o wybuchających Spidlajtach :-P

natalia  Dołączyła: 09 Kwi 2008
czy 540 pentaxa bedzie pasowac do k100 ?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
natalia, będzie pasować

Pentax AF-540 FGZ - Tak.

krzyber  Dołączył: 24 Sty 2008
Wracając do tematu barku gwarancji na palnik w Metz'u. Wydaje mi się , że można w takim wypadku skorzystać z prawa rękojmi - przez 12 miesięcy od sprzedaży.

Ciekawy jestem czy za 100PLN czy coś koło tego będzie im się chciało użerać z UOKiK, PIHem i sądami - bo to by ich czekało jakby mi odmówili naprawy :evil:

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
krzyber napisał/a:
Wracając do tematu barku gwarancji na palnik w Metz'u. Wydaje mi się , że można w takim wypadku skorzystać z prawa rękojmi - przez 12 miesięcy od sprzedaży.

nie ma czegoś takiego, jest niezgodność towaru z umową i na to można się zawsze powoływać w kontaktach ze sklepem, i nie chodzi o okres 12 miesięcy tylko 24, dla nas niezależnie od posiadanej lub nie gwarancji producenta pierwszym miejscem kontaktu może być sklep, a co się później dzieje to już nas serio może w ogóle nie obchodzić

z pierwszej lepszej strony

Cytat
Jak mam reklamować wadliwy towar?
W przypadku ujawnienia się wady, możemy wedle swego uznania skorzystać bądź to z gwarancji producenta (o ile taka była udzielona i nie minął okres gwarancyjny) bądź instytucji niezgodności towaru z umową na podstawie ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego. W pierwszym przypadku roszczenia należy kierować do gwaranta wymienionego w karcie gwarancyjnej, którym najczęściej jest sprzedawca lub importer. W drugim przypadku do sprzedawcy, który ma obowiązek przyjąć i rozpatrzyć naszą reklamację w terminie do 14 dni od jej zgłoszenia. Niedopuszczalne w tym przypadku jest odsyłanie nas przez sklep internetowy do producenta, hurtownika, czy importera lub zmuszanie do skorzystania z gwarancji. Odpowiedzialność sprzedawcy za wady towaru rozciąga się na okres 2 lat przy czym konsument jest szczególnie chroniony przez pierwsze 6 miesięcy, kiedy to ciężar dowodowy spoczywa na sprzedawcy.

czyli oddajemy lampę po roku do sklepu, dostajemy zwrotkę 'sorry palnik poszedł, poza gwarancją' dzwonimy do urzędu ochrony konsumenta i z konsultantem piszemy pismo, że sprzęt nie sprawny, że brak działania czynników zewnętrznych itp. miesiąc/trzy i mamy nowy sprzęt i sklep zwykle też nowy
z Metzem byłoby w ogóle easy bo sprzedawca na swój koszt zrobiłby ekspertyzę, która poza tym że wykazałaby padnięcie palnika nie wskazywałaby raczej żadnej naszej w tym winy

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
Witam,

pozwolę sobie w tym wątku o zadanie pytania dotyczącego automatyki lampy.
Jeżeli dobrze rozumiem, to gdybym chciał użyć lampy wraz z parasolką rozpraszającą czy też srebrną odbijającą, to automatyka na nic się zda, mam rację? W takim wypadku pozostaje tylko pTTL lub manual. Na początku chciałem lampę z własną automatyką + wyzwalacz radiowy, ale jeżeli dołożymy do takiego zestawu parasolkę, czy też inny dyfuzor (zasłaniający w całości lampę), to i tak pozostanie nam manual. Rozwiązaniem jest tryb wireless (niestety moja kasetka nie posiada), który jednak chyba nie zadziała, gdy lampa będzie zasłonięta przeszkodą lub najpewniej z kabelkiem pTTL.
Coraz bardziej skłaniam się do zakupu Metz'a 48, który nie ma automatyki, ale zdaje się, że nie będzie to dla mnie problem.

elgato  Dołączył: 23 Lis 2008
Witam ! Szanownych użytkowników !

Bardzo spodobał mi się PENTAX k200D czytam rózne opinie y myślę że będzie to najlepszy wybór. Głównie zdjęcia robie pejzażowe i koncertowe co do tych drugich to uzytkownicy piszą że nie za bradzo ten Pentax. No ok ale moje pytanie brzmi : Czy mogę spokojnie, na razie roboczo podłączyć zwykłą lampę manualną UNOMAT 32 do Pentaxa K200D ?
Pozdrawiam Serdecznie !

elgato, sprawdź napięcie na stopce, o ile nie przekroczy 10V, to możesz spokojnie używać, oczywiście w trybie manualnym

Z miłą chęcia ale kurcze nie jestem elektronikiem choć przyrząd mierniczy posiadam :) czy możecie mi powiedzieć jak to zrobić ?
Przepraszam za może "lamerskie" pytania ale po prostu nie wiem.

centralny styk stopki (+) i z boku masa, wyzwolić lampę ręcznie, przyciskiem i zobaczyć, co pokaże miernik

hmm dziwna sprawa na włączonej lampie miernik pokazuje + - 39 V a jak naciskam przycisk wyzwolenia to waha się od 2 do 15 V więc chyba nici z tej "cudnej" lampy ?

KamilP  Dołączył: 26 Lip 2008
Czy ta lampa http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,7780s,488d ma tylko zoom automatyczny czy ma też ręczny??
Czy będzie dobrze współpracowała z K200D??
Czy lepiej kupić tą lampę czy tumaxa DSL386AF??

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
piotr_luk, masz k10d, a ja się zastanawiam nad k200d i mam skonkretyzowane pytanie.

Mam lampę tą co Ty, czyli Sigma EF-500 DG Super i chciuałbym ją bezprzewodowo odpalać w P-TTLu. Czy z k10d robisz to bez problemu? Czy wiesz coś o tym jak to wygląda w k200d?

dagio, bez najmniejszego problemu, a z K200d nie mam pojęcia, ale o ile oferuje tryb wireless, to też nie powinno być problemu

renko  Dołączył: 25 Maj 2008
dagio, mogę wziąć dziś do Degustatorni swoją k200d, to sobie będziesz mógł sprawdzić współpracę. Zainteresowany?

Mike7  Dołączył: 28 Sie 2008
Podłączę się do tematu...

Co lepiej kupić Pentax af 360 fgz czy Sigma 530 dg super ?

Na 540 Pentax'a mnie nie stać... Max 1'200zł...

Sprzęt oczywiście interesuje mnie nowy / używany (na gwarancji)...

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Zawsze lepiej mieć mocniejszą lampę, to tyle powiem z doświadczeń z 540FGZ.

Skocz do: