Cargo  Dołączył: 11 Lip 2007
Witam !

Mam pytanie, czy u tego sprzedawcy
http://allegro.pl/show_user.php?uid=1278223
moge liczyc na orygnaly, wiem, kazdy pisze ze produkt oryginalny, ale...

I jeszcze takie cudo Garego Fonga ma wg. opisu aukcji tworzyc "wirtualny" sufit, jesli ten jest za daleko...
http://allegro.pl/item373...pak_i_inne.html
Czy oprócz StoFena warto kupić takie cudo ?

Esco  Dołączył: 14 Paź 2007
Osobiście używam na zmianę StoFena i Whale Tail Garego Fonga. Teoretycznie StoFen jest przeznaczony do pomieszczeń, ale świetnie spisuje się na zewnątrz (sprawdziłem). Jedyne co trzeba skorygować, to siłę błysku, w zależności od potrzeb. Poprzednio używałem innej wersji tego dyfuzora z Sony R1 i lampą HVL-F32X, również świetnie się spisywał i sądzę że jeśli będę znów zmieniał system, to z pewnością zakupię kolejnego StoFena. Pozdrawiam

Czyli StoFen jest OK, a co z tym pomyslem Fonga? miales jakies doswiadczenia zle z "kubeczkiem" Fonga ??

Pytam, bo obecnie moge kupic i Stofena i kubeczek Fonga stofen 90pln, kubeczek 130pln i potrzebuje dyfuzor na piatek, bo w sobote impreza wiec ekspresowo musze kupic i ekspresowo musza mi to wyslac...ratunku, moze kupic oba dyfuzory ??

Ja bym wziął StoFen, jest prostszy w obsłudze, łatwiejszy w transporcie ze względu na rozmiary i kształt. Wpominałeś że to na jakąś imprezę - czy będziesz miał na niej czas na eksperymentowanie? Z drugiej strony patrząc, zajmuję sie fotoreportażem i muszę powiedzieć że sprzęt Fonga widziałem w akcji u innych tylko raz, najczęściej jednak StoFen albo różnej maści folijki na recepturce na lampie (a to do pary np z D3) Pozdrawiam.

Zamowilem cos takiego:

http://allegro.pl/item373...n_430ex_c2.html

Kto nie sprobuje ten nie wie....a stofena tez kupie.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cargo napisał/a:
Zamowilem cos takiego:

http://allegro.pl/item373...n_430ex_c2.html
Taniej chyba wychodzi tutaj . Kupowałem tam i przesyłka doszła w parę dni. Oczywiście wysyłka do Polski jest.

rozio  Dołączyła: 28 Lip 2006
Ah te nowe wynalazki - jeden przypomina kibelek, drugi pojemnik. Co do tego "pojemnika", to ciekawy jestem (patrząc na zdjęcia) jak tu sprawa wygląda z szerokim kątem ?

[ Dodano: 2008-06-03, 18:01 ]
Fgz 540 jest fatalna jeśli chodzi o możliwości montowania dyfuzora pod jednym względem - zbyt lekko moim zdaniem "chodzi" podnoszenie i obracanie palnika (słabo "trzyma" na poszczególnych pozycjach). Dyfuzor musi być bardzo lekki, żeby podczas obracania do pionu palnik utrzymywał swoją pozycję. U mnie ogranicza to możliwości stosowania niektórych własnych patentów. Ile waży ten rozpraszacz "kibelek"? Stosuje go ktoś z FGZ 540?

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
rozio napisał/a:
Ile waży ten rozpraszacz "kibelek"? Stosuje go ktoś z FGZ 540?

Jest na tyle lekki, że trzyma się we właściwej pozycji.

Na "żywo" jest większy niż wygląda na zdjęciach, natomiast wykonano go z lekkich materiałów. Jeśli będziesz machał aparatem we wszystkie strony, to oczywiście palnik się przestawi.Stanie się tak również bez zamontowanego dyfuzora... Pozdrawiam.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Witam. Chciałbym dodać coś w temacie od siebie. Sam rozważałem zakupienie czegoś w stylu G.Fonga. Tak sobie przy okazji chodziłem i czytałem fora itp. Oczywiście byłem bardzo na plus do "wielorybka" i "pudełeczka na żywność". Jednak trafiłem podczas przeglądania, na stronkę Youtube pana Peter'a Gregg'a, który w przystępny sposób omawia zabawę z kartką papieru, Jak wykonać i jak używać. Filmiki są całkiem przydatne i wartościowe, a po nich jestem pozytywnie nastawiony do karteczki papieru.

Polecam http://pl.youtube.com/watch?v=RNCmuExlHvM

Poza tym całkiem przyjemnie obejrzeć stronę Neil'a van Niekerk'a i poczytać o rozwiązaniach i poradach dotyczących flasha. http://planetneil.com/tangents/about/

Pozdrawiam

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Esco napisał/a:
Na "żywo" jest większy niż wygląda na zdjęciach, natomiast wykonano go z lekkich materiałów.

Nie zapominaj, że są wie wersje - Studio jest faktycznie spory, ale Reporter już taki duży nie jest, choć o poręczności wciąż trudno mówić...

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
jaad75 napisał/a:
są dwie wersje - Studio jest faktycznie spory

Niestety wersja studio bez problemu "łamie" głowicę 540 - trzeba uważać i dość delikatnie się posługiwać zestawem żeby dyfuzor nie stracił pionu

ederlezi  Dołączył: 21 Mar 2008
Witam serdecznie,

właśnie oglądnąłem kilka filmów poglądowych na youtube i zastanawiam się , czy przypadkiem lightsphere nie sprawuje się lepiej przy palniku skierowanym na wprost ? Generalnie załóżmy , że mamy impreze w plenerze , gdzie nie ma od czego odbić a fotografować trzeba. Czy przy whaletail można tak rozpraszać światło waląc lampą w twarz ?

mic_kas  Dołączył: 11 Kwi 2008

A co sądzicie o takim sprzęcie??
Na allegro jest dostępny za około 100zł...

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Kurcze, myslalem ze duzy Pentax ma blokade palnika... bessssesu :)
I ta idiotyczna blokada w Metz'ie, rownie dobrze mogloby jej nie byc.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
mazi napisał/a:

a po co blokada palnika ? przecież sam się nie rusza, chyba że zamachniesz się mocno aparatem, a jak kiedyś miałem sigmę jakąś tam do canona w rękach którą trzeba było odblokowywać do każdego obrotu i pochyłu.. toż to nie da się pracować z takim sprzętem ;-)

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
guerilla napisał/a:
mazi napisał/a:

a po co blokada palnika ?

a to wszystko zalezy od dyfuzora jaki zalozysz... :-)

Do takiego Lightsphere napewno przydalaby sie blokada.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
guerilla napisał/a:
a po co blokada palnika ?
Do tego dyfuzora przydałaby się jak najbardziej. Ciężki jest.

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
odkopie topic trochę ; )
O ile Stofen wydaje się mieć ugruntowaną pozycję, o tyle nie widziałem nikogo kto by korzystał z tej abawki Lumiquesta, jakieś uwagi co do tego jak to może działać w porównaniu do Stofenowego plastika?

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
W Bielsku jest komis pod zamkiem . Raz do roku jestem tam aby sprawdzić rozpraszacze i dyfuzory (między innymi) . Ma wszystko - ostatnio chyba sześć rodzajów . Kupowałem za 75 zł za 119 . A teraz używam podstawowy szmaciak z folią wewnątrz za 19 zł jest najlepszy , bezkonkurencyjny . Mogłem to sprawdzić testując , jedyny minus to ciężko się go zakłada na 540 , czarna guma ledwie daje radę go opiąć

[ Dodano: 2009-01-13, 15:35 ]
Nr aukcji 519905225

Skocz do: