bobek  Dołączył: 26 Mar 2008
a z forum nikt nie pomoze? chodzi tylko o rozpakowanie i przpakowanie szkla, no w koncu jestesmy jak rodzina ;-) ( wierze w ludzi )

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
bobek, uważasz że jak przepakowane to się wywinie na cle :?:
źle uważasz - ja kupowałem ostatnio używane rzeczy, bez pudełek, a i tak musiałem przedstawiać dowód zakupu od którego został obliczony Vat i cło

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
studentmibm napisał/a:
Po pierwsze: pewnie trafiles na kiepski egzemplarz.
Po drugie: sigma ma f1.4, a pentax f2,
Po trzecie : sigma kosztuje 1800zł, a o wiele gorzej wykonany, ciemniejszy pentax 3800 zł. Smiech na sali.

Po pierwsze chciałem napisać, że trochę bredzisz, ale z racji Świąt napiszę inaczej.
Sigma 30/1.4 jest egzemplarzem należącym wcześniej do Eldreda (podobno jeden z ostrzejszych egzemplarzy). Na 2.8 (a tak naprawdę koło 4) jest bardzo ostra (w środku kadru). Brzegi słabsze.
Mam zdjęcia robione FA35/2 i ową Sigmę i może to Ty miałeś jakieś dziwne egzemplarze (nie wiem), ale wg mojej oceny ostrość, rendering kolorów i ostrość przemawia za Pentaksem.
f/1.4 to nie f2, tylko pytanie co kto potrzebuje. Zauważyłem, że dla niektórych wyznacznikiem głównym jest jasność obiektywu. Ja się już z tego wyleczyłem...
Co do gorzej wykonanego szkła to fakt - lepiej wykonana jest Sigma. Bardzo dobry montaż, spasowanie.... tylko nijak to się nie przekłada na efekt końcowy czyli fotkę.
Co do śmiechu na sali - moja sprawa na co wydaje pieniądze i wydałbym je na FA35/2 a najlepiej na FA31/1.8 Limiteda. Dla mnie śmiechem na sali nie jest nawet wydawanie fury kasy na niektóre przereklamowane eLki w Canonie... Ma ktoś ochotę - niech kupuje...

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
Wczoraj przy wigilijnym stole u rodziców robiłem trochę zdjęć K7 + Sigma 30/1.4 i zauważyłem, że AF mylił się jakby dużo mniej przy tradycyjnych żarówkach żarowych niż u mnie w domu przy energooszczędnych. Przypadek? Czy może coś w tym jest?

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
mac_27 napisał/a:
Przypadek?

Nie, energooszczędne to zło fotograficzne. Poszatkowane widmo + efekt strobo. Bardzo prawdopodobne, że AF też z tego powodu cierpi.

Jeszcze co do tej sigmy - u mnie w kasetce wymaga korekcji -60 i wtedy trafia bardzo dobrze, nie ma problemu. A gdzie kasetce do k7 pod względem AF-a. Więc być może po prostu coś nie tak z tym egzemplarzem, a może faktycznie to te nieszczęsne żarówki.

bEEf, ja teraz mam ustawione w K7 korektę -4 i wydaje się całkiem nieźle, szczególnie przy świetle dziennym i zwykłych żarówkach.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
mac_27, tak na marginesie, obstawiam inne jednostki przy korekcji w k100 i k7 - w k100d daje się zmieniać z krokiem 10 :)

bEEf, jasne, też mam K100 i wiem o co chodzi :-)
najważniejsze jednak, że w świetle żarowym jest już lepiej i zaczynam lubić to szkiełko.
A filmiki jakie miodne :-)

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
bEEf napisał/a:
A gdzie kasetce do k7 pod względem AF-a.
K7 ma szybszy ale żeby jakoś wyraźnie dokładniejszy AF to nie koniecznie.

Chmurzasty  Dołączył: 30 Maj 2008
Mam już Sigmę, którą zakupiłem od Mac_27 i powiem Wam, że jestem pod wrażeniem! Z tym AFem to wg. mnie nie jest źle. Mam korekcje ustawiona pod tamrona 17-50 to się zgrywają (wnioskuje z tego, że mój K10D jest skorygowany szkla które są, są ok).

Ale ostrość Panowie, ostrość! Brzytwa :mrgreen: jak na te cene to jestem w niebo wzięty!

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Chmurzasty napisał/a:
Ale ostrość Panowie, ostrość! Brzytwa :mrgreen: jak na te cene to jestem w niebo wzięty!
hehe, coraz więcej takich głosów widzę na forum, a kiedy ja tak pisałem, to myśleli że dla sigmy pracuję :lol:

Chmurzasty, mi pod koniec też udało się ujarzmić ten AF. Ja właśnie zarówno z Sigmą 18-50 jak i tą 30stką miałę korektę -4.
A szkło faktycznie bardzo ostre, porównywalne z Samyangiem.
FA50/1.4 to mydełko przy nim.

Miałem ją zostawić, ale 30mm to było dla mnie za szeroko i zamieniłem na 31ltd :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Eldred napisał/a:
a kiedy ja tak pisałem, to myśleli że dla sigmy pracuję

Ja siedziałem cicho 8-)

mac_27 napisał/a:
zamieniłem na 31ltd

no tak, Ltd jest warte takiej zamiany...

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
mac_27 napisał/a:
Miałem ją zostawić, ale 30mm to było dla mnie za szeroko i zamieniłem na 31ltd :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ha ha dobre :mrgreen:
Dla mnie 35 jest za wasko i pewnie tez zmienie na 31 :mrgreen:

grabber napisał/a:
Dla mnie 35 jest za wasko i pewnie tez zmienie na 31
hyhy, tak mało, a tak dużo za razem :mrgreen: jakie to ciekawe, że ilu ludzi tyle spojrzeń...

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
ja z moja sigma na k20d kłopotów nie mam :-) pewnie jak sie trafi...bo 24-70mm hsm wymieniałem na druga bo potężny bf nie dał się skorygowac - drugi eghzemplarz jest znakomity

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
Re: K7 + Sigma EX DC 30/1.4
mac_27 napisał/a:
Witam,
...
Jeżeli szkło trafi, to jest naprawdę ostre nawet na 1.4, no właśnie, jeżeli trafi...
1. Próbowałem wszelakich korekt focusa z poziomu body, jak trafia w jednym świetle to w innym już nie, jak trafia w odległości 1m to na 3m już pudło, itd.
2. Zauważyłem jednak, że jak zmienię minimalnie odległość przedmiotu i ponownie przycisnę przycisk migawki to body potwierdza ostrość bez ruchu obiektywem. Odległość zmiany jest nieduża, ale na tyle duża, że wypada z GO.
Zastanawiam się teraz, czy aby z moim body wszystko w porządku skoro nie reaguję na zmianę odległości ponownym doostrzeniem.
Czy te sigmy tak mają, czy mam jakiś pechowy egzemplarz?

1. Mysle, ze niektore szkla sa na to podatne bardziej od innych. To samo mozna powiedziec o niektorych puszkach, np w K7 costam udalo im sie w tej sprawie polepszyc. Ale jesli puszka i szklo sa kiepskie pod tym wzgledem to mamy taki efekt:

2. Mam to samo, prosty test: ostrzysz na reke przed obiektywem, ruszasz reka i obserwujesz dzialanie AF. Zauwazylem, ze w warunkach sklepowych (jarzeniowki) taki 550D Canona jest 2-3x dokladniejszy i szybszy z 18-55 niz moja K200D z Sigma30/1.4.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
elgreen, archeologia? Chłopaki zdaję się już ujarzmili tą sigme :-)

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
Ostatnio badalem 550D oraz Sigmy 50/30/1.4 i musialem to z siebie wyrzucic :-D
Jeszcze mam cos do dodania o AF, fokus szifcie, Sigma szifcie, ale to w watku "Sigma 30 czy warto".

Ikarus  Dołączył: 30 Sie 2010
Chetnie wstawilbym tu zdjecie zeby pokazac mozliwosci Sigmy, ale jakos nie znajduje metody.
Nie moge wstawiac obrazkow!!??
Albo jestem slepy i nie znajduje tej funkcji?
Pozdrawiam

Skocz do: