lRem  Dołączył: 07 Lip 2007
Znalazłem w końcu ubezpieczyciela który pozwala wyklikać sobie bez ceregieli kwotę ubezpieczenia... No i ten saab odpada ze względu na różnicę w cenie ubezpieczenia właśnie - mniej więcej dwukrotną. Ale jak się okazuje, mogę zejść nawet do 50EUR miesięcznie jak dopłacę kilka groszy do lepszego samochodu :-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Saab jest za duży, jak zależy Ci na cenie, to kup wszystko jedno co małego, francuskiego, byleby się toczyło. 8 miesięcy to przecież niewielki okres. Nie ma co inwestować.

Jedyna MX5 na którą starczy mi budżetu to ta:

:lol:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
najlepsza jest ta taśma klejąca ;-)

Dobra, konkretne wnioski to:
* brać Francuza
* musi być mały (mieć do 5 ,,koni'' mocy silnika)
* ma mieć kontrolę techniczną <6 miesięcy temu
* kolega jeszcze mi podszeptuje o pasie transmisyjnym wymienianym niedawno (ale nie wiem co to znaczy niedawno)
Przy spełnieniu powyższych warunków powinienem być w stanie się przetoczyć z miejsca na miejsce płacąc nie więcej niż 100EUR miesięcznie. Coś pominąłem?

jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
Czyli najlepiej Renault Twingo 1.2 w wersji ze zwijanym dachem.
A pas transmisyjny to pewnie pasek rozrządu.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Dokładnie, chodzi o pasek rozrządu. Koszt wymiany u nas dla aut czterocylindrowych bez udziwnień 500-700zł z częściami i robocizną.

Podstawowa zasada przy kupnie używanego auta to wymiana:
- oleju silnikowe
- płynów eksploatacyjnych (hamulcowy, chłodniczy, wspomagania, czynnik w klimie)
- wymiana świec i kabli zapłonowych (chyba, że nie ma kabli, a są cewki na każdy cylinder to cewek nie aż padnie sama)
- wymiana kompletu rozrządu i pasków klinowych (komplet rozrządu jako pasek, napinacz, rolki - to zależnie od konkretnego silnika).

Nie ma co wierzyć jak sprzedawca mówi, że właśnie wymienił wszystko. Wszyscy tak mówią, tylko kto wsadza w auto kasę żeby je sprzedać? ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Do tego bym dodał przegląd układu hamulcowego i zawieszenia.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Oczywiście :-)

Dzisiaj zrobiłem sobie dłuższy spacer i miałem okazję zaobserwować kolejne ciekawe zachowanie. Otóż jest sobie w jednym miejscu zakręt. Zakręt o tyle szczególny, że przy niezbyt łagodnym zboczu. Do tego tuż za zakrętem (czego nie widać przed nim) skrzyżowanie i dwa wyjazdy z budynków. Żeby było jeszcze weselej, skrzyżowanie jest z drogą jadącą z dołu, więc samochody wyskakują na nie spod ziemi. Jakiś przytomny inżynier zareagował na to umieszczając na jezdni garby mające skłonić zbliżających się do zwolnienia przed zakrętem... Jak na to reaguje miejscowy mistrz kierownicy?

S

P

O

I

L

E

R

S

P

O

I

L

E

R

Otóż po prostu omija te garby zjeżdżając na lewy pas. Genialne w swej prostocie, nie?

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Ależ oczywiście. Jeśli garby są po obu stronach skrzyżowania na jednym pasie (dojeżdżającym do niego), to przy założeniu, że tak samo postępować będzie kierowca z jednej i z drugiej strony, nie powinno dojść do kolizji, gdyż każdy z nich będzie na swoim lewym pasie. ;-)
Oczywiście nie ratuje to w żaden sposób tych wyjeżdżających ze skrzyżowania.

A jeśli chodzi o jeżdżenie po Francji to jedna rzecz mnie tam kiedyś urzekła. Otóż przed fragmentami szosy, na których z takiej czy innej przyczyny nie ma namalowanej linii oddzielającej pasy czy linii pobocza, stały znaki ostrzegające, że teraz będzie niepomalowany fragment szosy. Nie wiem, czy tak jest tam wszędzie, ale byłem szczerze wzruszony.

sailor9  Dołączył: 23 Paź 2006
lRem napisał/a:
* musi być mały (mieć do 5 ,,koni'' mocy silnika)

Czyli jednak skuter :-P

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
sailor9, ale to nie o te konie chodzi, których skuter ma 5. ;-)

sailor9, chodzi o konie fiskalne, jednostkę mocy silnika zdefiniowaną przez urząd podatkowy ;)

[ Dodano: 2010-01-25, 14:04 ]
Dla przykładu Renault Twingo ma cztery albo pięć, Renault Megane które oglądałem miały 7, a Saab którego ktoś tu proponował miał 10.

Skocz do: