gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
eneloopy po naładowaniu miały 1,42-1,43 V. Ale to napięcie chyba dość szybko spada. A są w ogóle aku 1,5V??

wieja  Dołączył: 10 Wrz 2007
Obciążone miały 1V42 ?

gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
wieja napisał/a:
Obciążone miały 1V42 ?
nie

martino  Dołączył: 06 Paź 2009
Bo tyle mają mieć ,ok. 1.4v

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
gezaj napisał/a:
A są w ogóle aku 1,5V??
ostatnio widziałem reklamę baterii alkalicznych wielokrotnie ładowalnych 1,5V :shock:
Pure Energy przeżywają około 100 cykli ładowań 2000mAh
Ciekawe jak z wydajnością na duże obciążenia?

Jamjumetley  Dołączył: 10 Sie 2009
Mam nadzieję, że założyciel tematu się nie obrazi jeżeli się podepnę pod topic. Skoro traktuje on o oryginalnej ładowarce, chciałbym się dowiedzieć, jak się spisuje model NC-MQN04E w porównaniu z zachwalaną BC-700. Chodzi mi głównie o katowanie Eneloopów - jak wygląda ich zużycie w zależności od stosowania którejś z tych dwóch ładowarek.

DVX  Dołączył: 15 Gru 2008

Ja mam chyba co do aku SANYO jakiegoś pecha. Posiadam w stałym użytku kilka kompletów różnych aku, dwa typy VARTA, DURACELL, PHILIPS, Panasonic, ENERGIZER no i wychwalane SANYO i to te ostatnie są najgorsze, najkrócej wytrzymują. Baterie używam tylko w lampie błyskowej AF360, wszystkie ładowane tą samą szybką ładowarką Panasonic.
Kolega mający NIKONA w skórze FUJI i lampę NIKON również to samo stwierdził, najgorsze są aku SANYO, nawet wychwalana tu wcześniej procesorowa ładowarka nic nie zmieniła.
Zaraz też kupię BC-700 do wolnego ładowania w domu a na wesele zostawię szybkiego Panasia, zobaczę czy będzie jakaś różnica.
Mam nadzieję że SANYO się obudzi z zimowego snu i przegoni najlepsze z mojego zestawu VARTY.

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
DVX napisał/a:
Ja mam chyba co do aku SANYO jakiegoś pecha. Posiadam w stałym użytku kilka kompletów różnych aku, dwa typy VARTA, DURACELL, PHILIPS, Panasonic, ENERGIZER no i wychwalane SANYO i to te ostatnie są najgorsze, najkrócej wytrzymują.

Miałem aku SANYO i aku SANYO ENELOOP - sa zupełnie rózne w uzytkowaniu :mrgreen:

daśko napisał/a:
DVX napisał/a:
Ja mam chyba co do aku SANYO jakiegoś pecha. Posiadam w stałym użytku kilka kompletów różnych aku, dwa typy VARTA, DURACELL, PHILIPS, Panasonic, ENERGIZER no i wychwalane SANYO i to te ostatnie są najgorsze, najkrócej wytrzymują.

Miałem aku SANYO i aku SANYO ENELOOP - sa zupełnie rózne w uzytkowaniu :mrgreen:

Obyś się nie mylił :)

Już zakupiłem w/w ładowarkę BC-700 i cztery aku Panasonic :->
Czekam na paczkę, zaraz sprawdzę swoje dotychczasowe akumulatorki, zobaczymy co da się z nich wycisnąć :)

DVX napisał/a:

Już zakupiłem w/w ładowarkę BC-700 i cztery aku Panasonic

Skoro kupiłeś Panasonica to jakie ma znaczenie róznica SANYO i SANYO ENELOOP :?:
Panasonica jeszcze nie uzywałem :mrgreen:

daśko napisał/a:
DVX napisał/a:

Już zakupiłem w/w ładowarkę BC-700 i cztery aku Panasonic

Skoro kupiłeś Panasonica to jakie ma znaczenie róznica SANYO i SANYO ENELOOP :?:
Panasonica jeszcze nie uzywałem :mrgreen:

Panasonic używam już od nastu lat i nie było nigdy takich jaj jak z SANYO
Gdy ta cudowna ładowarka pobudzi obecne SANYO to uwierzę w ich moc jak i w samą ładowarkę :)

Może trzeba było pomysleć o MH-C9000 lub czymś podobnym z funkcją odświeżania i formowania aku oraz kontrolą prądu roz- i ładowania.
A jakie aku Panasonica używałeś?

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Jeżeli macie na myśli INFINIUM to wybór jak najbardziej trafny.Ze względu na popularność słyszałem o podróbach Eneloopów.Najpewniejsze są te które na biegunie ujemnym(na spodzie) mają wyryte HR.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
andybond napisał/a:
Najpewniejsze są te które na biegunie ujemnym(na spodzie) mają wyryte HR.

A teraz wszyscy pędzą zobaczyć co mają wyryte na biegunie ujemnym w swoich eneloopach :mrgreen:

maxis72  Dołączył: 15 Cze 2010
mam 2 komplety enelopów
nigdy nie miałem lepszych akumulatorków.. poprzednie sony szybko padały, później były jeszcze jakieś to po pół roku do wyrzucenia.

Pinus_  Dołączył: 08 Lut 2009
DVX napisał/a:
Zaraz też kupię BC-700 do wolnego ładowania w domu a na wesele zostawię szybkiego Panasia, zobaczę czy będzie jakaś różnica.

BC-700 ma trzy zakresy prądu ładowania - ładuje równiez w trybie przyśpieszonym.

Osfald  Dołączył: 25 Sty 2010
a jeśli jeszcze szybciej to BC-900.... :evilsmile:
Jednak akumulatorki mogą dość szybko zaprotestować w wyniku tak dużych prądów ładowania.

daśko napisał/a:
Może trzeba było pomysleć o MH-C9000 lub czymś podobnym z funkcją odświeżania i formowania aku oraz kontrolą prądu roz- i ładowania.
A jakie aku Panasonica używałeś?

Teraz już kupiłem to co kupiłem...
Jakie aku Panasonic używałem - wszystkie jakie były na rynku od połowy lat '80. Pierwsze to miały chyba pojemność 500 a takie z pojemnością 750 (czerwone) to już był wypas jak... :)
Były też SANYO, PHILIPS i VARTA.

[ Dodano: 2010-06-18, 23:59 ]
Pinus_ napisał/a:
DVX napisał/a:

BC-700 ma trzy zakresy prądu ładowania - ładuje równiez w trybie przyśpieszonym.

Wiem, doczytałem, ale tę ładowarkę będę traktował jako stacjonarną, tylko w domu do wolnego ładowania a obecnego Panasia w torbie i na weselu.

[ Dodano: 2010-06-19, 00:00 ]
Osfald napisał/a:
a jeśli jeszcze szybciej to BC-900.... :evilsmile:
Jednak akumulatorki mogą dość szybko zaprotestować w wyniku tak dużych prądów ładowania.

Tu akurat nie będę dopłacał za torebkę i jakieś zbędne mi adaptory...

Osfald  Dołączył: 25 Sty 2010
Nie w samej torbie i adapterach R14 R20 jest różnica między BC-700, a BC-900... Może warto sobie poczytać?

http://www.elektroda.pl/r...c824118-60.html

PS
Jak dla mnie możesz kupić nawet taką ładowarkę:

:-B

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Osfald napisał/a:
Jak dla mnie możesz kupić nawet taką ładowarkę:

No tą, to można naładować 8-)

Skocz do: