Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
gucio-59, nie wiem czy te wiadomości bedą pozytywne :)

Ale po kolei - muszla dotarła do mnie i ogólnie rzecz biorąc nie jest zła. Ale mocowanie od Nikona nie pasuje do naszej K100-ki. Jednak po zdjęciu muszli z plastikowego mocowania jest ona PRAWIE tak mocowana jak oryginał. Jednak prawie, ponieważ te boczne wypustki które wchodzą w boczne pionowe rowki mocowania K100-ki są troszkę za grube. Jak spróbowałem to wcisnąc sposobem siłaxgwałt, to wlazło, ale nie do końca i łatwo spadało :( Potraktowałem płaszczyznę mocowania muszli papierem ściernym na szlifierce elektrycznej i dopasowałem grubością wypustek do mocowania K100-ki. Wskoczyła pewnie i ciasno w te rowki, a na dodatek troszkę musiałem dopchnąć dolną krawędź muszli, bo wyświetlacz jest chyba ciut za blisko wizjera, ale weszła.
Generalnie po tych zabawach wyglada wszystko ok, nie ma żadnego obcego światła w wizjerze. Guma mogła by być troszkę miększa, ale da się żyć i focić z tym patentem.
Jednak zdarzyło mi się ze 3 razy, że nosząc aparat na pasku na szyi i obijając go o ciało, muszla częściowo się wysunęła z mocowania. :(
Podsumowując jest to raczej niezbyt przydatne do codziennego focenia, łatwo można się muszli pozbyć.
Generalnie system mocowania oryginalnej muszli K100-ki jest idealny, i taką tez muszlę należałoby wg. mnie założyć.

Pozdrawiam :)

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
Sławek_S, Bardzo dziękuje za tak wyczerpującą odpowiedź, jestem Ci bardzo wdzięczny. Zrobię tak jak piszesz
Sławek_S napisał/a:
Generalnie system mocowania oryginalnej muszli K100-ki jest idealny, i taką tez muszlę należałoby wg. mnie założyć.

i poszukam orginalnej w myśl zasady orginał to orginał :!:

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
Witam!

Czy wiecie gdzie? bądz od kogo? mogę kupić muszlę oczną taką jak jest w oryginalnych DSach Ksetkach czy Kdyszkach?

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
Dancer, Też chcialbym wiedzieć :shock:

kubica  Dołączył: 30 Lis 2011
Muszla oczna która pasuje do k100, k200, k10d, będzie pasować również do KR ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wymiary sanek na muszlę od KM się nie zmieniły, pozostaje ewentualnie kwestia otoczenia.

kubica  Dołączył: 30 Lis 2011
plwk napisał/a:
pozostaje ewentualnie kwestia otoczenia.

plwk mógłbyś bardziej mnie oświecić !

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie wiem co tu można więcej? Rozmiar sanek na muszlę oczną jest od dawna we wszystkich lustrzankach Pentaksa identyczny czyli muszle powinny być wymienne.

Skocz do: