Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
Tamron adaptall 90mm/2.5 52B Macro 1:2

Tamron adaptall 90mm/2.5 52B + TC 01F = Macro 1:1
po kliku większe

Mi się bardzo podoba to szkiełko, odległość, dla makro, od obiektywu to jakieś 20cm.
LV bardzo się tu przydaje, albo przynajmniej matówka z klinem.

[ Dodano: 2011-03-14, 09:17 ]
Mała uwaga dodatkowa, szkło pod ostre światło wymaga tulipana, pomimo powłok, gdyż wpadające promienie słoneczne znacznie obniżają kontrast.

Voukodlak  Dołączył: 10 Mar 2010
103A tryb macro @8 (chyba :-) ) iso 400 lekki crop

badur  Dołączył: 21 Lis 2006
Właśnie kupiłem Tamrona SP 90/2,5 (52BB) z adapterem 1:1 w stanie funkel nówka, z pokrowcem, w oryginalnych kartonikach;) Mało tego, w kartoniku zbiorczym znalazłem również (o czym sprzedawca nawet nie wspomniał) ustrojstwo pn. "Tamron Water Spray", służące rozpylaniu "rosy" na fotografowanych kwiatuszkach :mrgreen: Sporo się spodziewałem, ale rzeczywistość przeszła najśmielsze oczekiwania. Ależ to jest fantastyczne szkło! :shock: Nie mogę się doczekać kilku luźniejszych dni. Swoją drogą pomysł Tamrona z Adaptallem był genialny. Szkoda, że go zarzucili.

[ Dodano: 2011-04-05, 04:20 ]
wujek napisał/a:
CT-105, f/2,5; 105mm

Tu dość imponująca próbka możliwości tego szkła w makrofotografii:
http://forum.mflenses.com...ube-t28380.html

nazirus2411  Dołączył: 19 Lip 2009
Przylacze sie , dotychczas uzywalem 103a 80-210 3.8/4 - bardzo spodobalo mi sie to szkielko , wiec jak zobaczylem w komisie uzywke 72a SP 90/2.8 to zaraz zanabylem :-P . Jak dla mnie rewelacja , jak tak sobie porownywalem to ostrosc ma jak moja stara sigma 50-150/2.8 ... Na szybko dzisiaj testowalem ten zacny manual :
na 5.6

na 2.8

wallace  Dołączył: 08 Maj 2010
Po kilku miesiącach udało mi sprowadzić od znajomych 60B (300/2.8). Pierwsze wrażenie, ciężkie to, i wielkie (jak z tym się poruszać!).
I pierwsze zapytanie, w zasadzie do veggera. Ustawiając przysłonę z korpusu dobrze u Ciebie dobiera ekspozycję? Po pierwszych pstrykach widać prześwietlenie o ok 1,5-2EV działki. Przy przysłonie ustawionej z pierścienia wygląda w porządku (czas otwarcia migawki dobiera ~2x krótszy).
Kolejna sprawa, przy ustawionym AE na pierścieniu przysłony na wyświetlaczu mam odczyt, natomiast w wizjerze jej brak (dwie kreski "--"). Gdzieś kiedyś czytałem, że wystarczy styki przeczyścić, nie pomaga. Stąd pytanie, to norma, czy jednak coś nie tak jak być powinno?

wallace, na pewno masz sprawny adapter (adaptall > pka)?

Artiip napisał/a:
wallace, na pewno masz sprawny adapter (adaptall > pka)?

I to jest dobre pytanie. Ogólnie działa. Po pierwszym założeniu coś jakby styku nie było i nie mogłem z body ustawić przysłony większej niż 1/4. Po ponownym założeniu wygląda na to, że jest w porządku. Znajdę jutro więcej czasu, poprzyglądam się dokładniej.

vegger  Dołączył: 19 Sty 2010
wallace, ja na przykład mam trochę luzów i jak na siłę się przesunę body z zapiętym obiektywem to puszka traci na chwilę kontakt ze stykami, ale jak wróci na swoją pozycję to już jest ok. Podczas normalnego użytkowania nie przeszkadzało mi to ani razu. Może być tak, że ty masz trochę większe luzy niż u mnie lub styki są brudne. Czasem warto przeczyścić...

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
wallace,
jeśli masz adapter założony na obiektywie, to patrząc z góry, w lewo od styków masz na obwodzie trzy lekko wystające końce śrubek. Podrap je (mogą być pokryte lakierem) jakimś ostrym narzędziem, przetrzyj suchą szmatką i sprawdź ponownie.
Mnie pomogło.

Chodzi o te trzy oznaczone punkty.

dżejpi napisał/a:
jeśli masz adapter założony na obiektywie, to patrząc z góry, w lewo od styków masz na obwodzie trzy lekko wystające końce śrubek. Podrap je (mogą być pokryte lakierem) jakimś ostrym narzędziem, przetrzyj suchą szmatką i sprawdź ponownie.

Na tej "śrubce" najbliżej styków było coś jakby wosk (lakier?), zdrapany i działa (w wizjerze pokazuje ustawioną przysłonę, nie prześwietla i jako bonus mam wielosegmentowy pomiar światła ;-) ).
Dzięki :-B

ps. boję się wyciągać wnioski z tej lekcji, ale wygląda na to, że czasem szmatka nie wystarczy, trzeba użyć nożyka do obiektywu... ;-)

Sorry wallace, że dopiero teraz odpowiadam na twoje pytanie. Wcześniej jakoś go nie zauważyłem. Nawet nie będę próbować dochodzić do tego dlaczego tego pytania wcześniej nie widziałem... :oops:
wallace napisał/a:
I pierwsze zapytanie, w zasadzie do veggera. Ustawiając przysłonę z korpusu dobrze u Ciebie dobiera ekspozycję? Po pierwszych pstrykach widać prześwietlenie o ok 1,5-2EV działki. Przy przysłonie ustawionej z pierścienia wygląda w porządku (czas otwarcia migawki dobiera ~2x krótszy).

U mnie wszystko jest w jak najlepszym porządku. Na początku (przy k20d) użytkowania obiektyw rzeczywiście prześwietlał o te 1.5-2EV, ale po zabawach w ustawieniach problem znikł tak szybko jak się pojawił. Pamiętam że dla F2.8 było ok, a dla przysłon większych od F4.0 prześwietlał. Zdarzyło mi się to tylko podczas pierwszego dnia, zaraz po zakupie szkła kiedy wykonywałem nim pierwsze testowe zdjęcia. Jeśli chodzi o ustawienia to zawsze przestawiam autofocus na MF, w ustawieniach AF na centralny punkt AF, a pomiar na ten trzeci (wielosegmentowy) i odchyleń aż tak dużych nie mam. Oczywiście wszystko zależy od warunków w jakich robimy zdjęcia (różnie to bywa). Teraz używam K5, robię w RAWach i nie prześwietla mi zdjęć w ogóle. Czasem są nawet za ciemne i zdarza mi się ustawiać kompensację ekspozycji na +0.3, ale nigdy nie więcej jak niż +0.7. Jeśli chodzi o problem z naświetlaniem to nie jestem specjalistą w tej dziedzinie i nie wiem czy są jakieś metody aby to wyeliminować. Mam nadzieję, że mój opis pomoże ci rozwiązać problem. Pozdrawiam :-)

P.S. Po chwili zauważyłem, że problem masz już rozwiązany. Jedne posty widzę, innych nie. Już nie wiem co się ze mną dzieje :-?

vegger napisał/a:
P.S. Po chwili zauważyłem, że problem masz już rozwiązany. Jedne posty widzę, innych nie. Już nie wiem co się ze mną dzieje :-?

Trzeba iść odpocząć, może jakieś zdjęcia porobić ;-)

Karol Popik  Dołączył: 29 Sie 2008
Wczoraj kupiłem Tamrona 300mm F 5.6 BBAR Multi MC Adaptall ;-) Tylko nie do końca rozumiem te przejściówki, bo kupiłem sam obiektyw. Jest to wersja bez styków, a więc Adaptall i jęśli kupię do niego przejściówkę Adaptall 2 (ze stykami) to będę mógł ją używać z Tamronem bez styków?

Karol Popik,W systemie adaptall przysłona jest kodowana, po przez wcięcia, na ostatnim pierścieniu w obiektywie, jak zobaczysz przejściówkę (produkowana przez Tamrona) to będziesz miał 2 "łapki" które łapią się tych wcięć.
Przejściówka PKA na podstawie ustawienia tych łapek, przekazuje przysłonę do styków* i dalej do aparatu.

* tu praktycznie jest tylko mechanika + zwarte, nie zwarte styki.

Do pentaxa są rodzaje 3 przejściówek adaptall2 (jest jeszcze adaptall):
*goła (tylko pk), produkowana przez chińczyków, poznasz ja po tym ze to zwykła obrączka bez żadnych ruchomych części.
*zwykła PK (możesz ja wykorzystać z analogami, poza seria MZ [i tu są wyjątki]) pozwala ustawiać przysłonę z obiektywu i mierzyć poprawnie światło. Dla cyfrówek trzeba używać zielonego guzika do pomiaru światła i przysłonę ustawiać z obiektywu. Przysłona przymyka się podczas zdjęcia i pomiaru światła.
*PKA która pozwala w korpusach cyfrowych oraz analogach serii MZ wybierać przysłonę kółkiem w body w pozycji AE. Dla cyfrówek najwygodniejsza opcja i najdroższa 200-300zł.

Tylko właśnie nie wiem, czy mam Adaptall czy Adaptall2, bo to nie jest ten obiektyw(nie jest to wersja SP) http://www.adaptall-2.org/lenses/54B.html

[ Dodano: 2011-09-25, 17:23 ]
Mam wersję bez oznaczenia SP i z wbudowaną, wysuwaną osłoną przeciwsłoneczną.

jak masz http://translate.google.c...-lens/ct300.htm
to to jest adaptall 1 i PKA raczej nie zadziała

[ Dodano: 2011-09-25, 18:32 ]
aha jeszcze jedno, czytałem że są problemy z PKA dla ciemniejszych szkieł niż f4.

Dzięki to ten, a ten adapter będzie pasował, bo nie ma popychacza przysłony? http://allegro.pl/adapter...1830333038.html
A jak w takim razie jak odbywa się sterowanie przysłoną jeśli ten adapter nie ma popychacza.

w zasadzie ma :) ale nie tak jak byś chciał, sterujesz pierścieniem przysłony w obiektywie i nic więcej. Wiec trzeba łapać ostrość na pełnej dziurze a potem przymykać ręcznie przed zrobieniem zdjęcia. Na przymkniętym złapanie ostrości będzie co najmniej trudne.
Aha w tej cenie to kupisz spokojnie wersje oryginalną przejściówki PK. Gdzie ostrość łapiesz na pełnej a body przymyka do ustawionej przed zrobieniem zdjęcia (tak jak w pentaksie obiektywy z serii M).

Karol Popik, podany przez ciebie link do aukcji dot. adaptera adaptall PK pozwala tylko na manualne sterowanie przysłoną (musisz ręcznie ustawić przysłonę na obiektywie -> obraz w wizjerze będzie ci się ściemniał), on nie ma żadnej mechaniki. Miałem taki adapter i używałem go z dokładnie takim samym obiektywem (300/5.6 bez SP).
Nie zgodzę się z tym co napisał Artiip. Używałem tego obiektywu na k20d (i czasem na k10d) i z powodzeniem udawało mi się trafiać ostrością w obiekt aż do przymknięcia przysłony do F11.0, powyżej F11.0 potwierdzenie ostrości miało problemy i poza tym już nic nie było widać przez wizjer.
Karol Popik, polecam ci domykać ten obiektyw przynajmniej do F8.0, a najlepiej pomiędzy F8.0 a F11.0, wtedy ma bardzo dobre osiągi.

vegger napisał/a:
i z powodzeniem udawało mi się trafiać ostrością w obiekt aż do przymknięcia przysłony do F11.0

hmm, niezłe oko, gratuluję.
Sporo zależy od światła, czym jaśniej (okolice EV 18 i więcej [~ iso100;f8;1/4000]) tym lepiej się ostrzy na bardzo ciemnych szkłach. :)
Mi osobiście na matówce z klinem, w średnich warunkach, na f8 często nie udaje wyostrzyć w punkt, a i potwierdzenie ma spore problemy i nie chcę czasem piknąć.

aha adapter adaptall2 PK spokojnie współpracuje z obiektywami adaptall (1).

Skocz do: