jacoff  Dołączył: 08 Paź 2009
Kącik Adaptall...
Witajcie...
Szukając informacji o systemie Adaptall natknąłem się na kopalnię wiedzy:
http://www.adaptall-2.org/
oraz ciekawy temat na pentaxforum.com -
http://www.pentaxforums.c...lub-tamron.html
Jestem ciekawy jak liczna grupa użytkowników w naszym systemie ma styczność z tymi znakomitymi Tamronami.
Ostatnimi czasy udało mi się nabyć kilka ciekawych szkieł. Między innymi długo poszukiwany przeze mnie w zadowalającym mnie stanie Tamron SP 90/2.5 :)
W mojej, narazie małej, kolekcji adaptall znajdują się jeszcze:
- Tamron 70-150/3.5
- Tamron 135/2.8

Pochwalcie się swoimi Tamronami i jeśli mogę prosić wklejcie sample.

Sample z moich szkieł już wkrótce.

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
52B, 46A, 01F

tomasi  Dołączył: 16 Wrz 2009
Fajny pomysł na taki temat.
Tylko czy jeśli ktoś ma takie obiektywy, to czy mógłby wrzucić czasem zdjęcia? Może krótki opis, czy jest zadowolony, czy używa, itp. Bo same numery to tak mało. ;)

52B - ostry, aż za ostry bywa do portretów. Makro 1:2 takie sobie jest i bez dodoatkowgo adaptera ani rusz (np 01F). Źle pracuje pod światło więc koniecznie osłona przeciwsłoneczna (cięzko dostepna i droga, a typowe gumowe dostepne u nas nie pasują - są problemy z nieskończonoscią - tu polecam chińczyka z ebayu ABSowego meNnon). Mój egzemplarz ma tendedncję do luzowania się pierścienia ostrości, ale wystarczy dokręcić wkręt pod gumowym pierścieniem). Sample swego czasu wzrzucałem do działu sample...

46A - miałem poprzednio model 03A.
03A miał lekką abberacje na 210mm (czerwonawą). Był dość fajny na pełnej dziurze i 210mm. z przymykaniem jakość nie rosła mu tak jakby należało oczekiwać. Strasznie cieżki i wielki - nigdzie się nie mieścił

46A - znacznie lżejszy, ciut mniejszy, ale i tak problemy ze zmieszczeniem w normalnych torbach. Mało nim zdjec robiłem (używam głownie krótszych szkieł) ale wydaje sie że jest zgodnie z pisem o wiele lepszy niż 03A. Wada to ze przy nakręconej dedykowanej osłonie nie daje sie zdjąć dekielka - za mało miejsca by ścisnąć zaczepy z boku
U obu modeli makro takie sobie (do kwiatków doniczkowych się nada), a przy 01F w makro jakość spada już bardzo zauważalnie.
Oba modele miały u mnie tendencję do BF

peterK  Dołączył: 03 Sty 2009
Ja bym chętnie jeszcze zobaczył sample z tego 360B :-)

Chyba najciekawszym (przynajmniej dla mnie) szkłem z tej serii jest 05A - z takim zakresem i światłem - mniam. Niestety musiał trochę ważyć, i ze względu na rzadkość pewnie też by nie mało kosztował. :-)

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Też mam 52B i bardzo go lubię. Dostałem razem z oryginalną osłonką. Rzeczywiście, jak pisał tomekl, pod światło taki sobie, ale i takie zdjęcia robiłem, i czasami, w specyficznych warunkach, dawał zadowalające efekty.

Mam też ob. nie wymieniony na stronie http://www.adaptall-2.org/ 80-205/f4 [EDIT: sprawdziłem i źle napisałem. Ob. jest wymieniony na stronie.To jest model CZ albo QZ-210M 85-210/f4.5] i choć od czasu do czasu wyjmuję go z szafy to przekonuje się, że w połączeniu z istDLem nie daje zadowalajacych efektow, zwlaszcza pod swiatlo. Na analogu i slajdach zdecydowanie lepiej się sprawdzał, ale także po światło był zdecydowanie najgorzej pracującym obiektywem jaki kiedykolwiek testowałem.

[ Dodano: 2011-01-15, 12:53 ]
A w komisie w Krakowie kilka ładnych lat temu widziałem 60B z mocowaniem do Pentaka :)

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=32578 - to odnośnie tego 300/2.8

vegger  Dołączył: 19 Sty 2010
Mam 60B (Tamron SP 300/2.8) i jestem bardzo zadowolony. Już dla F2.8 szkło jest diabolicznie ostre i kontrastowe. Przez większość czasu robię na F2.8, czasami domykam na F3.2 lub F3.5 tylko po to żeby mieć troszeczkę większą głębie. Jeszcze nie zdarzyło mi się domknąć tego szkła bardziej niż do F4.0.

Więcej sampli z tego szkiełka jest też w wątku bokehowym: http://pentax.org.pl/view...asc&start=10140

Wcześniej miałem Tamron [adaptall] 300mm F5.6, ale nie SP tylko tą starszą wersję. Niestety teraz dokładnie numerka szkiełka nie podam, bo podstrona na www.adaptall-2.org dla tych starszych szkieł nie działa. Żeby zrobić bardzo ostre zdjęcie musiałem domykać je do F9.0 lub nawet F11.0. Dla F8.0 ostrość też była ok, ale nie tak dobra jak dla F11.0.
Szkło było bardzo poręczne, lekkie, dobrze się ostrzyło. Nie miałem z nim nigdy żadnych problemów. Ładny plastyczny obraz, dobre kolory i kontrasty. Sprzedałem je jakiś czas temu i mam cichą nadzieję, że nowy właściciel dobrze wykorzystuje to szkło.

Wszystko Tamron [adaptall] 300mm F5.6 (nie SP!):

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

Jedynie czego mi brakuje w 60B to dobra minimalna odległość ogniskowania. Tamron 300/2.8 ma ją na poziomie 2.5 metra, a stary Tamron 300/5.6 ostrzył już od około 1.7 metra (wersja SP od 1.4).

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
co mam:

70-210/4 (03A) jest całkiem przyjemny i lubię go, makro 1:2 od ~0,5m
chociaż ostatnio dorwałem odpowiednik A pentaxa i przerzuciłem się na niego.

28/2.5 (02B) to moje szkło nr 2 pierwsze to a50/1.7.

200-500/6.9 (CZ-500) jeszcze za bardzo nie miałem okazji przestrzelać, jednak pod swiatło słabo sobie daje rade, a ostry jest od 8

poluje na następne :)

vegger, ten starszy Tamron też niczego sobie. Ale 60B ciężko pobić ;-)

Widzę, że wątek zaczyna się cieszyć wielkim powodzeniem :)
Moje szkła to w oznaczeniach numerycznych:
52B, 02A oraz CT-135
Jestem bardzo zadowolony z dwóch ostatnich. Niesamowite kolory, te szkła mają coś w sobie.
Za to pierwsze szkło 52B to czysta magia. Owszem pod światło lepiej spisują się SMC... ale mój egzemplarz 90/2.5 jest niesamowity. Czuć, że to szkło robione bez księgowych. Czuć, że to szkło wyjątkowe. A jego ostrość to już prawie legenda.
Jak tylko znajdę trochę dnia... to wstawię fotki.
Pozdrawiam

Artiip napisał/a:
70-210/4 (03A) jest całkiem przyjemny i lubię go, makro 1:2 od ~0,5m
chociaż ostatnio dorwałem odpowiednik A pentaxa i przerzuciłem się na niego.

Jest coś w czym SMC-A jest lepszy od tego Tammiego? Tak z ciekawości pytam. Bo jak dla mnie to SMC-A ma jedną pdostawową wadę. Abberuje na długim końcu.

BTW ciekawe ile 70-350/4.5 (05A) zrobili sztuk. Zaintrygowało mnie to szkiełko (nie wiem, czy to dobrze :mrgreen: ).

Obiektywy bez SP nie są jakieś rewelcayjne, a 05A nie jest SP. Przy obecnych obiektywach ze średniej półki te stare Tamrony bez SP niestety wymiękają.

No tak. W każdym razie fajne by było coś takiego wypróbować, bo zakres dla APS-C jest zaiste przyjemny ;-)

[ Dodano: 2011-01-16, 00:02 ]
Dobra już wam tu nie będę spamował, jako że sam adaptall'a żadnego nie mam :mrgreen: Jednak sample chętnie pooglądam.

vegger  Dołączył: 19 Sty 2010
To wrzucam jeszcze kilka ze starego Tamrona [adaptall] 300mm F5.6 (nie SP!):
9.

10.

11.

12.

13.

14.

Zaczynam szukać 300mm :)

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
Kilka dni temu taka poszla na allegro za 200zl... :evil:

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
W moich skromnych zbiorach 70-150/3.5 z adapterem P/KA (czyli ze stykami).
Jest to model rzadko spotykany - 20AB - (popularniejszy jest 20A).
Jedyna zaleta - mogę sterować przysłoną z korpusu. Ostry w środku przy f-9, na brzegach mocno rozmywa.

A teraz ciekawostka, poprzednik Adaptall i Adaptall2 -
Adapt-A-Matic.
Auto Tamron 1:3.5 f-200mm (9 listków przysłony), 40 lat temu chyba najlepszy wśród dwusetek.
Dzięki adapterowi z gwintem M42, przenoszącemu automatykę przysłony był w tamtym czasie polecany do Pentaksów S2, SV, SP.
Z nakręconą przejściówką K/M można podpiąć do współczesnych puszek.
Ciężki, z mocowaniem do statywu, z wysuwaną osłoną przeciwsłoneczną przy dobrym świetle zadziwia ostrością i oddaniem koloru.

Kilka pstryków w parze z K20D, niestety, nie zapisłem przysłon.

T 200 (|||) by dżejpi, on Flickr

T 200 (||) by dżejpi, on Flickr

T 200 (|) by dżejpi, on Flickr

bigrafi  Dołączył: 29 Lip 2010
barto125 napisał/a:
Kilka dni temu taka poszla na allegro za 200zl... :evil:

Ale w dobre ręce :mrgreen:

wujek  Dołączył: 12 Sty 2008
Artiip napisał/a:
28/2.5 (02B) to moje szkło nr 2

Widzę, że ostatecznie podpasował ;-)

Skocz do: