To wykladajac juz jasno ;)
Problemem przy takich parametrach jest swiatlo z lampy przy fotelu, a nie lampy blyskowej. To jest dosc duza lampa, w sumie ok. 60 W z CFLek. Zwroc uwage na czas jakiego musialem uzyc - jedyne czym moglem pomajstrowac to byla przyslona. Moglem niby wsadzic tam jedna 20 W zarowke wolframowa, ale musialbym jechac do sklepu, a bylo juz troche pozno na takie numery...
pz
[ Dodano: 2017-04-17, 22:24 ]
Witajcie ponownie,
minęło już trochę czasu i chyba jestem w stanie coś powiedzieć jeśli idzie o porównanie Jupitera-9 do Pentaksa 85 / 2.
Porównywałem tylko dwie konkretne sztuki obiektywów:
SMC Pentax-M 1:2 85 mm wypożyczony od Fenola (S/N 8054977)
MC Jupiter-9 2/85 aktualnie mój (S/N 9105247)
Oba dają bardzo przyzwoity obraz (co było w zasadzie oczywiste ;)), Pentax ociepla kolory. Pomiędzy szkłami widzę minimalną różnicę w perspektywie, tak więc któryś nie trzyma dokładnie ogniskowej. Różnice są minimalne, ale są.
Jeśli idzie o odwzorowanie kolorów skóry czy ilość szczegółów to z dokładnością do ocieplenia (które wychodzi dopiero przy sztywnym balansie bieli w puszce) oba zachowują się bardzo dobrze. Oba są oczywiście zoptymalizowane do portretu i zapewniają bardzo precyzyjną regulację ostrości przy odległości portretowej.
Jedyną bardzo istotną różnicą jest obsługa przysłony w Jupiterze - pierścień powinien być zdecydowanie większy, da się go używać ale wymaga to wprawy. Im ciaśniejszy kadr tym łatwiej, bo większa część pierścienia jest odsłonięta.
Wybaczcie, ale pięknych miękkich zdjęć dziewczyn w naturalnym świetle nie zamieszczę ;) Domownicy, których męczyłem podczas testów także prosili żeby nie publikować wizerunków, tak więc zostają Wam zdjęcia wymęczonego kwiatka
Goździk ma ponad 2 tygodnie, swoje przeszedł, ale kolory ma akurat takie że widać to co jest ważne :)
Wrzucam fragmenty wycięte z dwóch RAWów (obrobionych identycznie) oraz same RAWy. Zdjęcie zrobione przy użyciu dwóch lamp błyskowych, ręczny balans bieli, za każdym razem ostrzenie w LV na tym samym fragmencie kwiata.
W obydwu przypadkach F8, zdjęć na pełnej dziurze w sieci jest pełno.
MC Jupiter-9:
[url="http://sztormik.com/temp/pentax/jupiter-9_pentax-85/IMG_20170417_210731.dng"]Plik RAW[/url]
Pentax 2/85:
[url="http://sztormik.com/temp/pentax/jupiter-9_pentax-85/IMG_20170417_210950.dng"]Plik RAW[/url]
Z obydwoma obiektywami pochodziłem trochę z K-5 oraz analogiem. Zdecydowanie mikrokontrast w obydwu jest bardzo dobry, ale to kolejna oczywista oczywistość :)
Podsumowując jestem bardzo zadowolony z Jupitera, narazie nie widzę specjalnie potrzeby zmiany na inny.
pz