Pewnie, że są. Osobiście uważam szkiełka Oly za bardzo dobre. Ale zwróć uwagę, że 11-22mm po cropie to 22-44mm. W Pentaxie 12-24 po cropie to 18-36. Trochę szerszy jest Pentax.awakqwq napisał/a:Poza tym ja nic nie mówiłem że szkła Olka są tanie, walczę tylko z demagogią, że nie ma szkieł szerokokątnych systemie Olka i tyle.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
awakqwq napisał/a:jaad75 ciekawe, że CMOS.
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
własnie pamiętam dyskusje o FF z przed kilku lat że Nikon nigdy nie pójdzie w FF bo ma za mały bagnet - jak widać mylili się znawcy i "znawcy" tematu ja jestem ciekaw co dalej tzn jak dlugo będa istnieć obok siebie FF i APS? Bo w końcu ktoś postanowi wyprzedzić konkurentów i wypuści amatorskie body FF pytanie tylko kto i kiedyjaad75 napisał/a:Dziwny jest trochę fakt wypuszczenia FF przy tak małym bagnecie i przewidywanych problemach z mikrosoczewkami
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
Trochę jest, ale szkła Oly są jak najbardziej w porządku. Tylko ten crop .awakqwq napisał/a:argawen masz rację ale przyznasz że nawet 22mm to bardzo szeroko choć nie wiem jak wielka różnica
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
Ciekawe, jak w takim razie robiono zdjęęcia analogowymi Nikonami ? W takim razie na Pentaxa FF nie ma co liczyć, bo średnica prawie taka sama.awakqwq napisał/a:Nikon nigdy nie pójdzie w FF bo ma za mały bagnet
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
KaSetka + 18-55 + jupiter37a + af360fgz
hamster napisał/a:awakqwq, ale ja nie powiedziałem że w 4/3 nie ma nic szerokiego
hamster napisał/a:4/3 jest niedorobiony albo jeszcze nierozwinięty. Tak na szybko co mi się nasuwa to system dla "tele-maniaków".
Mój problem polega na tym że ja lubię szeroko.
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
awakqwq napisał/a:hamster napisał/a:
awakqwq, ale ja nie powiedziałem że w 4/3 nie ma nic szerokiego
hamster napisał/a:
4/3 jest niedorobiony albo jeszcze nierozwinięty. Tak na szybko co mi się nasuwa to system dla "tele-maniaków".
KaSetka + 18-55 + jupiter37a + af360fgz
awakqwq napisał/a:hamster napisał/a:awakqwq, ale ja nie powiedziałem że w 4/3 nie ma nic szerokiego
hamster napisał/a:4/3 jest niedorobiony albo jeszcze nierozwinięty. Tak na szybko co mi się nasuwa to system dla "tele-maniaków".
hamster napisał/a:awakqwq napisał/a:hamster napisał/a:
awakqwq, ale ja nie powiedziałem że w 4/3 nie ma nic szerokiego
hamster napisał/a:
4/3 jest niedorobiony albo jeszcze nierozwinięty. Tak na szybko co mi się nasuwa to system dla "tele-maniaków".
Ale że co?