Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
O Wyłączaniu napędów w systemie nie pomyślałem... W takim razie, od biedy, każdy czytnik byłby dobry. Jedną literkę dysku mogę odżałować. :-)

Dzidziu, ja szukam czarnego, więc nie pohandlujemy. ;-)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
A czy korzystał ktoś z czytnika firmy Lian-Li montowanego w miejsce napędu 3.5' lub 5.25'?

Dzidziu  Dołączył: 16 Wrz 2008
Effendi, PW

JuiCe  Dołączył: 07 Sie 2007
Czy ktoś miał styczność z czytnikami PCMCIA?

Poszukuję wewnętrznego czytnika do laptopa. Mam zatokę PCMCIA. Takich czytników jest jednak jak na lekarstwo. Na alledrogo i ebay jest ich trochę ale na ogół w specyfikacji nie mają podane czy chodzi o czytnik 32 czy 16 bitowy. Z tego co wiem optycznie można je rozróżnić po pozłacanych stykach ale i tak nie wiem czy jest to 100% metoda.

Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś konkretny model?

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Nie polecam... zakupiłem kiedyś jeden (z pół roku temu) i mocno się zawiodłem. Transfery jakie osiągał były na poziomie 1MB danych przez 4-5 sekund. Oczywiście to po długich bojach, jak mi sie w końcu udało zainstalować to paskudztwo. Poza tym, jakaś gruba to Pcimcia jest, słabo włazi do portu, a wyjść nie chce - trzeba się siłować. Wyrzuciłem w błoto 70PLN. Choć nie odważyłbym się, tak czy siak, zakupić takiego za 150, czy więcej PLN - to te tańsze odradzam. One w specyfikacji mają mnóstwo danych, ale nigdy nie jest napisane jaki transfer gwarantują - na Twoim miejscu jak się upierasz przy PCMCIA, to na to zwracaj uwagę, na nic innego...

JuiCe  Dołączył: 07 Sie 2007
No właśnie to jest to 32, 16 bit nieszczęsne. Większość recenzji na amazonie też mówi o podobnych transferach ale na 16 bitowych kartach.

Zastanawiam się też nad ekstremalnym rozwiązaniem - czyli wepchnięciem jakiegoś czytnika USB (Sandisk?) w port pcmcia (nie używam go i tak do niczego innego), po zdjęciu obudowy z samego czytnika i podłączeniu go "wewnętrznie" do portu USB.

Skocz do: