Tom3k88  Dołączył: 27 Kwi 2009
To ja też trochę odkopię. Miałem zlecenie na zrobienie zdjęć potraw do menu, które będę projektował oraz na stronę internetową. Na robienie zdjęć zeszło mi trzy godziny, na obróbkę jakieś pięć. Zastanawiam się teraz ile skasować za tą usługę.

PS. Ma ktoś może pod ręką umowę z przekazaniem licencji na użycie zdjęć? Zdjęcia nagram im na płytę i mogą sobie robić z nimi co im się podoba, byle by na tym nie zarabiali. Sam chciałbym mieć prawo do sprzedaży i wykorzystania w celach komercyjnych w przyszłości.

EDIT: Zdjęcia nie są rewelacyjne, pierwszy raz fotografowałem potrawy. Mogę pokazać próbki, gdyby ktoś chciał.

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Pokaż, pokaż, bo ja jak zwykle jestem ciekawy wszystkiego :evilsmile:

Co do kasy to już niech inni się wypowiedzą.

No to w takim razie proszę:

http://brute4c.imgur.com/i_love_sushi#LkoZu

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
Tom3k88 napisał/a:
pierwszy raz fotografowałem potrawy
jak na pierwszy raz wygladaja bardzo apetycznie brawo :!:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ładnie wyszły

Dzięki, ale to dalej nic nie mówi o ich "wartości rynkowej" ;-)

Naprawdę nikt tu nie zarabia na robieniu zdjęć? To może dla ułatwienia, spędziłem na sesji trzy godziny, a na obróbce jakieś pięć godzin, zdjęć wyszło 140, ale to dlatego że, są z różnych ujęć, żeby było z czego wybierać. Jakieś 20 z nich to zdjęcia lokalu, bo też chcieli. Zdzierać też z nich nie chcę, bo lokal nie jest największy, działa dopiero od pół roku i robiłem już dla nich ulotki i banery, więc jak powiem za dużo to już żadnego zlecenia nie dostanę.

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
A lubisz sushi? :lol:

ziemo  Dołączył: 28 Gru 2008
No to wyszła "etatowa dniówka", co ułatwia obliczenia. Załóż ile ci się miesięcznie należy jakbyś miał się tylko z tego utrzymywać, podziel przez założoną liczbę dni roboczych, dodaj koszty i masz cenę.

ps
jak powiesz za mało to następnym razem więcej nie dostaniesz ;-)

Do wyceny używasz tylko zdjęć faktycznie sprzedanych
Z wycenami jest zawsze kłopot. Sam doskonale go określiłeś :mrgreen:
3h zdjęć +5h obrabiania to jest 8h pracy
według mnie absolutne minimum to 350zł + prawa autorskie
do 15 zdjęć liczyłem zwykle 100-250zł za fotę (przy tego typu pracach)
Zdjęcia lokalu - swojego światła używałeś?
Policzyłbym tak:
350zł -praca
20zdjęć lokalu - 300zł
foty żarcia - nie wiem ile ich jest ale ok 75 -100zł za sztukę
Ale pamiętaj że zawsze zdzicho z kuchni też może mieć cyfrówkę i za wszytsko weźmie 400zł :evilsmile:

No w tym przypadku to ja jestem raczej tym Zdzisławem, bo pierwszy raz robiłem zdjęcia za wynagrodzenie, z tego względu nie ustalaliśmy żadnej ceny przed sesją bo nie wiedziałem kompletnie jak to wyjdzie.

Co do technicznych spraw, to po najmniejszej linii oporu poszło, jeszcze się nie dorobiłem żadnego dobrego szkła, a co dopiero jakiegoś softboxa, albo lampy błyskowej. Użyłem swojego K200D + Helios do zdjęć jedzenie. Oświetlenie boczne od okna przysłoniętego taką roletą z bambusa, żeby zmiękczyło światło, tył doświetlałem złotą stroną blendy ustawioną na krześle :D Zdjęcia lokalu to raczej amatorka, zdecydowanie gorzej wyszły, dorzuciłem je do wcześniejszego albumu jakby ktoś był ciekawy. Myślałem żeby policzyć 30zł za godzinę pracy, czyli 240zł. Licząc mniej niż napisałeś, nawet 300zł za pracę i 50 zdjęć po 50zł to wychodzi 2800zł, ich przychód miesięczny to chyba 6k na dwie osoby, więc tyle na pewno nie dadzą. Poza tym mówiłem że, tysiąca cena nie przekroczy :D

Zanim napisałeś myślałem, żeby wziąć te 240zł, teraz to już sam nie wiem.

triger napisał/a:
A lubisz sushi? :lol:

Nawet mi posmakowało, ale najeść to się tym nie idzie :D

ziemo napisał/a:
No to wyszła "etatowa dniówka", co ułatwia obliczenia. Załóż ile ci się miesięcznie należy jakbyś miał się tylko z tego utrzymywać, podziel przez założoną liczbę dni roboczych, dodaj koszty i masz cenę.

ps
jak powiesz za mało to następnym razem więcej nie dostaniesz ;-)

To już rozsądniejszy rachunek, ale tym razem 240zł dniówki to ciut dużo chyba, przynajmniej jak na studenckie warunki :D

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
ale mnie wzieło na wasabi :)

ojek  Dołączył: 03 Lis 2007
Tom3k88, Przedstaw swoją ofertę jako bardziej korzystną od "profesjonalnej firmy X" gdzie normalnie cena za tego typu usługę wynosi Xzł , a ty jako początkujący (no i obiecałeś cenę mniej niż 1000zł) chciałbyś 900zł ;-)

Przy takich warunkach... sądzę że 750 jest ok.

ojek, myślisz że, zapłacą mi jedną szóstą swojego dochodu? :D

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
No, to widzisz jakie ceny tu Ci proponują różni ludzie - zawsze możesz się podeprzeć tymi wypowiedziami, bo nie dużo w porównaniu do nich chcesz jako swoje wynagrodzenie.

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
volender napisał/a:
ojek, myślisz że, zapłacą mi jedną szóstą swojego dochodu? :D

a jesteś pewien że to 1/6 a może 1/100? obiecałeś poniżej 1000, zwykle to oznacza granice 900-999, a nie 200.

luckyluk  Dołączył: 27 Kwi 2007
chłopie szczypiesz się okropnie,

jeśli chcesz się tym zajmować w przyszłości to nie ma litości, business is business,
ty musisz zarobić też by mieć co do garnka włożyć,
to że teraz jesteś student na garnuszku mamusi ma małe znaczenie.

Za dobrą pracę ludzie są w stanie zapłacić więcej niż ich miesięczny przychód (patrz. fotograf weselny).

Nie wystawiasz FV, to kasujesz 50% ceny zawodowca, a on pewnie minimum 1000 by zabrał, nie mówiąc o takich co się cenią.

Jeśli traktujesz to hobbystycznie to kasuj te 200, starczy na jakąś najtańszą lampke yongnuo ;>

janex  Dołączył: 29 Sie 2010
Cytat
jeśli chcesz się tym zajmować w przyszłości to nie ma litości, business is business,

Ja bym podszedł do tego inaczej. Jeśli teraz będziesz nawet tani to może znów cię zatrudnią to zrobienia zdjęć lub polecą jakiemuś znajomemu ;-)

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
janex napisał/a:
polecą jakiemuś znajomemu
taaaa, jasne :)
No ale nadal tanio, bo jak powiesz ze więcej, następnym razem, to powiedzą ze poprzednio to było taniej i tylko tyle ci dadzą.

biznes is biznes.

dany77  Dołączył: 28 Gru 2010
janex napisał/a:
lub polecą jakiemuś znajomemu

a to już reklama i to też trzeba wkalkulować ;-)

Skocz do: