piok  Dołączył: 17 Sty 2007
tyle ze w k100 tak nie da rady zrobic z wbudowana lampa .... zdjecia wychodza niedoswietlone...

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
W dziale "Złota Rączka" pokazywałem efekty z dyfuzorka domowego pędu.
Z K100D przy ISO400 można spokojnie objechać domową imprezkę.

Ten wynalazek trochę duży i przy braku sufitu (lub ciemnym suficie) klapa. Co sie dzieje przy obróceniu aparatu o 90deg wolę nie pytać.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
piok napisał/a:
tyle ze w k100 tak nie da rady zrobic z wbudowana lampa .... zdjecia wychodza niedoswietlone...

Etam się nie da. Lampa wbudowana jest po prostu słaba, a weź pod uwagę że światło odbite od sufitu jest na tym suficie rozpraszane/tracone. Musisz wiec podbić stosownie czułość do iso 400-800. Jeżeli sufit jest odpowiednio nisko często sięgam po lustereczko przed lampą - fotki sprawiają wrażenie bardziej naturalnych, niż walnięcie na wprost przez np złożoną kartkę papieru jako dyfuzor.

Ale 30$ ? - eee przy tym jak często używam lampy to wole sobie sam lustereczko potrzymać, a silniejszą lampę z odchylanym palnikiem i tak muszę kupić.

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
WuWu84 napisał/a:
silniejszą lampę z odchylanym palnikiem i tak muszę kupić
No właśnie i to jest to...

piok  Dołączył: 17 Sty 2007
WuWu84 napisał/a:
... Lampa wbudowana jest po prostu słaba...

to musze cie kolego wyprowadzic z bledu. Lampa wbudowana wcale nie jest slaba, ona poprostu nie wali pelna moca (w przeciwienstwie do obiektywow bez stykow). Aby z obiektywem ze stykami bylo dobrze trzeba kompensacej flasha ustawic na conajmniej +3EV a jak wiadomo tyle w k100 sie nie da.

ponizej fota z lampa wbudowana odbita od sufitu przy pomocy bialego kartonika. do k100 podpiety byl helios 77m-4 ustawiony na f=4 . kompensacja flasha byla na -1EV. iso200

piok napisał/a:
to musze cie kolego wyprowadzic z bledu

Nie będę polemizował o kryteriach podziału na słabe i mocne, ale wbudowana lampa ma LP 15,6 dla ISO200, a najsłabsza lampa zewnętrzna Pentaksa z ruchomym palnikiem czyli AF360FGZ ma LP 30 dla... ISO100. Oba zdaje parametry jak pamiętam dla 50 mm szkła.
piok napisał/a:
Lampa wbudowana wcale nie jest slaba, ona poprostu nie wali pelna moca (w przeciwienstwie do obiektywow bez stykow).

Z obiektywami ze stykami niestety mamy w Kasetce tylko P-TTL, a szkoda bo manualne ustawianie siły błysku czasem się przydaje, albo nawet walnięcie pełną mocą i dobór przysłony tak jak kiedyś. W każdym razie wprowadzamy tylko korektę od tego co ustawił P-TTL. A P-TTL to pomiar światła w przebłysku, na podstawie światła odbitego i uśredniający... Czyli trzeba brać korektę na to co celujemy, bo jak będzie dużo jasnych obszarów (chociażby jak na zdjęciu powyżej) to korpus zrobi je na szaro, znaczy nie doświetli i zgadzam się że czasem korekty na plus braknie by biel była biała. Natomiast jak już P-TTL ustawił moc błysku na maksa, to sobie można ustawiać na plus ile się chce... magicznie mocy palnika się nie zwiększy, a takie sytuacje przy fotografii rodzinnej gdzie nie tylko portrety ale także trzeba pokazać kilka osób w pomieszczeniu mi się zdarzają i czy to dyfuzor, lusterko, czy biały kartonik mocy lampy braknie i podobnie jak napisał Jack trzeba jej pomóc zwiększając czułość materiału.
gucio-59 napisał/a:
No właśnie i to jest to...

A na pewno wygodniej, ale jak się nie ma co się lubi... to się kombinuje. Zresztą jak widać chociażby u kolegi powyżej nie mamy co narzekać :-P

WuWu84 napisał/a:
u kolegi powyżej nie mamy co narzekać :-P
I nie narzekam, ale próby nie maja końca i testy... :roll:

gucio-59 napisał/a:
I nie narzekam, ale próby nie maja końca i testy... :roll:

To znaczy? :-)
Przy okazji jak u Ciebie sprawuje się wspomaganie AF z Metza bo widzę że masz kasetke? Tzn od ilu metrów wzorek pokrywa się z centralnym punktem AF?

WuWu84, Cały czas uczę się i tak naprawdę to nie wiem o co pytasz :?:

[ Dodano: 2008-06-14, 20:50 ]
Ta lampa ma tyle możliwości, a ja mam tylko instrukcję do wszystkich modeli tylko nie do Pentaksa... :roll:

gucio-59 napisał/a:
Ta lampa ma tyle możliwości, a ja mam tylko instrukcję do wszystkich modeli tylko nie do Pentaksa... :roll:

Sprawdzałeś tą: Instrukcja?

WuWu84, Tą instrukcję też mam, ale nie jest po Polsku, a z Niemieckim mam jeszcze spore problemy, jestem tu ponad 6 miesięcy... Dzięki... :-(

frodymator  Dołączył: 26 Maj 2007
To jeszcze taki dyfuzor/softbox DIY, który dzisiaj wynalazłem :P (pewnie gdzieś już się taki koncept pojawił, ale w wynalazczej euforii zamieszczam ;P)

Jeśli kiedyś dostaliśmy list w białej kopercie bąbelkowej i jej nie wyrzuciliśmy, to ją znajdujemy, zakładamy na lampę, nieopisaną stroną "do przodu", spinamy luzy spinaczami do papieru lub zszywaczem et voilla ;P A jeśli nie mamy, to idziemy na pocztę i kupujemy :P Różne rozmiary można stosować w różych sytuacjach ;)
(W środku jest lampa z założonym stofenem, ale myślę że i bez będzie działało).

Tak to wygląda:
http://picasaweb.google.p...763303478911586

I efekty: (nie miałem niestety żadnej fajnej modelki pod ręką, więc sorki :P):
http://picasaweb.google.p...763183466153970
http://picasaweb.google.p...763341397385106

bocian77  Dołączył: 13 Lip 2008
Odkopię :)
Od kilku dni mam lampę zewnętrzną - warto takie cuś sobie zafundować?
Na ostatnim weselu na którym byłem, fotograf miał coś takiego non stop założone. Efektów nie widziałem.
Pzdr.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
bocian77 napisał/a:
warto takie cuś sobie zafundować?
Dyfuzor skarpeta? Dobry do makro, do innych zastosowań nie polecam. Szkoda pieniędzy.

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
PiotruśP napisał/a:
bocian77 napisał/a:
warto takie cuś sobie zafundować?
Dyfuzor skarpeta? Dobry do makro, do innych zastosowań nie polecam. Szkoda pieniędzy.

Ja zas z kolei polecam - znacznie minimalizuje cienie. Mam troche w innym ksztalcie i inaczej szyty, aczkolwiek ja roznice widze - i to nei w makro.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

bocian77  Dołączył: 13 Lip 2008
Ha! Bądź tu mądry :). Może jak będzie więcej opinii coś się wyklaruje - każda cenna.
Za ok. miesiąc idę na kolejne już wesele - chciałbym się wybrać z już poznanym "rozpraszaczem światła" za niekoniecznie wielką sumę.
Pzdr.

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
bocian77 napisał/a:
Ha! Bądź tu mądry :). Może jak będzie więcej opinii coś się wyklaruje - każda cenna.
Za ok. miesiąc idę na kolejne już wesele - chciałbym się wybrać z już poznanym "rozpraszaczem światła" za niekoniecznie wielką sumę.
Pzdr.

Wczoraj zrobilem 2 fotki, jedna ze skarpeta na palniku - druga bez.
Fotografowalem stojacego na podlodze kwiatka. Ilosc cieni przy blysku z zalozona skarpeta jest sporo nizsza. Zreszta wieczorkiem zapodam fotki to ocenicie.
Ogolnie tez przy normalnym fotografowaniu zauwazam mniejsze zacienienie.
Fakt, ze moja skarpeta jest wieksza i inaczej szyta.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

Radzik  Dołączył: 24 Lip 2006
taka skarpeta fajnie działa przy zdjęciach plenerowych. Bardzo fajnie mi się z nią pykało przy ostrym słońcu.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ijon napisał/a:
StarskiPL napisał/a:
Ja widziałem na ebay podróbki Lightsphere Fonga za 5$.
To może zrobić jakiś forumowy zakup. U tego gościa widzę sporo rzeczy w jak wydaje mi się dobrych cenach: DConnected

No i co z tego wyszło? Był jakiś grupowy zakup dyfuzorów czy nie? :-)

Michał  Dołączył: 24 Wrz 2006
nie wiem czy już nie było wcześniej na forum - więc wklejam...może pomoże to co poniektórym podjąć decyzję(test bez/z dyfuzorem) :
http://www.toddwalker.net/e20/flashtest/

Skocz do: