Andre53  Dołączył: 31 Lip 2009

hasos napisał/a:
sorry, ale chyba wiem co mam....

Czy ja sugerowałem, że masz coś innego niż twierdzisz ?, nie sądzę, natomiast jak wcześniej wspomniałem są dwie wersje Phottixa, a załączone na Allegro zdjęcia + dodany opis sugerują, że jest to wersja uboższa.

[ Dodano: 2009-10-27, 16:53 ]
13 października kupiłem gripa Phottix na eBay post http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=586909#586909

dgim  Dołączył: 05 Lis 2006
powoli przymierzam sie do przesiadki z K100D na K20D i co za tym idzie, zakupu grip'a. jezeli o mnie chodzi, wybor mam sprecyzowany, nei chce nic innego niz oryginalny D-BG2, oczywiscie w rozsadnej cenie. ostatnio widzialem aukcje na allegro gdzie nowy wyceniony zostal na ponad 700zl :shock:
ale w bhphoto np juz 130$ z free shippingiem lokalnym. wg dzisiejszego kursu to 375zl

LINK

co nie zmienia faktu, ze popieram jak najbardziej produkcje zamiennikow. mam aktualnie dicain'a w swoim K100D i chwale go sobie. co prawda przy podpieciu metz'a 48 jedyna rzecz, trzymajaca body z gripem, czyli sruba, mocno walczy ;) ale coz, tych jakby pinow stabilizujacych jak w K10 czy K20D tu nie ma wiec lepiej nie bedzie.

chociaz z 2 strony widze, ze w przypadku K10/K20 zamienniki maja pelna funkcjonalnosc oryginalu. phottix 189zl... ciekawa pozycja.

dgim napisał/a:
...chociaz z 2 strony widze, ze w przypadku K10/K20 zamienniki maja pelna funkcjonalnosc oryginalu. phottix 189zl... ciekawa pozycja.

Lub 164,96 zeBay. http://cgi.ebay.pl/New-BP...=item27ac72b887

no wlasnie na dniach chce kupic na ebay'u plecak, powiedz Andre53 przy kwotach do 200zl jak nasze chlopaki na cle sie zachowuja ? bo rozne wersje slyszalem. paczka bedzie szla z Chin.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
dgim napisał/a:
przy kwotach do 200zl jak nasze chlopaki na cle sie zachowuja ?

takich tanich przesyłek nigdy mi nie zatrzymali, do tego skośnoocy zwykle wysyłają z definicji wszystko jako gift (z amerykanami jest gorsza przeprawa ;-) )

bo ze stanów ostatnio mi zatrzymali sprzęt który nie przekroczył wartości celnej (ale był droższy od 200zł) i musiałem zapłacić VAT (cła nie liczą bo koszt był za mały) - wydaje mi się że to przez to, że sprzedawca (osoba prywatna) nie zaznaczyła "gifta" ew na paczki z USA patrzą inaczej niż na przesyłki z dalekiego wschodu

w każdym razie na ileśtam (dużo tego było) przesyłek spoza UE, zatrzymano mi tylko 2, obie z USA

opiszon ok, dzieki za info. powiedz jaka jest gorna granica kwoty paczek np z Chin bez udzialu VAT'u ? bo clo nie jest problemem, na aparaty fotograficzne jest 4.2%, na akcesoria foto 3.7%, VAT juz jak wiemy tak niski nie jest i to on boli najbardziej.

dgim, więc interesuje nas kwota całościowa, tzn wartość towaru i koszt przesyłki
i teraz
-żeby nie zapłacić cła, to ta kwota nie może przekroczyć 150€
-żeby nie zapłacić VAT, to ta kwota nie może przekroczyć 22€

oczywiście jest też możliwość że towar będzie droższy i przejdzie przez UC "za darmo", tyle ża mamy kryzys i dziurę w finansach państwa ;-)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
dgim, wszystko zależy od celnika.
Raz mi przyszło do domu bez problemów innym razem ten sam zestaw zatrzymali na cle i zapłaciłem VAT.
Z GIFTami też bym uważał. Celnicy to nie debile i jak zobaczą nowy towar w fabrycznym opakowaniu to może być nieciekawie, a jak jeszcze wysyłający to firma i dorzucą do paczki fakturę to masz pozamiatane.

ok, czyli musze nastawic sie na VAT, bo paczka z kosztem transprotu powinna wyjsc do ~60$. przebitka i tak ponad 100% w stosunku do ceny w PL, wiec i tak nie bedzie zle. gorzej jest z K20D, ktory chce niedlugo sprowadzic, bo tu juz VAT zabije sens. ~650$ nowy samo body kosztuje. u nas body 2700zl, od czasu do czasu cos spadnie na allegro, ale to i tak daleko do ceny ~1900zl jaka mozna osiagnac w stanach...

dgim napisał/a:
no wlasnie na dniach chce kupic na ebay'u plecak, powiedz Andre53 przy kwotach do 200zl jak nasze chlopaki na cle sie zachowuja ? bo rozne wersje slyszalem. paczka bedzie szla z Chin.

Nie mam wielkich doświadczeń, do tej pory zrobiłem jeden zakup przez wBay ( http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=586909#586909 ) wartość z przesyłką ca 165 zł. Cło nie było wymagane.

Robsone  Dołączył: 04 Cze 2009
dgim, ja kupiłem swój tu: http://fotoceny.pl/tow/12...8k10k20%29.html myślę, że cena jest OK

Robsne dzieki za linka, to juz sensowniej wyglada. doliczajac clo + vat wychodzi dokladnie tyle samo ile sprowadzenie ze stanow przy 130$.

dla kontrastu =absurd= bo inaczej tego nazwac nie mozna

za to jest ciekawa informacja o Pentax CashBack orientujecie sie w szczegolach ? na bhphoto kiedys byly zwroty rzedu kilkudziesieciu $ chyba rowniez w odniesieniu do Pentaxa.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
dgim napisał/a:
za to jest ciekawa informacja o Pentax CashBack orientujecie sie w szczegolach ?
Co nieco się orientujemy :mrgreen:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=27205

pimak  Dołączył: 28 Mar 2009
Moje wrażenia odnośnie tego, co kupiłem dopiero co, a mianowicie PHOTTIXA z rolkami. Z allegro. cena: 195 bez przesyłki.

+ kolor: właściwie taki, co body (moja kadyszka), nieco bardziej wyraziste te nierówności takie.
+ dopasowanie: rusza się odrobinę, ale tylko przy mocnym targaniu, do tego sprężyście i bezszelestnie (nie wyobrażam sobie, żeby pentaxowy tego nie robił). nie chybocze się, nie trzeszczy (na razie :p)
+ kawałek gumowy: trochę inna faktura niż guma na body, ale ok, niech będzie.

tu się kończą plusy jako takie...

- guziki (!!!): nie ma porównania między tym, co na gripie, a tym, co na body. nie jest może tragicznie z tymi dodatkowymi, ale spust się nieco zacina chwilami i nie ma znowu tak wyraźniej granicy między 'półwciskiem' a 'wciskiem do końca'. Podczas pełnego wcisku guzik robi takie wysokie, tandetne *klik* (jak chicho pękający plastik) i prawie nie idzie w głąb.
- rolki: w sumie to nie aż taki znowu minus, bo chodzą i prawie płynnie nawet, ale nie tak pewnie jak w body. Rolka tylna umieszczona bardzo w prawo i nieosiągalna kciukiem bez przekładania ręki na gripie. Rozumiem że nie dało się inaczej, więc trudno. pewnie w oryginale jest tak samo kiepsko z tym akurat... (nie wiem :)
- ogólna estetyka: widać 'linie zgrzewów' miejscami, szufladka nie pasuje idealnie, trochę się rusza, jak się przesuwa hebelek od włączania gripa to słychać że jest pusty w środku (taki głuche szurnięcie), szufladka jest na dodatek nieco bardziej matowa od reszty gripa, a cyngielek od zamykania tejże siedzi nieco krzywo i jak się go przekręca - nie dochodzi do kropki 'lock', tylko jakieś ćwierć milimetra przed nią się zatrzymuje, skutkiem czego siedzi krzywo.
- nie wiem jak jest z wygodą trzymania w gripie oryginalnym. ale zakładając że wymiary zewnętrzne są skopiowane zupełnie w tych podróbach, to sądzę że to nie jest wina Phottxa :) Grip poprawia niemożebnie wygodę używania aparatu w obydwu ułożeniach , zarówno przy kadrach pionowych, jak i poziomych. Niemniej jednak niech nikt (z nieposiadających gripa, a zastanawiających się nad kupnem) nie sądzi, że będzie tak wygodnie w pionie, jak normalnie jest w poziomie. grip jest węższy sporo, niż ta 'część chwytna' w body. jednakowoż ok. ok.

Podsumowując: grip to fajna sprawa (o czym właśnie się przekonuję na własnej skórze). Jeżeli jednak komuś bardzo zależy na estetyce działania, gładkości rolek itp itd, to sądzę że powinien się zastanowić nad oryginalnym Pentaxowskim.
Phottix działa, jest tani... i jest gripem (a to jakość sama w sobie). Jestem zadowolony, ale bez fajerwerków. Może troszkę się czepiam, ale staram się na chłodno go wziąć :)

Jeżeli ktoś chce zdjęcia to mówcie, to wrzucę, ale wygląda jak ten, który jest opisany tutaj: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=586909#586909

Mam nadzieję że komuś rozjaśniłem :)

citipunk  Dołączył: 18 Lip 2009
Cytat
+ dopasowanie: rusza się odrobinę, ale tylko przy mocnym targaniu, do tego sprężyście i bezszelestnie (nie wyobrażam sobie, żeby pentaxowy tego nie robił). nie chybocze się, nie trzeszczy (na razie :p)

pentaksowy ani drygnie.

a to że materiał jest prawie taki sam to się mi na początku wydawało, bo po używaniu, stało się takie same. A skoro widać różnicę to warto przepłacić :)

[ Dodano: 2009-12-21, 20:41 ]
co do cła to jest tak (pracuję jako kurier i widzę co jest oclone)... przynajmniej w UK

jak coś idzie ze stanów to może być gift... ale jak wartość przekracza tam ileś, to VAT przywalą. Najlepsza deklaracja celna to "ubrania dla dzieci"

ogólnie to co jest z Chin sprowadzane to w 99% ma lichą wartość, co oznacza że żeby znaleźć coś wartościowego celnik musi rozpruć 99 bezwartościowych paczek. Ze stanów idą lepsze gadżety, więc rozprucie gifta dla celnika daje większe szanse trafienie na coś co można oclić. służby celne w każdym kraju są nastawione na zysk... proste. osobiście nie pamiętam jakiejkolwiek paczki z chin za którą ktokolwiek cło zapłacił (to samo Indie, Pakistan). Ze stanów to czasami widzę że ta opłata celna czasami jest grubymi nićmi szyta, Japonia, Australia często nalepka jest :).
A najspokojniej to w Unii Europejskiej szukać :) na tyle krajów zawsze się trafi jakiś w którym jest promocja.

michalwochna  Dołączył: 31 Sty 2007
pimak napisał/a:

- guziki (!!!): nie ma porównania między tym, co na gripie, a tym, co na body. nie jest może tragicznie z tymi dodatkowymi, ale spust się nieco zacina chwilami i nie ma znowu tak wyraźniej granicy między 'półwciskiem' a 'wciskiem do końca'. Podczas pełnego wcisku guzik robi takie wysokie, tandetne *klik* (jak chicho pękający plastik) i prawie nie idzie w głąb.

Na eBay'u zakupiłem grip do K10D, również tanią kopię oryginalnego. Pomijając kwestię tego, że leciał do mnie z Hong Kongu i trochę czekałem, to później został jeszcze zatrzymany na kontroli celnej i czekałem kolejne dwa tygodnie.
Ogólnie mam bardzo podobne spostrzeżenia do Twoich. Wszystko niby działa, ale nie jest to jakość, którą mamy w body. Również nie mogę wyczuć granicy jak pracuje spust. Najważniejsze, że działa i spełnia swoją podstawową funkcję. Niestety trzeba się też trochę przyzwyczaić do pionowego trzymania.

pimak  Dołączył: 28 Mar 2009
Troszkę już teraz robiłem zdjęć z tym gripem i co jeszcze mogę dodać, to że cyngielek od otwierania szufladki, który jest niby kopią patentu z body jest chyba najbardziej denerwujący - a mianowicie odskakuje sam z siebie. szufladka się nie otwiera, bo się nie przekręca. ale odskakuje sam. nie chcę go przyklejać taśmą żeby się nie ruszał, bo jak by to wyglądało :-/ ale boję się że mi się kiedyś otworzy i wyleci bateria...
poza tym działa bez zarzutu nadal i powtórzę że jestem bardzo zadowolony :-) .

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Odkopię temat.Planuję zakup gripa K20D do GX20. Czytałem na forum że wszystkie funkcje działają itd,ale muszę mieć pewność,że podstawa k20D i GX20 jest zbliżona.
Wobec tego mam prośbę do właściciela(i) Pentaxa-podrzućcie mi skan spodu K20D.Wydaje mi się że najlepiej było by postawić aparat na skanerze i zeskanować.Chodzi mi o to,że fotka zrobiona pod kątem innym niż 90 st. może przekłamać proporcje.Z góry dzięki za poświęcenie :-B

podstawa jest inna, problem znany i wielokrotnie opisywany

grip da się przymocować, ale nie będzie przylegał

tu masz zdjęcia
http://pentaxlife.com/d-b...t-samsung-gx-10

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
opiszon, DZIĘKJU :-B
A jak z "pasowaniem" z tyłu od strony wyświetlacza ?

Skocz do: