Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
Tak zasysa, Tak wiecej, Ten zoom wydluza sie 2 krotnie. Jak krecisz to czujesz powiew.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Matey3000 napisał/a:
Jak krecisz to czujesz powiew.

Ale za to jak do puszki nasypiesz tiktaków to świetnie sie spisuje jako odświeżacz jamy ustnej. ;-)

Yaner  Dołączył: 11 Sie 2008
Matey3000 napisał/a:
...Jak krecisz to czujesz powiew.

Muszę to sprawdzić jak wrócę do domu.
Czuć powiew, znaczy wydmuchu.je z wnętrza przy okazji paprochy ;-)

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
No wlasnie nie, paprochy zostaja w srodeczku. :-P
Na szczescie licytacja ma sie dobrze, wiec mojego sie pozbylem/prawie/ :-) .
Mimo wszystkich wad DA 18-250/wszystkie wymienione powyzej/ jako jedyny obiektyw, jest ok.
Czasami tak bywa ze nie mozna zabrac co sie chce, np. do samolotu bo waga lub miejsce. Ja wole na wakacjach prac gacie i miec moje sloiki.

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
Matey3000 napisał/a:
No wlasnie nie, paprochy zostaja w srodeczku.
To powiedzcie, czy wszystkie spacerzoomy tak mają, tzn. działają jak odkurzacze?

arcan66  Dołączył: 10 Lis 2008
Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu pierwszego lustra, czytając to forum - wybrałem Pentaxa.
Około miesiąca temu byłem przekonany, że kupię K20D, lecz forumowicze uświadomili mi, że chyba lepszym wyborem dla mnie będzie K200D.
Do tej pory używam Panasonica FZ30 i odpowiada mi jego zakres ogniskowych, więc oczywistym dla mnie wyborem do puszki był dotąd obiektyw Pentax 18-250.
Czytając ten temat, dochodzę do wniosku, że ten obiektyw nie uchroni mnie przed paprochami, więc na początek kupię K200D z kitem 18-55.
Jednak zastanawia mnie co "autor" miał na myśli pisząc na stronie producenta: "Najnowsza seria uszczelnionych obiektywów zaopatrzona w ultradźwiękowy napęd autofokusa SDM" a pod spodem wymieniony DA smc 18-250mm.

Ps.
Jeszcze trochę poczytam to forum, a kupię sobie jakąś "małpkę" ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
arcan66 napisał/a:
Jednak zastanawia mnie co "autor" miał na myśli pisząc na stronie producenta: "Najnowsza seria uszczelnionych obiektywów zaopatrzona w ultradźwiękowy napęd autofokusa SDM" a pod spodem wymieniony DA smc 18-250mm.

Nam też trudno dociec.

darmuszka  Dołączył: 14 Lut 2010
Ja mam mieszane uczucia odnośnie 18-250. Niby wakacyjny i trzeba się zgadzac na wady obiektywu ale gdy potem w domu musze walczyć z kiepskimi zdjęciami to jednak mam dosyc tej jego uniwersalności. Tylko stałki i tego trza sie trzymać.
Co prawda nie zawsze zoom w nogach pomaga.

Skocz do: