adapter  Dołączył: 02 Mar 2007
znalazlem na ebay'u metz 58 za 100Ł z przesyłką cena moi m zdaniem rozsadna a jak oceniacie lampę ?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
to licytacja, czy używana lampa?
bo te metze na ebayu chodzą z reguły w cenie wyższej od pentaxa 540.

Jeżeli to nowa lampa, to za taką cenę, myślę że nic lepszego nie znajdziesz

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
opiszon napisał/a:
jakby ktoś się pytał, to przesyłka do Polski 20Ł

Pytający ma w profilu Glasgow

wiem, ale może ktoś inny byłby zainteresowany ;-)

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
opiszon napisał/a:
adres potwierdzony z PayPal

Niedostępne dla polskiego PayPal'a.

dickkett napisał/a:
opiszon napisał/a:

ok, może jeżeli chodzi o adres potwierdzony z paypal, to się źle wyraziłem - potwierdzenia rzeczywiście w Polsce mieć nie można - ale w UK także nie - tylko w USA coś takiego jest dostępne

ale sprzedawca jest z anglii, chyba więc bardziej chodzi o to, że wysyłają na ades zweryfikowany przez paypal

opiszon napisał/a:
dickkett, skąd masz takie info?

Z infolinii PayPal PL.
Ja rozumiem potwierdzenie adresu wg PayPal'a jako adres zweryfikowany.
Nie znajdziesz takiej możliwości, sprawdź na swoim koncie.
Oczywiście nie piszę o zweryfikowanym statusie użytkownika.

dickkett, ok poprawiłem się już :-)
widzę mój błąd w tłumaczeniu

jednakże można traktować adres wzięty z danych rachunku w banku, za adres w pewnym sensie "potwierdzony"

ok, i tak wszystko rozbija się o to, że sprzedawca z UK nie może wymagać od swoich klientów z UK adresu potwierdzonego (USA only wg PayPal)

opiszon napisał/a:
tylko w USA coś takiego jest dostępne

Czy tylko tam nie sprawdzałem.
opiszon napisał/a:
ale sprzedawca jest z anglii, chyba więc bardziej chodzi o to, że wysyłają na ades zweryfikowany przez paypal
Moja rozmowa z konsultantem dotyczyła sprzedawcy właśnie z GB.

[ Dodano: 2008-07-30, 09:03 ]
Dostałem radę:
- wydrukować rachunek za jakiś zakup za pośrednictwem PayPal'a,
- zeskanować,
- przesłać sprzedającemu,
- powinno zadziałać / może się uda.

[ Dodano: 2008-07-30, 09:04 ]
Czy "zadziała" nie sprawdzałem.

http://pages.ebay.pl/help...rm-address.html -> na tej stronie powinno być napisane właśnie o tym USA, ale kurcze mogę się mylić, bo od 9:00 mam założony filtr na ebay :|

[ Dodano: 2008-07-30, 20:33 ]
a z kolei wg tej strony
https://www.paypal.com/us...Address-outside
istnieją 3 sposoby potwierdzenia konta
-poprzez przypisanie karty do konta (wtedy adres karty jest adresem potwierdzonym)
-wziecie kredytu w PayPal (adres z kredytu jest potwierdzony)
-potwierdzenie adresu alternatywnego (tylko U.S.A) ->
Cytat
Potwierdzanie adresu alternatywnego (dotyczy tylko kont w Stanach Zjednoczonych)
Potwierdzanie adresu alternatywnego (PAA) to sposób na potwierdzanie przez użytkowników PayPal adresów, pod które nie są wysyłane wyciągi z kart kredytowych. Aby zakwalifikować się do programu potwierdzania adresu alternatywnego, trzeba:

* być użytkownikiem PayPal przez co najmniej 90 dni,
* mieć Wskaźnik zaufania do kupującego nie mniejszy niż10
* być Zweryfikowanym użytkownikiem PayPal (dodać oraz potwierdzić rachunek bankowy),
* być użytkownikiem krajowym o dobrej historii,
* podać adres NIEBĘDĄCY skrytką pocztową.

Jeśli kwalifikujesz się do programu PAA, pod potwierdzany adres zostanie wysłany tajny kod. Po poprawnym wprowadzeniu tajnego kodu w witrynie PayPal należy jeszcze wysłać faksem kilka dokumentów. Po potwierdzeniu przefaksowanych dokumentów adres użytkownika zostanie uznany za potwierdzony.

Pamiętaj, że możesz natychmiast potwierdzić adres poprzez dodanie karty kredytowej do konta PayPal.

więc już sam nie wiem - chciałbym wierzyć infolinii paypala, ale biorąc pod uwagę, że robiłem zakupy via paypali z usa, chin, hongkongu, i za każdym razem sprzedawca chciał mieć "confirmed paypal address", a nigdy im mój adres z paypala nie przeszkadzał, stwierdzam więc niniejszym, że taki adres z karty debetowej, jest wg paypala "confirmed address"

i mam gdzieś wykładnię (teoretyczną) infolinii, bo praktyka podpowiada mi co innego, a bardziej wierzę wynikom doświadczenia, niż teorii to doświadczenie opisującej ;-)

[ Dodano: 2008-07-30, 21:33 ]
ok, ten sprzedawca od sigmy ef 530 super z ebaya wysyła towar z dubaju, więc jak dla mnie to go dyskwalifikuje (gwarancja spoza UE)

opiszon napisał/a:
ok, może jeżeli chodzi o adres potwierdzony z paypal, to się źle wyraziłem - potwierdzenia rzeczywiście w Polsce mieć nie można - ale w UK także nie - tylko w USA coś takiego jest dostępne

i tu się mylisz adres UK mam potwierdzony w paypal'u

adapter, napisałem tylko to co wyczytałem na polskich stronach paypal, i to co dickkettowi powiedzieli na infolinii paypal

zresztą tak jak napisałem w moim poprzednim poście, uważam że także mam konto potwierdzone, i takie też informacje znalazłem na stronie paypal.com (opisane w poprzednim moim poście)

[ Dodano: 2008-07-31, 07:47 ]
adapter, a może po prostu wg polskiego nazewnictwa, masz status konta "zweryfikowany" ?
sam się gubię, bo niestety widzę pewne różnice między tym, co jest na stronach paypal.pl i paypal.com

konto zweryfikowane - verified
teraz sprawdzilem postal address - Home Confirmed - czyli potwierdzony

a potwierdziłem go poprzez podanie numeru telefonu stacjonarnego paypal zadzwonił do mnie tzn automat i podał, jeśli dobrze pamiętam 6 cyfr i musiałem je wklepać i pojawiło się = Home Confirmed

adapter, no widzisz, to w takim wypadku polski paypal i jego infolinia się mylą :)

[ Dodano: 2008-07-31, 08:00 ]
wg tej strony
http://tnij.org/potwierdzeniewgpaypal
adresem potwierdzonym może być adres karty kredytowej (więc zapewne także każdej którą uda się podłączyć pod paypal) - czyli mam adres potwierdzony, bo tylko taki mam wbity w ustawieniach paypala (nawet po zmianie adresu zamieszknia, jak zmieniłem dane w banku, to robiłem powtórną weryfikację karty przez paypal)

[ Dodano: 2008-07-31, 08:05 ]
u mnie przy adresie jest jak byk napisane
Cytat
Imię Nazwisko
xx.XXXXX xx/xx
xx-xx Miasto
(Karta Kredytowa)

;-)

czyli wg paypal.com mam potwierdzony adres (a wg polskiego, wciąż nie :-) )

a przy postal address czy jak tam po polsku to przetłumaczyli masz jak ja home Confirmed

tez to mam przy adresie
United Kingdom
(Credit Card)
powiem tak duzo kupuje na ebay'u - i wielu sprzedawców wymaga potwierdzonego adresu i nie mam problemów czyli adres mam potwierdzony jak dla mnie.

nie, nie mam żadnego home confirmed, ani nic co się tłumaczy na polski, ale tego adresu zmienić nie mogę (tzn po zmianie paypal przeprowadza jeszcze raz autoryzację karty w banku, i jak się nie zgadza to odrzuca)

w każdym razie też już trochę rzeczy z ebaya kupowałem, zawsze wymagano confirmed address, i zawsze akceptowano ten adres, który mam u siebie na koncie

no zresztą wg tego co wcześniej napisałem na podstawie paypal.com
Cytat
a z kolei wg tej strony
https://www.paypal.com/us...Address-outside
-poprzez przypisanie karty do konta (wtedy adres karty jest adresem potwierdzonym)

opiszon napisał/a:
zobacz potwierdzenie konta nie adresu ale skoro nie masz problemów to w czym problem :) może przez to ze mam adres potwierdzony jestem bardziej wiarygodny :)
a sprzedawcy wymagają konta potwierdzonego bo chyba im loto gdzie ci wyślą ważne żeby kasę dostali za zakupy :)

[ Dodano: 2008-07-31, 08:44 ]
a co do lampy metz 58 za 100Ł ni ma aukcji buuuu są tylko z takimi po 200 Ł i więcej

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
adapter napisał/a:
chyba im loto gdzie ci wyślą ważne żeby kasę dostali za zakupy

I tu się mylisz, większość sprzedawców nie chce wysyłać na inny adres niż ten, który figuruje w PayPal.

adapter napisał/a:
zobacz potwierdzenie konta nie adresu
, no tak, tylko że jeżeli potwierdzenie konta odbywa się poprzez autoryzację karty, która z kolei pociąga za sobą pobranie z banku adresu użytkownika karty (którego nie da się w prosty sposób zmienić), to dostajemy w rezultacie potwierdzone konto z potwierdzonym adresem ;)

ja nie mam problemu :)
to meggido zaczął ;-)
dickkett napisał/a:
opiszon napisał/a:

:-B (a właściwie to infolinia paypala) ;-)

adapter napisał/a:
a co do lampy metz 58 za 100Ł ni ma aukcji buuuu są tylko z takimi po 200 Ł i więcej
tak też mi się wydawało, że metz 58 za 100Ł to raczej niemożliwe :-)

przynajmniej nie nowa, ze sklepu

ciężko by chyba było w takiej cenie znaleźć nową gdziekolwiek na świecie (w USA są droższe od pentaxowej 540tki)

wita co lekki off sie zrobil ide spać po nocce jestem i piszę na forum zamiast iść spać pozdrawiam z obczyzny

Skocz do: