W RawTherapee właśnie. I jestem zadowolony, chociaż nie robiłem testów porównawczychCytatRyszard,
W jakim programie wywołujesz teraz RAWy i jakie są Twoje opinie na ten temat?
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
K-751, dodatki i dyletanckie pstryki
Ryszard napisał/a:. I jestem zadowolony, chociaż nie robiłem testów porównawczychCytat
mr.ra66it napisał/a:slwk2020, jako docelowego formatu używam tylko JPEG a dodatkowo z rzadka TIFF jako format pośredni do przekazywania obrazka pomiędzy programami.
Poprawiłem zdanie w swoim poprzednim wpisie na bardziej czytelne.
pszczołowaty napisał/a:Mr Rabbit RT vs Darktrable?
Kilka słów
Totalne nieporozumienie. Do pliku RAW nie jest przypisane żadne przestrzeń barwna. W taką wpisujesz plik wynikowy, czyli na przykład JPG po obróbce w wywoływarce (Lightroom, C1, etc). Jeżeli pracujesz na RAWach, nie ma znaczenia czy w aparacie masz wybrane sRGB czy Adobe RGB - to ważne jest jedynie dla plików JPG.mr.ra66it napisał/a:Dla obróbki ważniejsze jest by przestrzeń barw pliku RAW (ustawiana jako opcja w aparacie) była zgodna z przestrzenią barw, której używasz w programie do obróbki i w komputerze.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
pozdrawiam
k-S2 GR Fuj
Michu napisał/a:Chodziło mi tylko o to, by mieć świadomość, że ustawienia profilu koloru w aparacie w żaden sposób nie wpływa na RAWa.
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Enzo napisał/a:Rozkmina wzięła mi się stąd, że np. w Pentaksie lepsze rezultaty można było osiągnąć ustawiając w aparacie kompensację świateł.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
K-3, K-1,Z-1,645
Przespacerowałem się po wszystkich zakładkach i pozwijałem wszystkie narzędzia oprócz kilku podstawowych, których zawsze używam. Ten stan można zapisać i będzie on przywoływany przy każdym następnym uruchomieniu RT.mr.ra66it napisał/a:Nie wiem jak spersonalizować interfejs by zostawić widoczne tylko te opcje, z których rzeczywiście korzystam i ułożyć je w kolejności takiej jak zwykle z nich korzystam.
Ło ho ho, ale się uśmiałem Chociaż jestem inżynierem, więc może być coś na rzeczy... W każdym razie lubię wprowadzać wartości z klawiatury i klikać [Tab] żeby przeskakiwać między okienkamikrzyc sur napisał/a:niektórzy mówią że Rawtherapee to program dla matematyków
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Ryszard napisał/a:Przespacerowałem się po wszystkich zakładkach i pozwijałem wszystkie narzędzia oprócz kilku podstawowych, których zawsze używam. Ten stan można zapisać i będzie on przywoływany przy każdym następnym uruchomieniu RT.mr.ra66it napisał/a:Nie wiem jak spersonalizować interfejs by zostawić widoczne tylko te opcje, z których rzeczywiście korzystam i ułożyć je w kolejności takiej jak zwykle z nich korzystam.
Ło ho ho, ale się uśmiałem Chociaż jestem inżynierem, więc może być coś na rzeczy... W każdym razie lubię wprowadzać wartości z klawiatury i klikać [Tab] żeby przeskakiwać między okienkamikrzyc sur napisał/a:niektórzy mówią że Rawtherapee to program dla matematyków
K-3, K-1,Z-1,645
ME Super A i szkła