dan  Dołączył: 11 Sie 2006
mazi napisał/a:
Tylko jakie to ma znaczenie dziś...

Ano!

krzyber  Dołączył: 24 Sty 2008
mazi napisał/a:
kto je kupil ,tego juz nie pamietam, moze krzyber ? :-)

Tylko jakie to ma znaczenie dziś...

Dla mnie ma. Szkiełko pochodzi od kolegi Żaba. Dałem za niego nowiutką Sigmę 17-70. Mam coś jeszcze wytłumaczyć? Proszę się nie krępować.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
wojtek_c napisał/a:
nie udowadniam całemu światu, że cena za wysoka

to dobrze, bo ja też nie

wojtek_c napisał/a:
Ostatnio poszedł na giełdzie za 800 z pocałowaniem ręki.... W tej chwili na allegro jest aukcja za ponad 900 i idzie dalej... I co?

I to, że jest między tym, co cytujesz a tutejszym szkłem istotna różnica, którą chyba przeoczyłeś.

[ Dodano: 2009-03-05, 22:54 ]
Cytat
Dla mnie ma. Szkiełko pochodzi od kolegi Żaba.

:shock:
no i teraz rozumiem ofensywę Żaby... :lol:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
SQ6GIT jest o tym info na 1 stronie wątku :roll:

SQ6GIT, za to ja Twojej ofensywy nie rozumiem. Wali mnie cała ta dyskusja. Cała jej wartość taka, że odświeża wątek. Najpierw ktoś sugeruje, że kupiłem tanio a sprzedaję drogo, później, że ktoś inny czuje się w jakiś sposób współodpowiedzialny.
Chyba co poniektórzy traktują ten wątek jak wizytę u psychoterapeuty, ewentualnie sami bawią się w psychoanalityków.
To jest oferta sprzedaży. Za drogo - to nie kupuj.
Panowie kolorowi - to już nie jest Giełda. Nigdzie tak to nie wygląda, najwyżej brak odzewu, jakiś komentarz. Tu jest dyskusja ludzi całkowicie niezainteresowanych ofertą. I wcale nie chodzi o wyrażanie opinii. Co innego jest wyrażenie opinii a co innego powtarzanie jej po raz któryś z kolei. Przecież to jest co najmniej dziwne. Jak wątek się powiela to Koledzy zamykacie; jaki sens ma powtarzanie w wątku tego samego.
Może ustalić jakieś zasady.

Aha, nowa cena za obiektyw - 950 PLN ;-) - do negocjacji

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Dlatego właśnie zawsze byłem przeciwny komentowaniu cen na giełdzie. Za drogo, najwyżej się nie sprzeda i życie samo zweryfikuje cenę, ale po kiego grzyba ją komentować. Tym bardziej, że komentarze takie nie wnoszą najczęściej nic konstruktywnego, a tylko zaogniają atmosferę.

[ Dodano: 2009-03-06, 08:45 ]
Ale to tylko moje prywatne zdanie, większość kiedyś uznała, że ceny można komentować

piotr_luk, ale ja nawet nie jestem przeciwny komentowaniu. To może pomóc zarówno sprzedającemu (np. ustalić właściwą cenę) jak i kupującemu, który może być niezorientowany, przed popełnieniem błędu.
Ale komentarz to stwierdzenie typu: za drogo, tanio, dobra cena itp, a nie przepychanie przez 4 kolejne strony swojego zdania jako jedynego słusznego.

wojtek_c  Dołączył: 28 Lut 2008
piotr_luk napisał/a:
Dlatego właśnie zawsze byłem przeciwny komentowaniu cen na giełdzie. Za drogo, najwyżej się nie sprzeda i życie samo zweryfikuje cenę, ale po kiego grzyba ją komentować. Tym bardziej, że komentarze takie nie wnoszą najczęściej nic konstruktywnego, a tylko zaogniają atmosferę.

Dokładnie.... Podpisuję się obiema rękami i każdą inną kończyną....
Cała ta dyskusja będzie miała odrobinę sensu, jeśli wpłynie na ewentualną decyzję o zmianie regulaminu - bo właściwie PO CO komentować oferty cenowe?...Żeby psuć krew?.... Ktoś ma jakieś sensowne wytłumaczenie?....
Czy dotychczasowe komentarze na giełdzie przyniosły coś dobrego, poza biciem piany?...

pozdrawiam

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
wojtek_c napisał/a:
bo właściwie PO CO komentować oferty cenowe?

Jakby nie bylo, sa to sygnaly plynace z rynku. Pomagaja sprzedajacemu ustalic cene, czasem ktos napisze - "dobra cena, brac" i to przyspiesza deycyzje o zakupie kogos, kto sie zastanawial.

Wazne jest JAK to sie robi. Stwierdzenie autorytatywne, ze cos jest tansze o 50% czesto nie niesie zadnej informacji, szczegolnie wtedy, kiedy ktos rzuci takie haslo i nie poda nawet zdawkowego uzasadnienia.

Same dyskusje sa czesto bardzo ciekawe, merytoryczne, podsuwaja sprzedajacemu/kupujacemu rozne rozwiazania, rozwiajaja sie w kierunku opinii nt sprzetu, a czasem jest po prostu zabawnie :-)

Zreszta, dopoki dyskusja jest kulturalna, to nie ma sie co przejmowac... Nie ma nic gorszego, niz ukrywanie szczerych opinii, tylko dla potrzeb zachowania sielankowej atmosfery.

Aha - sam bym chetnie lyknal te Sigme, a mimo to, nie pisalem, ze cena jest z kosmosu :-> :-P

Żaba napisał/a:

a gdzie dokładniej, Mocium Panie?
krzyber napisał/a:
SQ6GIT, za to ja Twojej ofensywy nie rozumiem

krzyber, problem w tym, że ja jestem cały czas w defensywie od czasu gdy skomentowałem, że wg mnie wartość jest taka a taka...
krzyber napisał/a:
a nie przepychanie przez 4 kolejne strony swojego zdania jako jedynego słusznego

dokładnie tak, tu się zgadzam

SQ6GIT napisał/a:

krzyber, problem w tym, że ja jestem cały czas w defensywie od czasu gdy skomentowałem, że wg mnie wartość jest taka a taka...

SQ6GIT napisał/a:
wojtek_c, dzięki za wywód oświecający

SQ6GIT napisał/a:
wojtek_c, to Ty nie wiesz, co to jest szanowanie cudzego zdania, bo ja napisałem że uważam, że tyle jest wart, a Ty kolego sympatyczny próbujesz mi "po polsku" udowodnić, że jest inaczej

Taaaaak..............
Powiadają, że najlepszą obroną jest atak...

dan napisał/a:

wojtek_c napisał/a:
bo właściwie PO CO komentować oferty cenowe?

Jakby nie bylo, sa to sygnaly plynace z rynku. Pomagaja sprzedajacemu ustalic cene, czasem ktos napisze - "dobra cena, brac" i to przyspiesza deycyzje o zakupie kogos, kto sie zastanawial.

Po namyśle - coś w tym jest. Nie zmienia to jednak mojej opinii,ze duża część osób piszących "za drogo" stawia się w sytuacji potencjalnych kupców - nie teraz to w przyszłości - i niezbyt obiektywnie stara się obniżyć ceny rynkowe. Żeby być sprawiedliwym - sporo osób piszących "on jest tyle wart, a nawet więcej" to posiadacze takiego bądź podobnego obiektywu, który przecież być może w przyszłości będą chcieli sprzedać. Tak więc trudno taką dyskusję uważać za obiektywne sygnały z rynku...Oczywiście zdarza się również, że ktoś pisze, bo ma po prostu wenę twórczą :-)

nie mam już więcej siły na ten wątek...
niech sobie płynie swoim życiem... :roll:

powodzenia

SQ6GIT napisał/a:
Żaba napisał/a:

a gdzie dokładniej, Mocium Panie?

Nie mogę cytować siebie, więc skopiuje w całości:
"Kurde, niedawno wystawił Żaba i nikt nie narzekał na cenę tylko brak kasy.
Dałem za nią nowiutką Sigmę 17-70 i to kultową bo zamówiłem w JapanFoto i dostałem :-D "

Jeśli ktoś jest zainteresowany tym obiektywem, jak najbardziej można się targować. Oferty na PW.

[ Dodano: 2009-03-06, 16:49 ]
Ponieważ plecak sprzedany, do ewentualnej zamiany mógłbym dopłacić.

krzyber napisał/a:
"Kurde, niedawno wystawił Żaba i nikt nie narzekał na cenę tylko brak kasy.
Dałem za nią nowiutką Sigmę 17-70 i to kultową bo zamówiłem w JapanFoto i dostałem

ten tekst nic nie mówi o tym, że ten obiektyw kupiłeś od Żaby

może to oczywiste dla Żaby i Ciebie, ale niestety, nieprecyzyjne i mało czytelne dla osoby spoza układu Żaba-Krzyber... :-)

Podbijam. Mogę zamienić na Pentax-A 50/1.4 lub (1.7 + dopłata).

Rezerwuję na czas negocjacji...

Sigma do wzięcia za 600 zł. Zamiana w dalszym ciągu aktualna.
Ogłoszenie na giełdzie.

Skocz do: