akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
jak porównać moc żarówki led do halogena 50 W - led ma 2,4 W , nie wiem czy to tyle samo światła czy mniej.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Nie da się realnie ocenić porównując samą tylko nominalną moc. Najlepiej u źródła (czyli u producenta) zapytać o to ile dają lumenów światła.

Zgodnie z definicją to jednostka miary strumienia świetlnego ale w materiałach marketingowych producentów może się okazać, że nie do końca trzymają się definicji ;) TUTAJ jest coś a'la kalkulator lumen na kandele.

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
czyli trza se miernik kupić 8-) daaajcie spokój - ja chcę po prostu żarówkę a zamienić na żarówkę b a wy mi tu zaraz z jakimiś kalkulatorami :evilsmile:

Och, bo mam wrażenie, że producenci żarówek (szczególnie tych noname led) zaczynają robić papkę marketingową z oznaczeń ;)
Sfotografowałem dla przykładu opakowanie żarówki Osram typu "Energy saver halogen":

Z tego wynika, że ten konkretny halogen jest odpowiednikiem zwykłej żarówki 60W ale pobiera mniej mocy i ma dwa razy dłuższą żywotność. Podano także parametr w lumenach, czyli 630 lm. Co pozwala tego halogena porównać do żarówek LED opartych o diody SUPER FLUX i mocy nominalnej ok 7-8W (czyli takich za sto parędziesiąt złotych) ;)

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Zapytam w temacie..
Będąc w poszukiwaniu halogena 30V/80W (praktycznie niedostępne w Europie), o takiego:
http://www.atlantalightbu...=Specifications
wynalazłem coś bardzo podobnego, ale w wersji LED:
http://www.jmgoods.co.uk/...Power_LEDs.html

Zdaję sobie sprawę, że jasność leda to tylko 1/3 halogena, ale czy normalnie zadziała na stabilizatorze napięcia (ma max. moc na wyjściu 80W)? Niby powinno, ale dziwi mnie ten rozstrzał napięcia w żarówce 10-30V. Zbyt nieprawdopodobne żeby było prawdziwe..

Jest tego duży wybór, np: http://www.led.micros.com...dTree=50&page=2
Co do zasilania - w obudowie żarówki jest stabilizator napięcia.

Chodzi o to, ze w powiekszalniku mam stabilizator o takich parametrach (to czy swiatlo led sie nada to juz inna sprawa).
Co ciekawe, te zarowki z linka maja inny ksztalt na zdjeciu na stronie, a inny w specyfikacji w pdf.
Dzieki.

Faktem jest, że dokładnie sprawdzanie specyfikacji przed zakupem żarówki LED to bardzo dobry pomysł. Różne żarówki mogą mieć różne konstrukcje i różne układy zasilania elementów świecących. Sprawę komplikuje jeszcze to, że w urządzeniach albo w układach zasilania do których te żarówki się podłącza także mogą być różnej konstrukcji transformatory, od takich zwykłych (drut na rdzeniu) po jakieś zaawansowane elektroniczne, które nie włączą się bo mają np wymagania dotyczące minimalnego obciążenia etc.

Ano właśnie i obawiam się, że to jakiś impulsowy elektroniczny zasilacz jest (impulsowy?) i zastanawiam się co się może stać jak mu na obciążeniu ledy podepnę.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
radekone napisał/a:
to czy swiatlo led sie nada to juz inna sprawa

Stawiam ze tylko do stalogradacyjnych. Zmiennogradacyjne + filtry wymagaja swiatla o ciaglym spektrum (specyficzny balans miedzy swiatlem zielonym a niebieskim), z LEDa mozesz dostac smieszne efekty.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Jasiek Matacz, tylko spektrum ma bardzo słabe

alkos napisał/a:
radekone napisał/a:
to czy swiatlo led sie nada to juz inna sprawa

Stawiam ze tylko do stalogradacyjnych. Zmiennogradacyjne + filtry wymagaja swiatla o ciaglym spektrum (specyficzny balans miedzy swiatlem zielonym a niebieskim), z LEDa mozesz dostac smieszne efekty.

Doczytałem, że w porównaniu do halogenu led ma więcej niebieskiego w paśmie, co podbija kontrast. Do dyfuzora jak znalazł. Zerknij tu.

Jasku, właśnie o to chodzi! Dodatkowo, halogeny trzeba sprowadzać ze Stanów i kosztują 15-20 dolców za sztukę (+przesyłka). A wczoraj mi się spalił ostatni, bo ich żywotność to 15-25h.

Spektrum halogena:

Spektrum LED:

Jasiek Matacz, LED jako element świecący to jedno a cały układ zasilania dodatkowo zamontowany w żarówce to drugie :) Zobacz np: TUTAJ i TUTAJ. Twoja teza o tym, że żarówki led jako zamienniki halogenów powinny działać w każdych warunkach jest moim zdaniem nieprawdziwa. W rzeczywistości problemem w starszych konstrukcjach/obwodach jest to, że kiedy je projektowano nikt o ledach jako elementach świecących tych układów nie myślał. Przykładem mogą być układy ze ściemniaczem - w których nie wolno stosować żarówek LED :)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
radekone napisał/a:
Do dyfuzora jak znalazł.

Ale tu chodzi o zwykly kontrast, nie jakis "mikro" ;-) Po prostu zamiast gradacji nr.3 bedziesz mial 4 albo i 5.

Czyli wszystko ok dopoki nie bedziesz potrzebowal 1 :-P No i trudno sobie zwizualizowac, jak juz sie czlowiek przyzwyczai do papieru. Po dwu latach w ciemni potrafie sie mniej wiecej wstrzelic w gradacje ilforda jak juz patrze na negatyw ;-)

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Czy ktoś używał już czegoś takiego?
http://www.neoled.com.pl/..._neutralna.html
Czy jedna taka żarówa oświetli mi niewielki pokój? Czyżby w końcu ledy zaczęły mieć sens?

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Adam, w biurze o pow. ok. 6 m2 mam "żarówkę" 17 W typu "kukurydza".Ponoć odpowiada żarówce o mocy ok. 150 W (chyba 1700 lm). Ta w linku daje raczej skupiony strumień światła ( takie zainstalowałem w kinkiecie na ścianie -odpowiada żarówce ok. 80 W i świeci odbitym od ściany- na boki mało idzie). "Kukurydza" może walić po oczach, bo ma ledówki z 3 stron walca, ale świeci dookoła. Warto dobrać jakiś klosz rozpraszajacy. Moja jest umieszczona dosyć wysoko, więc zwykle jest poza wzrokiem, ale spojrzenie przez sekundę daje efekt olśnienia. Mimo wszystko polecam typ kukurydzy do ogólnego oświetlenia.

[ Dodano: 2014-05-25, 22:55 ]
Ps. I jeszcze jedno : ledówki 17 W typu kukurydza są wielkie. Moje mają ....8 cm srednicy i z 10 cm długości.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Żarówka 150W daje ponad 2100 lm.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
A czy rozwazaliscie zarowki LED z IKEA?

Mam dwie male 6.3W/E14/400lmn w akwarium, gdzie nadaja sie doskonale (cieple 2700K). Ktos probowal oswietlac wiekszymi pomieszczenia?

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Gwiazdor napisał/a:
Żarówka 150W daje ponad 2100 lm.

Gwiazdor, sprowokowałeś mnie ;-) - specyfikacja producenta (z opakowania) :
ilośc diod - 108
strumień świetlny - 1800 lm
pobór mocy - 17 W

Czyli sprzedawca trochę pofantazjował. Możliwe, że ilość światła odpowiada żarówce o mocy ok. 120 W, nie mniej jest wystarczająca do małego pomieszczenia, po zamocowaniu punktu świetlnego na wysokości ok. 2,5 m.

Skocz do: