Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Żarówki led, jakie?
Witam
Chciałbym wymienić w domu oświetlenie, mam świetlówki, chciałbym je zastąpić ledami. Może macie jakieś propozycje, co za ile i gdzie?

Na razie wyczytałem, że odpowiednik tradycyjne żarówki o mocy 60 W, w technologii led kosztuje około 170 złotych. Trochę drogo, może gdzieś jest taniej?
Pozdrawiam
Piotr

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Kupiłem jakieś tanie na Allegro. Słabiutko świeciły aż w końcu, mniej więcej po półtora roku padły. Następne jakie kupiłem to Hikari (wpisz w gogiela: "hikari led", ale wygląda mi na to, że to ktoś w Polsce taką markę sobie wymyślił i firmuje nimi led-żarówki z Chin) - świecą lepiej ale nie jestem w stanie zweryfikować trwałości. Póki co ceny firmowych, np OSRAM - są kosmiczne.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
Pioter, Mam (miałem ledy) w łazience zamiast małych halogenów. nie pochodziły długo. Zdecydowanie odradzam. Tak samo jak odradzam halogeny te małe pod 230V... Padają jak muchy. Na korytarzu za to mam kilka sztuk na 12V z transformatora i działają już dobre 14lat.

Witam
Zrobiłem eksperyment, kupiłem jedną żarówkę led dającą niby 600 lumenów. Zobaczymy jak to się będzie sprawdzać. Generalnie zależy mina ledach, bo niestety świetlówki mają dla mnie nieprzyjemne światło, emitują promieniowanie uv, no i zawierają rtęć.
Pozdrawiam
Piotr

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
Podziel sie za jakis czas doswiadczeniami z uzytkowoania.
A konkretniej to ktory model kupiles ?
Za jakis czas tez mam zamiar zmieniac oswietlenie ale glownie ze wzgledu na pobor pradu.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
negocjatorek napisał/a:
Na korytarzu za to mam kilka sztuk na 12V z transformatora i działają już dobre 14lat
Jak toto wygląda, jak to świeci i wiela to kosztuje? Może trzeba coś w swoim życiu zmienić i podążyć w stronę światła :mrgreen:

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
mcgyver, http://www.trim-pot.com.p...kty/tts_x_1.JPG transformator, sorze :-P

Witam
Kupiłem coś takiego Zobaczymy jak się sprawdzi.
Pozdrawiam
Piotr

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
Pioter napisał/a:
Witam
Kupiłem coś takiego Zobaczymy jak się sprawdzi.
Pozdrawiam
Piotr

Daj znać bo juz na to wcześniej patrzyłem, chodzi mi o czyjeś subiektywne odczucia :)

ubeuszek, o taaak :) a jak wyglada w praktyce to wygląda tak jak zwykłe halogeny małe http://www.halogen.pl/ind...t=kat&id_kat=32 wygląda to tak. dokładnie to samo co na 230V z wyglądu tyle że na 12V. A żyją przynajmniej w moim przypadku dłuuuuuuuuuuuuu...uuuugo dłużej.

ok, jak tylko paczka przyjdzie napiszę jak się żarówka sprawuje
Pozdrawiam

aha. miałem takie ledy, ale o kant d...y je roztrzaść bo dają bardzo punktowe światło.

Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
Ledy, to syf, nawet te super mocne 5W (jeden led nie żarówka zbudowana z paru) itp. wiem bo wykorzystuję mocne LEDy w swojej pracy magisterskiej. Ale jeszcze gorsze są świetlówki energooszczędne - dają zupełnie nienaturalne kolory w pomieszczeniu. Ja w przedpokoju, łazience i kuchni używam energooszczędnych, ale już we wszystkich pokojach tylko żarowych mlecznych - od września już ich nie produkują :cry:

Ano właśnie, ja mam wszędzie świetlówki energooszczędne i jestem mocno niezadowolony, nie dość, że światło fatalne, to jeszcze jaki stres jak się jakaś zbije. Tam są opary rtęci, to jest druga w kolejności najbardziej trująca substancja. Mi ostatnio jedna taka świetlówka w rękach się rozpadła, normalnie się załamałem, w domu dwójka małych dzieci a tu takie coś. Postanowiłem wymienić w domu oświetlenie na bardziej ekologiczne.
Pozdrawiam

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Mam żarówkę ledową. Kupiłem jakiś wypas Philipsa czy Osrama. Za kilkadziesiąt zł. Ponad pół roku. To tylko dla niedowidzących, którym nie zależy na oświetleniu. Światło żadne. Kolory abstrakcyjne. Pieniądze kosmiczne.

[ Dodano: 2009-08-31, 22:22 ]
Pioter napisał/a:
Tam są opary rtęci, to jest druga w kolejności najbardziej trująca substancja.

Spokojnie. Kiedyś całe społeczeństwo wychowało się na rtęciowych żarówkach i termometrach.
Sam miałem casus, jak zbiłem termometr lekarski i namiętnie rękami zbieram rtęć z dywanu gołymi rękami. I jakoś żadnej anemii ani nic się nie nabawiłem.
Rzymianie pili wodę płynącą w ołowianych rurach i jakie mocarstwo wybudowali.
Szkodliwe to to jest, ale bez przesady. To tylko marketing producentów energooszczędnych świetlówek.

fotonyf napisał/a:

Sam miałem casus, jak zbiłem termometr lekarski i namiętnie rękami zbieram rtęć z dywanu gołymi rękami. I jakoś żadnej anemii ani nic się nie nabawiłem.
Rzymianie pili wodę płynącą w ołowianych rurach i jakie mocarstwo wybudowali.
Szkodliwe to to jest, ale bez przesady. To tylko marketing producentów energooszczędnych świetlówek.

Rtęć w postaci metalicznej jest nietoksyczna, równie dobrze można ją jeść, toksyczne i to bardzo są opary. Co do Rzymian, to ludzie pijący wody z tych rur mieli problemy zdrowotne min. wypadały im włosy. Kiedyś na studiach jeden z wykładowców o tym dosyć dużo opowiadał.
Pozdrawiam
Piotr

Pioter, to co jest bardziej ekologiczne? Ledy? ekologiczne - chętnie ale nie ledy...

(z tym pytaniem o ekologiczne to jak najbardziej poważnie pytam, bo jestem zainteresowany, to nie żadna ironia ani inne tego typu wynalazki :-) )

Witam
Wiem jedno, to że świetlówki są ekologiczne to wielka ściema. Nie dość, że trujące to czy ktoś policzył koszty wytworzenia i utylizacji takiej żarówki i jak to się ma do ekologii. W naszym kraju przetwarzanie świetlówek to wielka fikcja, a to cholerstwo naprawdę truje. Ok. 100 świetlówek wystarczy, żeby zatruć małe jezioro. źródło . Ledy chcę wypróbować, jeśli okaże się, że są w miarę ok przejdę na nie. Trzeba też pamiętać, że świetlówki emitują promieniowanie uv i zwyczajnie psują wzrok.
Pozdrawiam
Piotr

Pioter, to dlaczego montują to we wszyskich szkołach? :evil: :evil: :evil:

[ Dodano: 2009-08-31, 23:08 ]
czyli moja lampka biurkowa też psuje mi wzrok... a daje dużo lepsze światło niż żarówki. i co tu najlepszego wybrać?

Witam
Wkręć do lampki zwykłą żarówkę, a świetlówkę oddaj do utylizacji (wyrzucenie do kosza jest karalne, to odpad i powinien zostać przetworzony), albo poczekaj na moje testy leda :)
Pozdrawiam
Piotr

Skocz do: