mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
Eldred, dla mnie ta Sigma również jest warta swojej ceny.Szczególnie, że mając 18-50/2.8 chyba niewiele zyskałbym.
Jak dla mnie zakup stałki o parametrach zooma trochę mija się z celem. Czy zdjęcie z Sigmy 18-50/2.8 @40mm/2.8 faktycznie tak mocno będzie odbiegać jakością od 40/2.8 ltd?
A rozmiar... dla mnie to jej plus. Nie wiem jak wy, ale ja trzymam sprzęt raczej oburącz, prawa za body, lewa za szkło. A w limitedzie? za co chwycić?
Czekam jeszcze do stycznia, bo Samyang ma wypuścić 35/1.4 i jeżeli ona będzie niezła to będę miał niezły dylemat.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
hmm 35/1.4 mówisz? manualne? z taka mała GO? powodzenia, ja walczyłem i walczyłem ale dałem za wygraną w końcu.

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
z matówką z klinem nie jest tak źle :-)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Eldred, fajne zdjęcie. Faktycznie tutaj mało GO je buduje.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
mac_27 napisał/a:
mając 18-50/2.8 chyba niewiele zyskałbym.

niekoniecznie DA40 daje niesamowicie kompaktowe rozmiary i szybki AF, FA 35/2- działkę światła więcej przy ostrości chyba lepszej niż S18-50@2,8, DA35- da ciekawe fotki zrobione przy minimalnej odległości od obiektu...
mac_27 napisał/a:
Jak dla mnie zakup stałki o parametrach zooma trochę mija się z celem.
no po prawdzie, też uznałem, że stałki ze światłem i ostrością zuma nie mają sensu... ale są jeszcze inne parametry obrazu.. tylko ciężko potem nosić worek szkieł o zbliżonych parametrach ;-)
mac_27 napisał/a:

Czy zdjęcie z Sigmy 18-50/2.8 @40mm/2.8 faktycznie tak mocno będzie odbiegać jakością od 40/2.8 ltd?

Na większej odbitce zdecydowanie tak.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ja dzisiaj robiłem fotki we wnętrzu, na imieninach. Światło z żyrandola było takie, że 16-50/2.8 nie dawał zbytniego komfortu robienia zdjęć - trzeba było podbić czułość, żeby nie poruszyć zdjęcia (i żeby ludzie się nie rozmazywali ze względu na gestykulację na przykład). Dwie działki więcej w Sigmie 30/1.4 to było coś naprawdę wygodnego w tamtym momencie - przy czym 1.4 dawało naprawdę dobre efekty (nie tak, jak to jest w przypadku FA 50/1.4 - lekkie mydło i aberracje). Coraz bardziej się przekonuję do tej stałki. :-)

Zdjęć niestety nie pokażę, żeby się nie narazić modelom.

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Eldred napisał/a:
hmm 35/1.4 mówisz? manualne? z taka mała GO? powodzenia

Uwielbiam takie teksty :lol: Ludzie używają 85/1.2 i nie mają z tym problemów, dobra matówka, jasny wizjer i po kłopocie. No chyba że masz wadę wzroku w takim razie sorry.

Za dużo klepiesz zdjęć na AF i chyba się odzwyczaiłeś od ostrzenia : )

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Pietras napisał/a:
Za dużo klepiesz zdjęć na AF i chyba się odzwyczaiłeś od ostrzenia : )
fakt, ale 35mm używam do bardziej dynamicznych sytuacji niż pozowane portrety więc lepiej miec AF, chociaż w sumie do 5d może być to fajne szkiełko ;-)

Skocz do: