DVX  Dołączył: 15 Gru 2008
No i trochę czasu minęło, mam BC-700 jak i nieszczęsne padło w formie aku SANYO.
Niestety to najgorsze aku jakie miałem, nie trzymają prądu dłużej jak kilka dni. Test ładowarki wskazuje że trzy sztuki doładowują się do ponad 2000 mAh a jedna sztka niewiele pod 1000 mAh. Ot całe SANYO.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
DVX napisał/a:
Ot całe SANYO

Wiesz ja mam 16 sztuk, wszystkie wskazują mi ponad 2000 mAh i co mam napisać? Ot całe FORUM na podstawie jednego użytkownika? ;-)

Reklamuj po prostu

maxis72  Dołączył: 15 Cze 2010
ja mam 12sztuk sanyo eneloop i tez wskazują ciągle ponad 2000.
zapewne masz jakąś felerną sztukę

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Dzisiał dotarł do mnie zestaw https://www.hurt.com.pl/l...-uwx,p8641.html
Wsadziłem cały zestaw do ładowania proforma, i co dziwne już ładuje się 6 godzinę i diody dalej świeci. Problem identyczny jak zadany w temacie.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wszystkie diody świecą czy tylko jeden kanał?

Wszystkie 4, jasny niebieski kolor. wg instrukcji trwa ładowanie. Ładowarka ciepła.

Napisali jakim prądem ona ładuje?

Na ładowarce napisane jest że 560mA dla takiej konfiguracji w jakiej ładuje (4xAA). Właśnie sprawdziłem to diody się nie świeciły ale to pewnie dlatego że ładowarka była strasznie gorąca. Jakieś zabezpieczenie się włączyło. Na niecałe 10 min wyłączyłem ładowarkę, w tym czasie ładowarka się schłodziła. Włączyłem ponownie i dalej diody się świecą. Na weekend planuję wybrać się na perseidy, więc chciałbym mieć ogniwa w 100% załadowane.

Coś jest nie tak. Całkowicie rozładowane powinny się ładować poniżej pięciu godzin.

j-z  Dołączył: 23 Sty 2009
A czy nie jest tak, ze po zaladowaniu i pozostawieniu akumulatorkow w ladowarce wlacza ona ladowanie podtrzymujace? I czy wtedy powinny swiecic te diody? Co jest w instrukcji ladowarki?

Sprawdziłem dokładnie godzinę podłączenia i godzinę zgaszenia lampek. Troszkę przesadziłem z tymi 6 godzinami. Ładowarka była podłączona i świeciła 3-3,5 h. Po tym zgasła, (była bardzo gorąca). Po ponownym podłączeniu świeciła może z 10 min. Można było uznać że akumulatorki są załadowane. Jedyne urządzenie które pokazuje procentowy poziom naładowania baterii to myszka. Po włożeniu, oprogramowanie wskazuje na 75%. Ten pomiar mnie zastanawia. Oprogramowanie myszki przekłamuje, czy może z akumulatorkami coś jest.

W instrukcji (raptem kilku zdaniach i obrazkach) nie ma nic na temat ładowania podtrzymującego. Co dziwne w instrukcji jest że nie można ładować ładowarka obróconą "spodem do góry".

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
pazuzu88, nie ma możliwości podania dokładnego stanu naładowania baterii w takim ciulstwie, jak myszka. Do tego potrzeba dedykowanych układów (np. maxim DS2784) i skalibrowania baterii z układem. Ten maxim kosztuje ładne parę centów, więc np. Pentaxa nie stać na wlutowanie go do K-5. Efektem są niedokładne wskazania i pływanie wskazań w zależności od obciążenia.
Myszka pewnie wylicza te procenty na podstawie napięcia, które w akumulatorze jest nominalnie o 0,3 % niższe.

Ładowarka ma na pewno czujnik temperatury, więc przy ładowaniu w pozycji odwróconej akumulatory mogłyby zostać przedwcześnie odłaczone.

Skocz do: