Jeśli pytasz o ilość światła, to do pakszotów, w ciemnym pomieszczeniu, styka. Rzadko schodzę poniżej 1/16.
Jeśli zaś chodzi o równomierne wypełnienie światłem całego softa, to wystarczy dodatkowa warstwa materiału rozpraszającego światło wewnątrz. Jest dobrze
Poza tym, przeważnie mam więcej niż jedno źródło światła na scenie. Duży soft jako miękkie światło globalne, a obiekt kształtuję albo odbłyśnikami albo światłem punktowym.
[ Dodano: 2014-12-06, 23:45 ]
Jeśli ktoś szuka dobrej płaszczyzny dyfuzyjnej do pakszotów, to polecam tło typu "savage translum".
W odróżnieniu od tradycyjnych blend dyfuzyjnych, biały, matowy plastik przepuszcza trochę mniej światła, ale nie powoduje praktycznie żadnych spotów (szczególnie na obiektach o wysokiej refleksyjności: metal polerowany/szkło).
Dobrze radzi sobie z rozpraszaniem punktowych źródeł światła umiejscowionych w małej odległości od dyfuzora (gdzie blendy zupełnie wymiękają). Kolejną zaletą jest wyższa niż w przypadku blend, absorpcja światła odbitego (matowa powierzchnia), co przekłada się na wygodniejszą kontrolę nad pozostałymi źródłami światła na scenie.
Jeśli ktoś miał styczność z tłami colorama, do fotografii produktowej (colormatt) to jest to materiał o bardzo zbliżonej fakturze.
(2880 x 1920)
Powyżej moje pierwsze rezultaty zastosowania tła savage translum (prawa strona butelki). Normalnie, softbox/stripbox/okta spowodowałyby idealne odcięcie światła na błyszczącej powierzchni butelki. Przy zastosowaniu dodatkowej płaszczyzny rozpraszającej, otrzymujemy efekt gradientu w światłach (wizualnie nieco mniej sterylności studyjnej).
Światło i technika
3 zdjęcia, wymieszane na warstwach w PS:
- ujęcie 1 (butelka), YN560III (1/16 lub 1/8, dokładnie nie pamiętam) + savage translum z prawej;
- ujęcie 2 (drewno), YN560III (1/8) + Rogue XL FlashBender (w wersji z dufuzorem) z lewej, lekko nad sceną aby wydobyć głębię wypalonych na drewnie napisów.
- ujęcie 3 (etykieta), YN560III (1/8) + Rogue XL FlashBender (w wersji z dufuzorem) nad butelką aby wydobyć głębię napisów wytłoczonych na etykiecie.
Obróbka
Krzywe, selektywna winieta (akcent na dół drewna) i plamkowanie paprochów.
--------
(1920 x 2880)
Scena:
- Czarna plexi, jako podstawa;
- Czarne tło kartonowe, jako tło;
Światło i technika:
- Softbox 60x90cm + YN560III z lewej (1/8) i prawej (1/2);
- Savage Trans-lum (100x140cm) pomiędzy softbox'ami i sceną (zniwelowanie wyraźnych odbić softów na butelce);
- YN560III (1/8) + rogue grid na tło;
- AF-540FGZ (1/16) z DIY snoot'em, z lewej, za butelką, odpalona bezpośrednio w butelkę aby rozświetlić zawartość (źródło flary z prawej);
Obróbka
Krzywe, winieta, plamkowanie paprochów, selektywne rozjaśnienie (napisy) i zaakcentowanie flary (nie żebym się jej spodziewał, ale skoro wyszła taka ładna, symetryczna...

).
--------
(1920 x 2880)
Scena:
Tło: Colorama colormatt, kolor "coal"
Ułożenie:
cllik me
Światło i technika
2 ujęcia.
Ujęcie 1 (tło i światło globalne):
- Softbox 60x90cm + UP!200, od tyłu, nad sceną (skierowany do przodu aby nie rozświetlić tła)
- Softbox 60x90cm + UP!200 na prawo, przysłonięty małym, przepuszczalnym materiałem (gradientowe akcenty wzmacniają głębię sceny == niwelują studyjną sterylność);
- YN560III + rogue grid na tło;
- Savage trans-lum z lewej - wypełnienie globalne.
Ujęcie 2 (tylko wnętrze czaszy, aby nie rozświetlić tła):
- UP!200 + BD + z przodu nad sceną (w sumie mogłem użyć przesłony z kartonu zamiast dodatkowego ujęcia...);
Obróbka
Krzywe, winieta, plamkowanie paprochów i wygładzenie tła.
--------
(2853 x 1907)
Scena:
Podstawa: stolik... ;
Tło: okleina drewnopodobna;
Światło i technika:
3 ujęcia o różnym natężeniu i źródle światła (
click me - obrazki po wstępnej edycji).
2 ujęcia:
- Quantuum UP!200 (softbox 60x90cm + savage translum 140x100cm), z lewej i prawej.
- YN560III (1/16) + rogue grid na tło;
- Quantuum UP!200 + savage translum nad sceną;
1 ujęcie:
- YN560III (1/1) + rogue grid na tło (wypełnienie butelki światłem, oraz odbicie tła w wodzie na stole);
Obróbka:
Połączenie wszystkich ujęć na warstwach w PS z selektywnym maskowaniem, krzywe, winieta i finalny touchup (drobiazgi typu kurz, krople wody w newralgicznych miejscach, itepe).
--------
(5396 x 3597)
Scena:
- Czarna plexi, jako podstawa;
- Colorama colormatt coal, jako tło;
- Lipton ice tea + kolstki lodu z plexiglassu.
Światło i technika:
Pojedyncze ujęcie
- YN560III (1/16) + savage trans-lum (140x100cm) z prawej i lewej;
- YN560III (1/16) na górze + by savage trans-lum (60x100cm);
- YN560III (1/64) + rogue grid na tło;
Obróbka:
Krzywe, winieta i ogólny cleanup.
Przy"mrożeniu" wody, YN560III najlepiej ustawić na moc 1/16 (oczywiście im mniejsza moc błysku tym lepiej, ale wtedy potrzeba również wyższych wartości ISO).
[ Dodano: 2014-12-12, 22:16 ]
Scena:
Tło: Colorama colormatt, kolor "coal";
podstawa: biały plexiglass;
Światło i technika:
4 ujęcia z wodą + 1 ujęcie samego obiektu w mocniejszym oświetleniu (
cllik me ). Wszystkie ujęcia wyrównane na warstwach z odręcznym maskowaniem poszczególnych elementów w PS.
- YN560III (1/16) na lewo + savage translum (140x100cm);
- YN560III (1/16) na prawo + savage translum (140x100cm);
- YN560III (1/8) nad sceną + savage translum (100x60cm);
- YN560III (1/32) + rogue grid na tło;