"Aparat w gruncie rzeczy jest tak samo twórczy jak kawałek gliny...
No właśnie. Czy zdjęcie, którego nikt nie rozumie, ani nawet nie potrafi zinterpretować, nikt inny prócz twórcy, to dobre zdjęcie?MacRayers napisał/a:Pytanie tylko, czy dobre zdjęcie oznacza umiejętność jego zinterpretowania?
MacRayers napisał/a:Może więc właśnie jest tak jak napisałeś: zdjęcie jest tak długo dobre, jak uważasz je za dobre. Interpretacja przez inne osoby - jest jedynie dodatkiem.
każda interpretacja jest dobra, nawet ta, która mija się z intencją twórcy?MacRayers napisał/a:Cżłowiek obyty z kulturą i sztuką inaczej odbiera obraz, niż osoba wychowana na serialach.
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
jorge.martinez napisał/a:
Trochę odeszliśmy od tematu. Zadam więc kolejne pytanie. Czy pozowana fotografia rodzinna (czy inna zamykająca się w kręgu bliskich) jest prawdziwa?
Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
Nie wiem. Zakładam, że skoro najprawdziwsza jest niepozowana, niekreatywna, robiona z natury, intuicyjna i w trybie auto, to ta która zmierza ku pozie, kreacji, sztucznym sytuacjom i aranżacjom, przemyśleniom i trybowi M jest podejrzana.Apas napisał/a:a co to jest fotografia, o ktorej mozna powiedziec, ze nie jest prawdziwa?!
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
Apas napisał/a:Odpowiem pytaniem: a co to jest fotografia, o ktorej mozna powiedziec, ze nie jest prawdziwa?!
Pozdrawiam
Arti
jorge.martinez napisał/a:Co zatem do czego jest?Stachu napisał/a:Tam nie ma nic do rozumienia.
Apas napisał/a:Stachu napisał/a:
Zdjęcia, jako dzieła sztuki, nie można zrozumieć, tak jak żadnego dzieła sztuki. Tam nie ma nic do rozumienia.
Więc odbierasz sztukę tylko w aspekcie estetycznym?! Ładne albo brzydkie?! Nie wierzę...
Cytat
Odpowiem pytaniem: a co to jest fotografia, o ktorej mozna powiedziec, ze nie jest prawdziwa?!
jorge.martinez napisał/a:niepozowana, niekreatywna, robiona z natury, intuicyjna i w trybie auto, to ta która zmierza ku pozie, kreacji, sztucznym sytuacjom i aranżacjom, przemyśleniom i trybowi M jest podejrzana.
A co z wiedzą, intertekstualnością, intelektualną igraszką z odbiorcą? Przecież dobra poezja nie jest ładna ani zabawna. I chyba nie odwołuje się tylko do uczuć?Stachu napisał/a:Bardziej działają uczucia niż logiczne rozumowanie.
Dzięki za to pytanie. Istnieje dość silny paradygmat fotografii ulicznej, polegający na tym, że pokazujemy tylko cały kadr (nie kadrujemy), nie ustawiamy, nie pozujemy (uśmiech i spojrzenie do obiektywu Twój wróg). I już w tym miejscu bywa przeciwstawiane fotografii reportażowej, gdzie czasem się klienta ustawi, podpowie, odegra...Stachu napisał/a:Jorge, dlaczego mieszasz w to tryby i przemyślenia? Czy w streecie zdjęcia są nieprzemyślane? Chyba nie, a na pewno nie są pozowane.
120 | 135 | APS-C
jorge.martinez napisał/a:Czy dobra fotografia nie jest takim wierszem, w którym na małej przestrzeni upakowano wiele poziomów i głosów?
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Stachu napisał/a:
Według mnie rozumieć to można jakiś ciąg przyczynowo skutkowy (jak działa samochód, dlaczego zimą jest zimno a drzewa rosną do góry). Rozumieć fotografię, obraz, czy rzeźbę, to tak jakby napisać, że się rozumie ścianę, kość, czy rozumie barwne plamy.
Nie odbieram sztuki tylko w aspekcie estetycznym, są też inne, których nie potrafię nazwać, ale sądzę, że rozum ma tutaj najmniej do gadania. Bardziej działają uczucia niż logiczne rozumowanie.
jorge.martinez napisał/a:Nie wiem. Zakładam, że skoro najprawdziwsza jest niepozowana, niekreatywna, robiona z natury, intuicyjna i w trybie auto, to ta która zmierza ku pozie, kreacji, sztucznym sytuacjom i aranżacjom, przemyśleniom i trybowi M jest podejrzana.Apas napisał/a:a co to jest fotografia, o ktorej mozna powiedziec, ze nie jest prawdziwa?!
Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
Apas napisał/a:Literatura tez jest sztuką. Czy czytasz książki tylko dla ich strony eststycznej, czy ich treść pobudza cię do myslenia?
120 | 135 | APS-C
CytatCzy fotografia amatorska, rodzinna, wakacyjna (etc.) nie może być "ładna", estetyczna, dobrze wykonana?
Cytat![]()
Sonia Sieff/ fot. Jeanloup Sieff
![]()
Sacha & Sonia par Jeanloup, Paris, 1986
![]()
Sonia par Jeanloup, 1991
![]()
Barbara, sonia et Jeanloup, Normandie, 1981
![]()
Jeanloup, Sacha, Sonia par Barbara, Paris, 1984
![]()
Jeanloup & Sonia naissance, Paris, 1979
![]()
Jeanloup & Sonia par Barbara, Luxembourg
"W sztuce może być coś dobrze zrobione albo źle, nic więcej." Stanisław Lem
Czy co, znów przypadek, intuicja, moment?Apas napisał/a:I nie zmienia tego nawet świadomość, że zdjęcie jest de facto dziełem przypadku, bo nie tego się fotograf spodziewał... Było tam wtedy wielu fotografów a tylko Sasse uchwycił Alberta z wywalonym ozorem, przez przypadek zresztą, jak pisałem...
120 | 135 | APS-C
120 | 135 | APS-C
Co sprawia, że z przyjemnością oglądasz?M.W napisał/a:Z przyjemnością oglądam :
120 | 135 | APS-C