kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
plwk, przesłona, czy przysłona? ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Adam_SX napisał/a:
Chodzi mi o zdjęcia głównie ostre, bez GO.

Adam_SX napisał/a:
Chciałbym robić fotki z GO !!

Adam_SX napisał/a:
I tak sobie kupię ten obiektyw...pytałem bo jak czytałem wcześniejsze posty to ludzie pisali że mają problemy żeby uzyskać dużą głębię ostrości.

Adam_SX napisał/a:
do robienia fotek imprez
Adam_SX napisał/a:
jakieś miasto oświelone czy coś

chlopie..prosze cie kup ksiazke o fotografii i poczytaj bo to co wypisujesz swiadczy o kompletnym braku jakiejkolwiek wiedzy fotograficznej podpartej niemoznoscia wyslowienia sie o co ci chodzi. Zeby nie nazwac tego dosadniej :evil:

Adam_SX  Dołączył: 03 Lut 2008
Spoko, spoko jak sobie kupie tego lensa to sam sobie go rozkminie i nie będe musiał żadnych książek kupować...

[ Dodano: 2008-05-23, 11:47 ]
Kupuję ten obiektyw do robienia fotek m.in. portretowych. Nie będę nim robił fotografii makro.

Tylko martwi mnie to że jak koś będzie się znajdował drochę dalej od obiektywu to już nie uzyskam takiej głębi..

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Adam_SX napisał/a:
Kupuję ten obiektyw do robienia fotek m.in. portretowych. Nie będę nim robił fotografii makro.

Tylko martwi mnie to że jak koś będzie się znajdował drochę dalej od obiektywu to już nie uzyskam takiej głębi..

Oj, faktycznie. Przy portrecie to może być niewskazane, żeby ktoś w tle się rozmazał, prawda? :-P

Może dałoby się część tego wątku gdzieś wydzielić? Bo wydaje się kompletnie nieprzydatna (ta część)...

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Adam_SX napisał/a:

Przy 50mm? :shock:
No właśnie, im dalej od obiektywu ktoś będzie, tym głębia będzie większa.
A żeby ją zmniejszyć, będziesz musiał się zbliżyć do jego twarzy...

Faktycznie, za fafniakiem....

[ Dodano: 2008-05-23, 11:56 ]
i za dsk...

Adam_SX  Dołączył: 03 Lut 2008
Samp, no i co z tego że mam małą wiedzę ?? Co wy już pozjadaliście wszystkie rozumy czy co ??

To po co jest te forum ? Wyścig szczurów ? Tak ja jestem lepszy od drugiego, tamten nie ma pojęcia !! O to Wam chodzi ? Widzę że niektórym użytkownikom tak zależy na tym aby zjechać nowicjuszy że aż niemiło...

Przeczytałem parę internetowych turtiali.

I proszę nie oceniać książki po okładce... Jak sobie kupie ten sprzęt (k20d z kitem + Pentax 50mm 1,4 i Pentax 50-200mm) i jak pokaże Wam fotki do oceny to wtedy proszę o krytykę a nie teraz ok ??

To na tyle...

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
Adam_SX napisał/a:
I proszę nie oceniać książki po okładce... Jak sobie kupie ten sprzęt (k20d z kitem + Pentax 50mm 1,4 i Pentax 50-200mm) i jak pokaże Wam fotki do oceny to wtedy proszę o krytykę a nie teraz ok ??

Wiesz... tu bardziej chodzi o to, że może nie jest problemem kupić sobie Lamborghini Gallardo... problemem może być przebicie się nim przez drogę gruntową od domu do najbliższego asfaltu :evilsmile:

Adam_SX napisał/a:
no i co z tego że mam małą wiedzę ??

To, że ciężko Ci odpowiedzieć, jeśli nie umiesz zadać pytania. :-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Adam_SX napisał/a:
Spoko, spoko jak sobie kupie tego lensa to sam sobie go rozkminie i nie będe musiał żadnych książek kupować...
Ale rozkiminisz go sam, dobrze?

[ Dodano: 2008-05-23, 10:12 ]
Adam_SX napisał/a:
Widzę że niektórym użytkownikom tak zależy na tym aby zjechać nowicjuszy że aż niemiło...
Jesteś w mylnym błędzie. Wyobraź sobie gościa wpadającego do filharmonii z popcornem, rozpierającego się w fotelu, który między jednym a drugim siorbnięciem koli woła: no to kiedy ta Doda będzie?!?! Potrafisz sobie wyobrazić reakcję pozostałych uzytkowników filharmonii?

lsnk  Dołączył: 23 Lis 2007
Obstawiam następne pytanie : "Co to jest filharmonia?"

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
lsnk napisał/a:
Obstawiam następne pytanie : "Co to jest filharmonia?"

Encyklopedia PWN napisał/a:
filharmonia [gr. philéō ‘lubię’, harmonía ‘zgodność dźwięków’], instytucja lub stow. miłośników muzyki organizujące koncerty publiczne, gł. symf.; F. Warszawska, zał. 1901, od 1955 F. Narodowa; 2000 w Polsce 20 f. państw. oprócz wielu orkiestr symf. (w tym radiowych).

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Adam_SX, Ty się nie denerwuj. To do czego Koledzy Cię zachęcają to jest poznanie podstaw. A bez tego trudno się poruszać w temacie. Więc mimo wszystko warto coś na początek przeczytać, no i sporo informacji jest w instrukci obsługi, którą, w przypadku zakupu K20D, trzeba raczej dość dokładnie przewertować ( Zwłaszcza jeżeli to będzie Twoja pierwsza cyfrowa lustrzanka ), bo może być kicha i rozczarowanie na samym początku.

To jest tak jak Jarek Dąbrowski napisał - ten trzeci stopień muzykalności.
Bo pierwszy to jest::Jak grają, to słyszę..
Drugi:Mi tam muzyka w tańcu nie przeszkadza . .
Trzeci:Na koncertach muzyki poważnej w Filharmoni nie chce mi się wymiotować . . .
Sorki za mały OT - pozdrówka i :-B dla wszystkich - Kuszelas

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Idąc za radą Kolegów zakupiłem książkę o GO. Tylko co ma fotografowania ta pokratkowana plansza na której układa się te białe i czarne guziczki?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
a_czacha napisał/a:
Idąc za radą Kolegów zakupiłem książkę o GO.
E tam, lepsze są gazety ze zdjęciami z Go-Go.

a_czacha napisał/a:
Tylko co ma fotografowania ta pokratkowana plansza na której układa się te białe i czarne guziczki?

I przy grze w GO, i przy fotografii trzeba myśleć. :-B

Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
Fafniak napisał/a:

chlopie..prosze cie kup ksiazke o fotografii i poczytaj bo to co wypisujesz swiadczy o kompletnym braku jakiejkolwiek wiedzy fotograficznej podpartej niemoznoscia wyslowienia sie o co ci chodzi. Zeby nie nazwac tego dosadniej :evil:

Fafniak popełnił pewnie jakąś książkę o fotografii i teraz marketingowo próbuje do niej zachęcić ;)

A tak na poważnie to faktycznie zakup i przekartkowanie jakiejkolwiek książki o fotografii (na początek może być taka gdzie obrazków jest więcej niż tekstu) pozwoliłby uniknąć wielu postawionych tutaj pytań.
A tego znajomego jeśli już ma możliwość zakupu w USA, to poprosiłbym o minimum D FA 50-135/2.8 SDM albo wogóle DA 300mm F4.0ED[IF] SDM (to jest dopiero portretówka -pozdrowienia dla redakcji Chip :) , a nie rozdrabniał się na takie pitu pitu jak FA 50/1.4
A jak dojdziesz do wniosku, że takie DA 300mm F4.0ED[IF] SDM nie jest Ci do niczego potrzebne to pierwszy stanę po nie w kolejce, choć chętnych na pewno nie zabraknie.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Adam_SX napisał/a:
Przeczytałem parę internetowych turtiali.

to coś o żółwiach, ten turtial?

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Gość sobie jaja robi, a wy się wkręcacie/oburzacie ;-)

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Adam_SX, chce się po prostu wylensować...

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
ArturMaly napisał/a:
Adam_SX, chce się po prostu wylensować...

:mrgreen:
Np na PPD Żaba lensował się z DA* 50-135 ;-)

Skocz do: