Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nie martwiłbym się o temperaturę barwną, ale o szerokość widma.
Nie wiem, czy obecnie czymś zmiękczasz światło, ale przy portrecie wypadałoby. I w tym momencie masz pierwszą stratę mocy. Dochodzi do tego odległość od modelu (zmniejszenie mocy wraz z kwadratem odległości), oraz fakt, że musisz oświetlić - w miarę równomiernie - o wiele większy obiekt, niż detale modelarskie.
Kilka lat temu przerabiałem ten temat. Wybrałem błysk w najtańszej wersji (Yongnuo 460II + RF-602) i i jestem bardzo zadowolony z podjętej wówczas decyzji.

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ataman, 2 x 36W to na bank będzie za mało, 4x65W po przepuszczeniu przez parasolkę dają jako-taką ilość światła. Jak masz już te żarówki błyskowe i świetlówki, to możesz pomyśleć nad ich połączeniem, sam nie próbowałem ale widziałem gdzieś takie wynalazki. W tej sytuacji świetlówki spełniałyby rolę pilotów. Pozostaje otwartym pytanie czy warto z tym walczyć.

Ataman  Dołączył: 31 Maj 2006
Te dwie żarówki które teraz mam, są dobre do makro ze statywu, absolutnie nie myślałem o stosowaniu tylko tych dwóch - oczywiście miałem na myśli ew rozbudowanie zasobów sprzętowych. W międzyczasie znalazłem stronkę sprzedawcy żarówek (błysk i stałe) na alledrogo, na której daje porady dot. światła błyskowego i ciągłego. No i z tego co tam wyczytałem, to światło ciągłe z tych żarówek (nawet z odpowiedników 600W) jest słabiutkie i wymusza otwarcie przysłony i wydłużenie czasu. Wręcz piszą, że jak światło stałe to i statyw....
Ale ciekawy byłbym, czy ktoś stosuje takie żarówki, w jakiej konfiguracji i czy da się swobodnie operować aparatem z ręki (czasy).

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ataman napisał/a:
[...]
Ale ciekawy byłbym, czy ktoś stosuje takie żarówki, w jakiej konfiguracji i czy da się swobodnie operować aparatem z ręki (czasy).

Przykładowe parametry zdjęcia robionego zestawem 4x65W z parasolką (nie pamiętam czy to akurat była dyfuzyjna czy odbijająca): ISO200, f/2.8, 1/90s.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W pracy używam 2 x 500W i namiot bezcieniowy 150 x 150 x 150cm i w tej konfiguracji ta moc nie powala.

Skocz do: