jotbe
[Usunięty]
Gringo napisał/a:
pamietajcie, zeby do lasu sie ubierac szczelnie i w ciemnych barwach.

Ze wszystkim co napisałeś potem całkowicie się zgadzam, ale z tym powyżej nigdy!
Mieszkam na Podlasiu(chyba epicentrum tego dziadostwa) i będąc zapalonym rowerzystą, wędkarzem, grzybiarzem a także miłośnikiem przyrody - mnóstwo czasu spędzam na łonie natury. Jest to głównie Puszcza Białowieska, nadbużańskie chaszcze, brzegi mazurskich jezior i inne pomniejsze laski. Kleszczy na sobie miałem niezliczoną ilość z czego ukąsiło mnie chyba ze 30szt. Jak do tej pory mam chyba jednak farta. Kilka lat temu miałem nawet rumień, ale nigdy jednak nie zaobserwowałem żadnych klasycznych objawów choroby. Chyba, że to cholerstwo się przyczaiło? W trzydniowy wypad na początku czerwca na rower do puszczy dziabnęły mnie trzy. Teraz byłem tydzień i wynik zero, ale będąc z dziećmi poruszałem się tylko po drogach. Muszę uczciwie przyznać, że często kuszę los jeżdżąc po wysokich trawach, krzakach lub kładąc się na trawie w lesie.
Co do ubioru to gdy idę na grzyby i mam większą część czasu przebywać w zaroślach wówczas ubieram długie spodnie i zasuwaną kurtkę. Wszystko jednak w jak najjaśniejszych kolorach. Na rower natomiast krótkie spodenki i koszulka. Wszystko po to, aby było można je jak najszybciej i najłatwiej zobaczyć. Mimo, że się zabezpieczam (OFF Max lub Autan Active) staram jednak się jak najczęściej oglądać. (Trochę inaczej wygląda sprawa ryb, ale tam jest ich najmniej i sobie daruję opis.) Gdy już się trafi i wczepi usuwam paznokciami bądź ostrzem noża. Po powrocie obowiązkowo gorący prysznic i dodatkowa inspekcja (jak jest możliwość z czyjąś pomocą).
Podsumowując to jak już ktoś to napisał ciężko się przed nimi ustrzec. Występują prawie wszędzie już od marca do pierwszych przymrozków (szczyt początek czerwca - koniec sierpnia). Repelenty nie są za bardzo skuteczne i najlepsze to się nie narażać, a jeśli już to pozostaje organoleptyka. Jeśli ktoś sobie życzy więcej wiedzy bądź strachu to polecam:
http://www.borelioza.info.pl/
http://www.borelioza.org/

Skocz do: