Benek napisał/a:Plastyka obrazu? Ja miałbym problem z jej prostą definicją, ale mogę powiedzieć od czego moim zdaniem plastyka zależy.
Dla mnie plastyka obrazu zależy w 90% od rodzaju i sposobu oświetlenia fotografowanego przedmiotu oraz sposobu kadrowania. Pewną rolę może tu odgrywać bokeh, zakres GO, ostrość i inne kwestie związane z transmisją światłą przez obiektyw. Ale moim zdaniem udana plastyka zdjęcia to w 90% zasługa doboru odpowiedniego światła i odpowiedniego kąta fotografowania. Dlatego moim zdaniem zrobić udane - pod względem plastyki - zdjęcie jest tak samo łatwo kompaktem jak D3 czy 5D.
Moim zdaniem plastyka zdjęcia zależy w głównej mierze od umiejętności fotografa, a nie od sprzętu.
MacRayers napisał/a:Dla mnie plastyczność to suma najważniejszych elementów : bokeh, krążka rozpraszania, kontrastów, kolorów. Niektórzy uważają, że zależy to od ogniskowej również (dla mnie chyba jednak nie). Kiedy oglądam filmik - choćby taki jak ten zamieszczony przeze mnie na poprzednich stronach (film nakręcony EOS-em 5D), to ta plastyczność jest na wyciągnięcie dłoni. Czuć ją. Obejrzyj proszę filmik kręcony tym EOS-em a jakimś kompaktem. Porównaj nasycenie barw, zachowanie bokeh, kontrasty, kolory, grę światła. Nie łączę plastyczności z ostrością obrazu (bo to dwie różne rzeczy dla mnie).
http://www.youtube.com/wa...feature=related
I jeszcze jedno : przy odpowiednim połączeniu Obiektyw + Aparat niektóre sceny nabierają plastyczności (czuć fakturę, materiał, kolory). Nie chcę się silić na jakieś tutaj opisy - ale to po prostu czasami widać.
nopik napisał/a:U mnie z plastyka obrazu jest jak z kobiecymi piersiami, nie jestem specjalistą wiec nie dyskryminuje żadnej. Chociarz pełna klatka robi wrażenie.
Ale co do tej mitycznej plastyki obrazu to chyba bedzie APS-C. Szerokośc pozostaje bez zmian więc robisz zdjęcie z podobnej odległości i z podobną ogniskową, tyle że Ci nie obetnie pasków na górze i dole.
Ale pamiętaj zaznaczyłem, że to tylko tak na chłopski rozum.
dan napisał/a:APS-C ma gowniana plastyke w porownaniu do FF i tego sie nie przeskoczy nawet limitedami Pentaksa.
Pare przykladow z D700:
Obrazek
zrodlo: http://www.flickr.com/pho...hus/2738737004/
Obrazek
zrodlo: http://www.flickr.com/photos/saidk/2717837289/
Obrazek
zrodlo: http://www.flickr.com/pho...der/2738834624/
Obrazek
zrodlo: http://www.flickr.com/pho...ers/2745401772/
Eldred napisał/a:Jak już brać zestaw zoomów ze światłem 2.8 to moim zdaniem pełna klatka lepsza bo GO mniejsza, a więc i plastyka ciekawsza i więcej bokehuuu![]()
K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...
Nasza forumowa pracowita "mrówka"xrog napisał/a:Samp, podziwiam Cię, szacunek za zaangażowanie.
nie ma mnie w internecie
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
Yashica Mat124, Canon 100d
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
winietę można dodać przy obróbce, np. na photoscape.xrog napisał/a:Na FF zapewne będzie większa winieta. To może wpłynać na odbiór i wrażenie plastyczności.
hmm bokeh jasne, ale przecież to zależy od obiektywu a nie formatu matrycy, można uzyskać ten sam efekt różnymi szkłami, po prostu na FF jest z tym łatwiej.xrog napisał/a:Poza tym bokeh, przeniesienie kolorów, ostrość.
czyli jeśli świetnie oświetlisz scenę to nawet najtańszym kompaktem masz super plastykę?xrog napisał/a:Z moich doświadczeń to światło jest fundamentem plastyki w fotografii. I nie chodzi mi o światłosiłę obiektywu, tylko o oświetlenie sceny i tego co na scenie.![]()
tu się zgadzam w 100%matth napisał/a:Owszem czasami coś tam widać, ale to raczej kwestia kadru i chwili niż wielkości elementu światłoczułego.
szkoda że nie pokazujesz więcej zdjęć z 645, bo to co falcon pokazał na 1.4 jakoś mnie nie powaliło, po za mikroGO oczywiściematth napisał/a:Natomiast między aps-c, a 645 już jest dość duża dziura i na dzień dzisiejszy APS-C + 645 to mój wybór![]()
Eldred napisał/a:czyli jeśli świetnie oświetlisz scenę to nawet najtańszym kompaktem masz super plastykę?
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
fajne!xrog napisał/a:To poniżej było robione jakimś tanim Kodakiem.
wierzę że masz co pokazać, przynajmniej trochę.matth napisał/a:Eldred, mało pokazuję bo mało mam póki coNo dobra, mało pokazuję, bo nie przepadam za pokazywaniem zdjęć
![]()
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
Eldred napisał/a:GO jest mniej więcej taka sama
Eldred napisał/a:winietę można dodać przy obróbce,
Eldred napisał/a:hmm bokeh jasne, ale przecież to zależy od obiektywu a nie formatu matrycy,
ale nie będzie tak realistyczny, winieta jest łątwiejsza do podrobienia i nie tak ważna na zdjęciu, jedynie poprawia czasem jego odbiór gdy kąty są za ostre. Oczywiście moim skromnym zdaniem.Stachu napisał/a:Przy obróbce można dodać i słonia w butach.
15-35-70 ltd