Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
JackDeJack napisał/a:
Powiem tak, wg mnie kolejność powinna być taka
- kalibracja monitora > dobry monitor > kalibracja monitora > dużo czytania i dopiero wtedy AdobeRGB :mrgreen:

Jak nie przeszedłeś przez pierwsze dwa punkty to ARGB nic ci nie da - nie ogarniesz tego i może ci sprawić więcej problemów niż dobrych efektów.
Znowu nie róbmy z igły widłaka ;) Wystarczy mieć szerokogamutowy monitor i wgrany profil z aktywnym profilowaniem tam gdzie przeglądamy foto. Oczywiście najlepiej jeśli jest to dobry monitor a profil wygenerujemy dla naszego egz. monitora kolorymetrem. Nawet nie trzeba wiedzieć jak to działa - wystarczy że się wszystko dobrze skonfiguruje (lub poprosi kogoś by to zrobił). Generalnie profilowanie zalecam nawet tym którzy mają monitory ~sRGB (one część z sRGB przycinają a w niektórych miejscach bywają minimalnie szersze, więc bez profilowania pewne barwy będziemy mieli niedosycone a inne przesycone).

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Po co AdobeRGB jak nasz monitor tego nie wyświetli :?: :idea: - dlatego mówię o dobrym monitorze i kalibracji monitora - to traktuje drugie jako wymóg przy obrabianiu fotek nawet na lapku.
Dodatkowo przed oddaniem fotek do druku (fotolab) trzeba by je przekonwertować do odpowiedniego profilu i jak się nie wie jak to można poledz :-(

Wiem że źródło jest ważne - dlatego polecam RAWy - ale w codziennym użytkowaniu SRGB starcza nam w 99% przypadków.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
W piątek brałem udział w szkoleniu "Zarządzanie barwą/kolorem" w Cortlandzie. Bardzo fajne szkolenie, raczej dla początkujących (w zarządzaniu kolorem), ale prowadzący chętnie odpowiadał także na trudniejsze pytania :-)

W każdym razie dużo fajnych rzeczy się dowiedziałem, zobaczyłem jak działają różne kalibratory i oprogramowanie do nich (i przy okazji skalibrowałem sobie monitor notebooka). A na koniec uczestnicy dostali wzorce bieli i szarości, a także "Color Management Check-Up Kit" Kodaka, o którym chciałem napisać.

Jest to zestaw składający się z:
- płyta CD ze zdjęciami
- te same zdjęcia wydrukowane (papier Kodak Professional Supra ENDURA)
- instrukcje jak się tym posługiwać (niestety nie po polsku)

Zestaw pozwala sprawdzić ustawienia kolorystyczne ekranu i drukarki (skanera też). Ekran sprawdza się otwierając na kompie poszczególne pliki i porównując ich kolorystykę z tą na wydrukowanych zdjęciach (ważne są ustawienia temperatury bieli ekranu i światła otaczającego). Natomiast drukarkę sprawdza się drukując załączone na płycie zdjęcia i porównując z tymi z zestawu.

Ja dzięki temu skorygowałem sobie ekran (w zasadzie tylko jasność, bo kolory mam ok) oraz znalazłem najlepsze ustawienia dla swojej drukarki Epson Stylus Photo R800 :-)

Oczywiście zestaw ten nie zastąpi kalibratorów sprzętowych, ale pozwoli stwierdzić czy odchylenia kolorystyczne mamy duże i czy kalibracja jest potrzebna. U mnie na razie nie jest potrzebna (różnice, jak na potrzeby amatorskie, są pomijalnie małe) :-) Może w przyszłości zakupię sobie dobry kalibrator - bo na pewno jest on (a najlepiej zestaw) potrzebny, jeśli zajmujemy się fotografią na poważnie, a niezbędny jeśli robimy to zarobkowo ;-)

Tu są recenzje tego zestawu:

http://www.fotografuj.pl/...k_up_Kit/id/105

http://www.northlight-ima...ment_check.html

http://img356.imageshack..../lcdbutcher.png

Obraz ten należy wyświetlić w powiększeniu 1:1 (czyli ... bez powiększenia/pomniejszenia).

W przyzwoicie ustawionych monitorach na gammę 2.2 przy patrzeniu na te obrazy na wprost (normalnie jak zwykle siedzicie przed monitorem) powinniście widzieć zwykły szary gradient (nie powinny być widoczne kolorowe paski)

hasos  Dołączył: 09 Kwi 2009
mam pytanie odnośnie ustawień ps w obraz-tryb - mam tam zaznaczone 8 bitów. czy to dobrze? czy lepiej dać na 16 lub 32? jaka jest różnica?

TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
a Ja mam pytanie Czy ktoś spotkał się z kalibracją laptopa ? Czy matryce w lapkach są tak do dupe ze nie warto ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wiele osób o tym pisało, niewykluczone że w tym wątku. Wszyscy twierdzili, że po kalibracji jest dużo lepiej.

TomaSzSz napisał/a:
Czy ktoś spotkał się z kalibracją laptopa ?
Ja, i jest dużo lepiej niż przed.

Ktoś podrzuci mi rozwiązanie ? Czy karzecie mi pochłaniać literki ;-) .

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kalibracja wyświetlacza w laptopie niczym się nie różni od kalibracji monitora LCD.

TomaSzSz napisał/a:
Ktoś podrzuci mi rozwiązanie ? Czy karzecie mi pochłaniać literki
PW poszło ale nawet jak ci podrzucę rozwiązanie to trochę literek trzeba pochłonąć niestety :-P

Troche pobawiłem się i jednak dużo lepiej jest. jak Odpaliłem ten sam obraz na Moim LCD 17 cali LG LCD to kopara mi opadła jaki mój wcześniejszy monitor byk cudowny :-) wyregulowałem laptop pod mój LCD na tym samym obrazie mniej więcej.

plwk napisał/a:
Kalibracja wyświetlacza w laptopie niczym się nie różni od kalibracji monitora LCD.

Kalibracja się nie różni, ale wyniki nie są tak dobre, jak przy dobrych/średnich monitorach stacjonarnych. Ja swojego laptopa (Fujitsu-Siemens) kalibrowałem Eye-One, ale już sama weryfikacja pokazała, że kolory bardzo mocno "pływają".

Wg specjalistów kalibrację monitora należy przeprowadzać co najmniej raz w miesiącu, aby mieć odpowiednią zgodność kolorów :-/

andrusz, gdzie dostałeś takie sprzęty tzn kalibrator ? wypożyczyłeś? ?

[ Dodano: 2009-08-06, 01:18 ]
wypożyczę kalibrator monitora ( za opłatą )

TomaSzSz napisał/a:
andrusz, gdzie dostałeś takie sprzęty tzn kalibrator ? wypożyczyłeś?

Niestety nie mój :-/ Było to na szkoleniu z zarządzania barwą/kolorem i wtedy skorzystałem :-)

Tomaszttr  Dołączył: 23 Lut 2007
A co z takim fjuczerkiem w monitorze: w ustawieniach koloru jest opcja sRGB.
Po włączeniu tego jasność monitora ustawia się na 50 % a kontrast na 100 %. Nie można regulować tych parametrów. Wydaje się, że kolory są OK.Czy można to uznać za jakiś "wzorzec" do obróbki zdjęć?

Tomaszttr napisał/a:
A co z takim fjuczerkiem w monitorze: w ustawieniach koloru jest opcja sRGB.
Po włączeniu tego jasność monitora ustawia się na 50 % a kontrast na 100 %. Nie można regulować tych parametrów. Wydaje się, że kolory są OK.Czy można to uznać za jakiś "wzorzec" do obróbki zdjęć?

NIE. Nie można tego uznać za jakikolwiek wzorzec. Też mam taki tryb sRGB w menu monitora (mógłby się ten profil nazywać "pic na wodę") i nie używam bo ustawianie lamp na pałę (50%) jest bez sensu. Swoją drogą monitor mam szerokogamutowy a w trybie sRGB i tak nie ulega on zawężeniu do sRGB

Tomaszttr  Dołączył: 23 Lut 2007
Dzięki Kuzynie. Pozdrów Mygosię. ;-)

Ktoś mi powie jakim programem mogę manipulować ustawieniami ekranu ? szukałem, ale znalazłem same wzorce itp nic do manipulacji poza PowerStrip. w firmowym sofcie intla nic nie ustawie.

Gama Panel, a potem QuickMonitorProfile EN_MM robisz profil i już.

Skocz do: