Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Gwiazdor napisał/a:
Twoja definicja "działa dobrze" najwyraźniej mocno różni się od mojej (i jeszcze kilku osób

Może po prostu jestem mniejszym malkontentem.
No i mam tyko dwa obiektywy z którymi to nie działa bezproblemowo.
Staram się problemy rozwiązywać a nie tworzyć ;-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Jacek S napisał/a:
No i mam tyko dwa obiektywy z którymi to nie działa bezproblemowo.
Ja za to nie mam żadnego z którym to działa. Może dlatego "marudze". ;-) Chyba fakt działania jakiejś funkcji ze wszystkimi obiektywami nie jest tworzeniem problemu?

Gwiazdor napisał/a:
Ja za to nie mam żadnego z którym to działa. Może dlatego "marudze".

no to zaklej ten styk, pobaw się i przekonasz się, że nie ma po co marudzić ;-)

Usuńmy wszystko czego nie używasz, wtedy będzie dobrze?

Gwiazdor napisał/a:
Usuńmy wszystko czego nie używasz, wtedy będzie dobrze?

Przecież ja nie narzekam, dla mnie jest ok ;-)

darmuszka  Dołączył: 14 Lut 2010
Odświeżając temat Yashica300 ma funkcję "trap". Troszkę inne to niż catch in focus. Tak to działa, że wybierasz funkcję "trap" z menu, ustawiasz ostrość i czekasz aż aparat wykryje ruch w płaszczyźnie ostrości. Jak wykryje - bach.. Miodzik. Co prawda aparat na ciągłym stand-by i baterie szybko padają a do tego jak coś się rusza to cała klisza idzie w kilkanaście sekund. Nie wiem czy Pentax miał takie rozwiązanie?

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
a może zablokowanie jakichś styków pozwoliło by skorzystać z pułapki w obiektywie z AF ?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
akagi66 napisał/a:
a może zablokowanie jakichś styków pozwoliło by skorzystać z pułapki w obiektywie z AF ?

wystarczy posiadać obiektyw z przełącznikiem AF/MF ;-)

no mam - tamrona 90 mm macro. To jak mam ustawić swoją kasetkę żeby zrobił to co chcę , żeby zrobił ?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
hmm, z moimi DA* działa to w ten sposób

na obiektywie ustawione MF, na aparacie AF i działa

w zwykłym obiektywie AF działa też ponoć sposób z zalepieniem styku leżącego najbliżej śrubokręta (ale tego nie próbowałem)

http://www.robertstech.com/matrix.htm - to jest ten oznaczony jako DATA

opiszon napisał/a:
akagi66 napisał/a:

wystarczy posiadać obiektyw z przełącznikiem AF/MF ;-)
Chyba nie. W mojej Tokinie przełącznik AF/MF jedynie mechanicznie odłącza pierścień ostrości. W gwiazdkach jest to faktyczne przełączenie na manual, w Tamronie nie wiem.

opiszon napisał/a:
w zwykłym obiektywie AF działa też ponoć sposób z zalepieniem styku leżącego najbliżej śrubokręta (ale tego nie próbowałem)

spróbuję - bo dostaję deprechy jak próbuję robić zdjęcia jeżyków w locie ( potrafią wycisnąć grubo powyżej 220 km/h ) - focus nie daje rady a one latają pomiędzy budynkami właściwie stałymi trasami... Może się uda ustrzelić i zrobić zdjęcie takiej jak tu : http://www.birdwatching.p...LYUaNhCenLR.jpg
a przy makrofotografii też by nie było źle...

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
akagi66 napisał/a:
a przy makrofotografii też by nie było źle...

Raczej stabilna ręka i dobre oko w połączeniu z matówką da lepsze rezultaty niż taka zabawa z strzelaniem zdjęć przez body po potwierdzeniu. Sam tego próbowałem bo pomysł wydał mi się genialny jednak opóźnienie pomiędzy klapnięciem a potwierdzeniem jest na tyle duże w mojej kasetce że lepsze rezultaty osiągam przy ręcznym naciskaniu spustu.

saxon  Dołączył: 30 Cze 2007
akagi66,rób tak jak radzi k33l, a jerzyki w locie to poważne wyzwanie, wiem bo mieszkam na 9-tym piętrze i podejmowałem wiele nieudanych prób ich uwiecznienia na matrycy :cry:

mak400  Dołączył: 23 Kwi 2010
saxon napisał/a:
akagi66,rób tak jak radzi k33l, a jerzyki w locie to poważne wyzwanie, wiem bo mieszkam na 9-tym piętrze i podejmowałem wiele nieudanych prób ich uwiecznienia na matrycy :cry:

Jeśli chodzi o jeżyki, to potwierdzam. Trudna sprawa.

-------------------------
Pozdrawiam

Drayldan  Dołączył: 27 Sty 2010
Odswiezam temat :)
Jako dosc nowy posiadacz Pentaxa K-7 (kilka miesiecy) chcialem wyprobowac te funkcje "pulapki ostrosci". Dysponuje kilkoma obiektywami (Sigma 18-50mm, portretowy Falcon oraz smc PENTAX-DA 50-200mm F4-5.6 ED). Czy wlasnie na tym ostatnim, firmowym obiektywie da sie to zrobic??? Probowalem i nic z tego nie wychodzilo...
Chetnie dowiem sie jakie konkretnie, przykladowe obiektywy zadzialaja.

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Af na af-s w body, w opcjach włączyć pułapkę ostrości i falkonem się bawić... Naciskasz spust mygawki do oporu, i powoli lecisz pierścieniem ostrości - jak aparat potwierdzi ostrość, to zrobi zdjęcie...

Ta-daaa (a przynajmniej tak to w k10/kiksie działa)

Co do obiektywów z AF działą to tylko jeśli obiektyw ma przełącznik af/mf w pozycji mf afaik.

Drayldan  Dołączył: 27 Sty 2010
Dzieki za post i rade, ale to nie zadzialalo... Byc moze dlatego ze ten Falcon to nie to samo co firmowy obiektyw *DA, ktorym napomkneli w instrukcji (?). :o
Wracam zatem do punktu wyjscia... A moze ktos poleci jakis konkretny obiektyw, bo to, ze ma byc na obiektywie przelacznik "MF/AF" duzo mi nie mowi... :|

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Może inaczej - co rozumiesz poprzez "pułapkę ostrości"?

Jeśli chodzi o to, że naciskasz spust migawki, kręcisz pierścieniem ostrości i aparat pozwala na zrobienie zdjęcia w momencie, gdy złapie (potwierdzi) ostrość - to tak jak wyżej napisałem - AF musi być włączony na body, przechwytywanie ostrości w opcjach włączone, AF-S, obiektyw musi być manual focus (czyt. np. falcon) lub ustawiony na tryb manual focus (na obiektywie, cała seria DA* ma ów przełącznik)

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Dokładnie, spust nie strzeli dopóki nie będzie potwierdzenia w korpusie że jest ostro.
Coś mi mówi że nie masz tego ustawionego w Ustawieniach użytkownika (custom menu czy jak to tam jest w k-7).

Skocz do: