badur  Dołączył: 21 Lis 2006
Obywatel AP, nie masz racji, mam 52BB i wiem jak wygląda. Ten obiektyw z allegro to nie adaptall (choć rzeczywiście z zewnątrz jest bardzo podobny do 52BB). Spójrz na zdjęcie bagnetu, jest śrubokręt i to z całą pewnością nie jest mocowanie adaptall. Na pudełku też są odpowiednie adnotacje. Sam się zdiwiłem, że takie coś istnieje. Gdybym nie miał 52BB, może sam bym powalczył.
PS. A obudowa 52BB nie jest taka zła, poważnie! ;-) .

Obywatel AP  Dołączył: 15 Paź 2010
badur zwracam honor - patrzyłem na inną aukcję (tam był 52BB za 800 zł)

Faktycznie jest coś takiego na Allegro i ma bagnet KAF :shock:

Symbol tego sprzętu to "52E P". Myślałem, że nie było wersji AF na Pentaxa. Ten obiektyw to faktycznie jakiś biały kruk.

W sumie ciekawa oferta, ale 52B jest na tyle dobry, że nie opłacałoby mi się dokładać drugie tyle na zakup tego 52EP.

MoherMan  Dołączył: 14 Cze 2012
Witajcie na forum. Od ponad miesiąca w DSLR i od razu z Pentax K-R za sprawą relacji cena/jakość i możliwość podpinania starych systemowych szkieł. Od lat wierny Canonowi FD i EOS w analogu. Okazyjnie za 100zł nabyty Tamron 103A 80-210mm 3.8-4 z przejścówką P/K.

TAMRON 103A

Jak dla mnie szkiełko niesamowicie ostre i kontrastowe, jeśli nie brać go pod światło. Tryb makro... wystarczający. Rozmycie tła... jak dla mnie bomba. Sample 80mm i 210mm przy 3.8 - 5.6.

Galeria

jard  Dołączył: 14 Lis 2009
Witam,
Chciałem popróbować systemu adaptall - bo tanio, a być może dobrze. Ale najpierw adapter. Na Allegro standardowo oferowany jest nowy, bez styków, za 99 zł. Są oferty na używane, więc tańsze. Na dziś dwie - przy czym jedna dotyczy mocowania Pentax K, a druga - zagadkowa - Pentax KM(?)
Pentax K
http://www.aukcjoner.pl/g...02112-2.html#I2

Pentax KM
http://www.aukcjoner.pl/g...02070-2.html#I2

Czy to nie to samo? Jakoś nie kojarzę bagnetu KM...
Oczywiście bezpiecznie mogę nabyć wersję K, jednak po "czarnej" stronie jest przykręcana blaszka osłonowa, jakby nieco wygięta. Czy to na pewno właściwy i sprawny adapter? Czy jednak dołożyć i nabyć nowy egzemplarz?

Dziękuję za ewentualne podpowiedzi :)

Acer  Dołączył: 08 Maj 2008
jard, nowego nie kupuj, nie dość że droższy to jeszcze o mniejszej funkcjonalności, ja mam chyba ten KM, ale jeszcze sprawdzę, (choć na zdjęciu wygląda jak by brakowało na nim tych dwóch blaszek) :-)

jard  Dołączył: 14 Lis 2009
Ha, o ile zrozumiałem wcześniejszy post te "nowe" chińskie adaptery mogą nie mieć popychacza przysłony ?!. To ja nie wiem jak tego używać, więc odpadają. Liczę, że po podpięciu via adaptall obiektyw Tamrona będzie można tak samo obsługiwać jak Pentax K bez styków...

Acer  Dołączył: 08 Maj 2008
jard napisał/a:
Liczę, że po podpięciu via adaptall obiektyw Tamrona będzie można tak samo obsługiwać jak Pentax K bez styków...

Właśnie tak, bo z "nowym" to wygląda jak z obsługą szkieł M42 przez adapter.

Skocz do: