perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Blesso napisał/a:
TO system dla amatorow dajacy mozliwosc korzystania z tanszych niefirmowych obiektywow i dla osob bawiacych sie w "manual"
LoL O_o
usłyszałem niedawno takie zdanie od jednego z moich znajomych [Canon, pozniej Minolta] - "po co kupiłeś Kasetkę? bo można dokupić jakieś stare manualne obiektywy? bzdura."

Blesso, no cóż, znajomością systemu P nie grzeszysz ;-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
perl, może i bzdura ale się da :mrgreen: i wielu nieświadomych tego że to bzdura z tego korzysta ;-)

awakqwq, użyłem porównania do branży samochodowej, bo uważałem że będzie idealnie pasować do obalenia durnej tezy o rzekomej niszowości P

[ Dodano: 2007-10-31, 15:20 ]
awakqwq napisał/a:
perl, może i bzdura ale się da :mrgreen: i wielu nieświadomych tego że to bzdura z tego korzysta ;-)
tak, tylko że to powiedział człowiek który na codzień pracuje w branży fotograficznej i jego wiedza na ten temat jest o wiele bardziej obszerna niż moja. Tym bardziej mnie to dziwi.

[ Dodano: 2007-10-31, 15:24 ]
Blesso napisał/a:
A moglem kupic D40
mogłeś, z pewnością miałbyś masę świetnych obiektywów
Blesso, może troszkę inaczej: czego oczekujesz OD Pentaxa lub DO Pentaxa, i ile za to możesz dać?
Bo z tego co widzę po dotychczasowych postach, sam nie potrafisz tego jednoznacznie napisać.

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Cytat
Blesso, może troszkę inaczej: czego oczekujesz OD Pentaxa lub DO Pentaxa, i ile za to możesz dać?
Bo z tego co widzę po dotychczasowych postach, sam nie potrafisz tego jednoznacznie napisać.

Dołączam się do prośby/pytania :!:

Blesso :arrow: :-B

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
argawen napisał/a:
Kilroy napisał/a:
ale współczesne (technologicznie) M42 i PK/M robi Zeiss (opss Cosina?)
No tak, zapomniałem o nich. Ale one droższe od Limited-ów :-P .

Ale moze i lepsze... :lol:

[ Dodano: 2007-10-31, 17:36 ]
argawen napisał/a:
Kilroy napisał/a:
Pentax jest marką niszową i trzeba się z tym pogodzić.
Jest, ale mnie sie udało prawie wszystko kupić do niego.

Masz juz nowe ZK....?

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Panowie ( i Panie) jak wiedze wystepuje u Was niezrozumienie tematu ( "K10 nie dla wszystkich")
Temat dotyczy dostepnosci do sprzetu .Sam napisalem ze jestem "z prowincji" i nie mam mozliwosci obmacania sprzetu bez wyjazdu do sklepu odleglego o 60 -80km
Przeczytajcie dokladnie posty ludzi tu sie wypowiadajacych : " pojechalem do MM ; bylem w Syriusie ,Saturnie czy innym duzym sklepie" (Mnhck - napisz gdzie mieszkasz)
Ja pisze o tym ze osoby mieszkajace daleko od duzych centrow handowych musza liczyc na dostep do sprzetu przez neta lub kupno w ciemno ( u mnie w Jastrzebiu Pentaxem nie handluje zaden ze sklepow)

Ja nie pisze - czego brakuje mi w Pentaxie _ bo wlasnie wybralem go gdyz w innych systemach brakowalo by mi tego co Pentax daje(dobry wizjer i stabilizacja )- co przy moich potrzebach( koncerty muzyki punk-rockowej) przydaje sie.
Zastanowcie sie sami - dlaczego to Wy kupiliscie Pentaxa.

Beef -napisal ze pamieta czasy gdy na allegro bylo 70 obiektywow do Pentaxa a teraz jest ich 200 i tez ludziom zle.
Tyle ze w miedzyczasie pojawilo sie sporo uzytkownikow P. i czasy gdy tylko nieliczni wiedzieli o jego istnieniu odeszly w przeszlosc.

Perl - smieje sie z tego ze stwierdzielm ze Pentax jest dla amatorow a nie profejsonalistow i ze ten system daje WIEKSZA mozliwosc wykorzystania szkiel manualnych
Przyklad z allegro
Canon (szkla AF Vs manula) -773 / 77 ; Nikon 660/73 ; Petnax 120/68 . Do ktorego systemu jest proporcjonalnie wiecej sziel manualnych?
Popatrzcie na Wasze stopki w postach i porownajcie je z tym co maja np Canonierzy.Ile z nich ma szkla manualne w swoich opisach ?

Tak jak juz pisalem wczesniej 2 puszki Pentaxa w porownaniu z 5-7 puchami z innych systemow sa odzwierciedleniem tego w jaki rynek celuje producent.W obiektywach spraw wglada tak samo.
A nizezalezni producenci ? Maja oferte np dla Olimpusa?Lub D40(wieksza ilosc)

I w/w uwagi sa sednem tego co chce Wam powiedziec
Wydalem ponad 3300zl na cos co nie moglem przetestowac.Czego dokladnie nie moglem zobaczyc (a chocby Tamrona 28-75).
Na cos co okazalo sie problematyczne i niestety nie moglem liczyc w tej kwestii na sprzedawce.
Dlatego nadal uwazam ze Pentax nie jest dla wszystkich -przynajmniej nie dla tych ktorzy chcia miec pewnosc ze kupuja to co widza lub maja moziwosc organoleptycznego obmacania.
Mozna by powiedziec ze warto pojechac te 60-100km do najblizszego sklepu by wydac te 3 kola. Tylko dla mnie Pentax to byl tez wybor ekonomiczny.Tanie body (miesiac temu zaplacilem okolo 1880za K100d S.)+ w miare tani obiektyw (1200zl) A nie kazdy z duzych sklepow ma(mial) tak dobra cene.

Sprawa "niszowosci" - pociagne przyklad samochodowy.
Do wiekszosci Fiatow ,Opli ,Volkswagenow bez trudu w kazdym sklepie mozna zdobyc klocki hamulcowe.Ale kupcie je Cadillaka,Isuzu,Subaru.
Popularnosc vs "niszowosc" , dostepnosc vs "na zamowienie" , piwo vs koniak , ;)

I tym jakze przyjemnym %-towym wnioskiem zakoncze moj wywod ;)

Pozdrawiam
Blesso

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Alek napisał/a:
Masz juz nowe ZK....?
Wszedłem w Limitedy.
Blesso napisał/a:
Canon (szkla AF Vs manula) -773 / 77 ; Nikon 660/73 ; Petnax 120/68 . Do ktorego systemu jest proporcjonalnie wiecej sziel manualnych?
Najwyraźniej nie jesteś w temacie. Spróbuj podpiąć szkło manualne Canona FD do lustrzanki cyfrowej tej firmy. Do Pentaxa podepniesz wszystko co ma w nazwie Pentax i nie tylko to.
Blesso napisał/a:
Przeczytajcie dokldanie posty ludzi tu sie wypowiadajacych : " pojechalem do MM ; bylem w Syriusie ,Saturnie czy innym duzym sklepie" (Mnhck - napisz gdzie miejszkasz)
Masz tu dużo racji, ale piszący chyba mieli na myśli puszki, a nie szkła. Swoje szkła kupowałem na odległość. Raptem Sigmę 100-300 i Tamrona 28-75 kupiłem fizycznie będąc w sklepie. No, jeszcze FA 300mm/4,5 przywiózł mi allegrowicz do rąk własnych i mogłem sobie je przetestować przed zakupem.

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Argawen -ale to wlasie jest jeden z powodow dla ktorych czesc ludzi wybrala Pentaxa.Mozliwosc podpiecia szkiel manualnych i dobra ich dostepnosc( przynajmniej "do czasu").
Patrzac na forum sporo ludzi ma jakas stalke [manual]( lub chce miec- a chocby post pt "jaki portretowy " w dziale obiektywy)

Blesso

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
reklama najważniejsza
co do sprzedawcy Olka, najważniejsza jest reklama. Osobiście namówiłem dwóch ludzi na kupienie Pentaxa (K10D i K100D Super).

Przykład robi dobre wrażenie a kilka sensownych argumentów pomaga.

Jak kupowałem 7-8 lat temu lustrzankę Pentaxa to była to dewiacja, 3 lata temu mała odchyłka. Dziś narzekamy na małą dostępność szkieł i pudeł. A w ostatnim Foto Video lista obiektywów Pentaxa jest mniejsza tylko od Canona i Nikona. Olek i Sony razem wzięte to lista Pentaxa.

Poza wszystkim - róbcie zdjęcia.

Proszę nie używajcie słowa niszowy ani "niszowy" mało popularny, nie popularny, nie dostępny, rzadki, ale nie niszowy! To słowo ma zupełnie inne znaczenie.

Cytat
Niszę rynkową można scharakteryzować w następujący sposób: "klienci znajdujący się w danej niszy mają wyraźnie wyodrębniony i dosyć złożony zbiór potrzeb i gotowi są zapłacić wyższą cenę za produkt najlepiej zaspokajający ich potrzeby. Przedsiębiorstwa działające w niszach muszą dokonać specjalizacji, aby odnieść sukces. Lider niszy nie jest narażony na ostre ataki ze strony innych konkurentów"1. Specjalizacja w obsłudze nisz rynkowych jest więc działalnością dochodową. Klienci gotowi są zapłacić za dane dobro więcej specjaliście niż sprzedawcy masowemu, dzięki czemu specjalista może realizować wyższą marżę, sprzedawca masowy zaś realizuje wysoki obrót. Jednocześnie przedsiębiorstwo działające w niszy rynkowej musi sprostać nietypowym wymaganiom klientów poprzez zastosowanie wysoce zindywidualizowanej kompozycji instrumentów konkurowania.
cytat zaczerpnięty z KONKURENCYJNOŚĆ PRZEDSIĘBIORSTWA NISZOWEGO A TRANSFORMACJA SYSTEMOWA NA PRZYKŁADZIE GRUPY SWARZĘDZ Streszczenie autor: mgr Katarzyna Suchowierska do pobrania http://janek.ae.krakow.pl/~ekte/konf/sucho.doc

o strategi niszy rynkowej tutaj

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Dajcie już spokój z tymi dywagacjami na temat marki niszowej. Ja uważam ,że zdecydowanie większym problemem jak dla mnie przynajmniej jest posiadanie zasobów finansowych na zakup tego co byłoby mi potrzebne do systemu P niż brak dostępności tychże elementów

Blesso napisał/a:
Popatrzcie na Wasze stopki w postach i porownajcie je z tym co maja np Canonierzy.Ile z nich ma szkla manualne w swoich opisach ?
a ilu z nich MOŻE podpiąć manuale canonowskie do swoich EOS-ów D~ ??

edit: widzę argawen że mnie wyprzedziłeś :P

[ Dodano: 2007-10-31, 22:19 ]
Blesso napisał/a:
A nizezalezni producenci ? Maja oferte np dla Olimpusa
Olympus jest jedną z niewielu firm, albo nawet jedyną, do której żaden 'niezalezny' producent nie robi szkieł

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cytat
Patrzac na forum sporo ludzi ma jakas stalke [manual]
Mam jedną i nie używam( M28/3.5)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
perl napisał/a:
Olympus jest jedną z niewielu firm, albo nawet jedyną, do której żaden 'niezalezny' producent nie robi szkieł
sigma robi

piotr_luk napisał/a:
sigma robi
pierwsze słysze (ale sie Olympusem zbytnio nie interesowałem)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
perl napisał/a:
Ooo , przepraszam , Sigma produkuje ładnych kilka szkieł do 4/3 (m.in. 1,8/24;3,5-6,3/18-250;1,4/30;1,8/28 )

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
perl napisał/a:
pierwsze słysze
to oczywiście nie oznacza, że nie robi
http://www.foto-erhardt.d...e64c4cd0ec36139

perl napisał/a:
Blesso napisał/a:
A nizezalezni producenci ? Maja oferte np dla Olimpusa

perl, a szkła Sigmy to co :?:

Dada napisał/a:
Sigma produkuje ładnych kilka szkieł do 4/3
tylko do 4/3 ?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
perl napisał/a:
tylko do 4/3 ?
- czy ktokolwiek cos takiego napisal?

Skocz do: