wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
Pumpernikiel napisał/a:

K100D super z sigma 18-200 i Nikona D70s z 70-300 i testowalem szybkosc dzialania fokusa na roznych elementach pomieszczenia biurowego starajac sie ustawiac te same ogniskowe. Moze kiepsko testowalem ale i mi i wlascicielowi wyszlo ze w K100d focus dzialal o wiele szybciej i bardziej zdecydowanie. Bardziej zdecydowanie to mam na mysli ze wystarczyly mu 1-2 ruchy szklem a nikon mieszal dookola 3-5 razy zanim sie wstrzelil. Obiektywy nie byly jakimis wydumkami tylko popsowaty sprzet jakich wiele. Czekam az wpadnie kumpel z 400D to sie bedziemy bili :)

Mi z krótkiego porównywania D70s i k100 też wyszło, że k100 jest szybszy i pewniejszy.
Nie widzę również różnicy między k100 i C 350D. O zabawkach w rodzaju 6500 czy 9600 nawet nie ma co wspominać. Z A100 i Olympusami nie miałem styczności ale z tego co piszą jest na bardzo przeciętnym poziomie. Ustawiłem sobie dopalanie AF w klawiszu funkcyjnym i jestem zadowolony.

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Czytając Was, z okrzykiem wściekłości wyrzuciłem swoją Kasetkę przez zamknięte okno.... dopiero po dłuższej chwili przyszła chłodna refleksja: przecież w moim starym Zenicie AF był duuużo wolniejszy - mogłem czekać w nieskończoność a on i tak ostrości nie ustawił, jakoś mi to nigdy nie przeszkadzało i zawsze jakieś zdjęcia robiłem między kolejnymi awariami. :)

::ART::  Dołączył: 06 Sty 2007
Szumak - wszystko zależy od tego co jest dla Ciebie w aparacie ważne.
ttb - ale chyba przyznasz rację, że system c/n ma większe szanse na to że nie zginie niż np Olympus, PENTAX, Samsung itp.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
::ART::, Ty tak poważnie? Na jakiej podstawie uważasz, że nie ma na rynku miejsca na systemy inne, niż Canon i Nikon?

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
::ART:: napisał/a:
ttb - ale chyba przyznasz rację, że system c/n ma większe szanse na to że nie zginie niż np Olympus, PENTAX, Samsung itp.

A jakie to ma znaczenie?

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Michu napisał/a:

Ja bym nie byl takim optymista. Kazdy system ma rowne szanse, ze zginie i sa one 100 procentowe. :mrgreen:

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Świat też się kiedyś skończy. Chociaż, czy na pewno? A... nie chce mi się filozofować o tym.

::ART::  Dołączył: 06 Sty 2007
Michu – nie twierdzę, że nie ma miejsca na inne systemy.

Rynek jednak jest bezlitosny i PENTAX lub inne firmy w tym również Canon czy Nikon mogą nie wytrzymać presji konkurencji. Presja taka może mieć różne oblicza. Konkurencję można wyeliminować np. ceną lub jakością produkowanego sprzętu. Bezustannie firmy ulepszają swoje produkty aby być lepszym od konkurencji i takiej rywalizacji nie wszystkie firmy wytrzymają np. Minolta, poźniej Konica-Minolta a obecnie SONY. W tym przypadku bagnet Minolty przetrwał.

Ja natomiast boję się sytuacji w której PENTAX skończy biznes z powodów wyżej wymienionych. Może również nie być wstanie wytwarzać dobrych i konkurencyjnych aparatów i całego innego sprzętu (w przeciwieństwie do K100D i K10D).

::ART::, nie sądzę, aby taki mały pikuś jak Canon albo Nikon pokonał w konkurencji Samsunga ;-)

::ART::, chłopie - nie masz innych zmartwień? Osobiście bardziej drżę o kondycję Ilforda niż Pentaksa. Ale tak na prawdę, jakie to wszystko ma znaczenie?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Michu napisał/a:
Osobiście bardziej drżę o kondycję Ilforda niż Pentaksa.

Ja nie, od kiedy sie dowiedzialem ze papiery do drukarek robione sa w tym samym procesie co filmy :-)

GrzegorzQ  Dołączył: 20 Lut 2007
wkt napisał/a:
.....Ustawiłem sobie dopalanie AF w klawiszu funkcyjnym i jestem zadowolony.

Że jak ???

Ja też tak chcę , jak to się robi w k100tce?

Wkładasz na 30 minut K100 do piekarnika przy temp. 260°C. Dopalacz samoistnie pojawia się na obudowie.

GrzegorzQ napisał/a:

OK btn when shooting 4.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Michu, tylko trzeba posmarować jakimś tłuszczem, bo będzie ciężko chodził

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
piotr_luk napisał/a:
tłuszczem

Ja bym optował za lżejszymi frakcjami ropy naftowej, jesli chodzi o skuteczne dopalanie :evilsmile: :evilsmile: :evilsmile:

GrzegorzQ  Dołączył: 20 Lut 2007
wkt napisał/a:
GrzegorzQ napisał/a:

OK btn when shooting 4.

Copy-paste instrukcja:

Wybierz [Cancel AF]. Symbol \ pojawia siê w celowniku, gdy nacioeniêty jest przycisk
4. Automatyka ostrooeci nie zostanie w³¹czona po nacioeniêciu spustu migawki. Jest
to przydatne, jeoeli chcesz tymczasowo u¿yæ funkcji rêcznego ustawiania ostrooeci podczas
korzystania z automatyki ostrooeci.

eeeeee ja tu nie widzę "dopalania AF" :-(

Ustawiasz ostrość AF-em. Gdy ktoś znajdzie się w tamtym miejscu wciskasz OK i focisz. W praktyce jest to bardzo przydatne w sytuacjach w których nawet D300 by nie zdąrzył.

Ale to nie jest dopalenie AF, tylko wyłącza AF, żeby można było wyzwolić migawkę mimo braku ustawienia ostrości.

kwestia interpretacji ;-)

Skocz do: