jacek_s  Dołączył: 30 Cze 2007
Otwieranie plikow w Raw Therapee / problem
Witam
Mam problem z RT 2.3 RC, uruchamia sie to ladnie, natomiast w momencie kiedy chce otworzyc jakis plik ze zdjeciem wyskakuje blad i programik sie zamyka, czy spotkalo juz to kogos, czy moze ja cos zle robie.

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
jacek_s, zacznij od aktualizacji do wersji pełnej: http://www.rawtherapee.com/?mitem=3

chrzaszcz  Dołączył: 16 Sty 2008
jacek_s napisał/a:
kiedy chce otworzyc jakis plik ze zdjeciem wyskakuje blad i programik sie zamyk

za pierwszym razem miałem ten sam problem - otwieranie plików jest na dole po lewej stronie - nie u góry jak w większości programów

jacek_s  Dołączył: 30 Cze 2007
Dzieki Chrzaszcz juz wszysto ok.
Pozdrawiam

Mirek  Dołączył: 12 Cze 2006
Witam
Czy RT "widzi" pliki DNG? Próbowałem otworzyć w nim plik z RAW Challenge 055 i RT nie "zauważył" pliku. PPL otwiera ten plik bez problemu. Próbowałem otworzyć plik na dole, jak pisał chrzaszcz
Pozdrawiam
Mirek

Widzi. Nawet otwierałem takowy kilka dni temu. Wersja RT to 2.3

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Mirek a czy otwierają się inne pliki z katalogu który wskazujesz , czy żaden ? Czy pokazuje miniaturki , wywala jakiś błąd ?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Mirek napisał/a:
Próbowałem otworzyć plik na dole, jak pisał chrzaszcz
Trzeba zrobić dwumlask myszą na miniaturce, pojedyńczy mlask nie wystarczy. Może tu jest problem?

Mirek  Dołączył: 12 Cze 2006
Zainstalowałem RT na laptopie w domu i chodzi jak należy. Muszę sprawdzić w poniedziałek w pracy, na komputerze na którym miałem ten problem. Nie pojawiała się miniaturka, ale coś widocznie musiałem namieszać.
Dzięki i pozdrawiam
Mirek

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
mnie z kolei martwi co innego - lubię RT, ale to, co widzę w oknie programu, "wywołując" RAWa, niestety różni się (nieco, ale jednak) od tego, co jest na końcu po zapisaniu tego w jpgu i otworzeniu w jakiejś przeglądarce. :-/

cypis, jpeg zapisujesz bez kompresji?

aflinta napisał/a:
cypis, jpeg zapisujesz bez kompresji?

bez. Chodzi mi o to, że kontrast z reguły jest nieco mniejszy i nasycenie ciut inne niż w oknie RT.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
cypis zauważasz to w jakiejś konkretnej przeglądarce szczególnie ,czy we wszystkich tak samo? Porównując dość wnikliwie z Gqview , nie widzę różnicy.

Picasa, XnView, fakt, że w Zonerze w ogóle jest inaczej, lepiej (nawet jpgi z apoaratu zdają się wyglądać lepiej niż w innych przeglądarkach). Podobnego fisia co w RT zauważyłem też w PPLu tylko w drugą stronę - przestałem się nawet przejmować, że w oknie PPLa zdjęcie wygląda tak sobie, bo potem w przeglądarce (już obojętnie jakiej) jest zawsze trochę lepiej.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
cypis, na 99% masz coś źle z profilami kolorów.

Skocz do: