dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
[USTERKA] Obiektyw ze stykami A
Witam
Nie będę podawał dokładnej nazwy obiektywu, ale co do samych styków,
to posiada on 2 "kulkowe" styki, z czego jeden w ogóle nie trafia w żaden
na moim k100d a drugi trafia jeden z tych "kulkowych" na k100d.

Mniejsza o to, mam problem z przesłoną. Obiektyw ten posiada ustawienie A.
Problem polega na tym, że od pełnej dziury na 3 kolejnych ustawieniach w trybie
A (wybieranych z body) obiektyw nie jest w ogóle przymykany. Potwierdza to idealnie
kolisty bokeh, oraz co ważniejsze każde z tych innych ustawień przesłony przy
identycznym nastawieniu czasu daje identyczne naświetlenie.
Wniosek że w trybie A pierwsze trzy pozycje nie dzialaja jak nalezy.

Gdy natomiast ustawie obiektyw manualnie na pelna dziure, robie zdjecie w trycbie
M aparatu z pomiarem AE-L, to wowczas 2 pierwsze wartosci przyslony wychodza niemal
identycznie przy tym samym czsie. Pisze niemal, bo naswietlenie wydaje sie byc takie
same, jednak ksztalt bokeh dla minimalnego przymkniecia juz minimalnie traci kolistosc,
czyli tu jest lepiej. Wraz ze wzrostem przyslony bokeh zmienia ksztalt zgodnie z listkami
przeslony oraz wszystko jest jak nalezy.

Pytanie moje brzmi, czy i w jakis sposob mozna naprawic tego typu usterke?
Zauwazylem przy tym, ze przy zdjetym obiektywie z body reczne ustawienie
minimalnej wartosci przyslony powoduje, ze zapadka
przeslony w obiektywie (ta blaszka) moze sie poruszac swobodnie do drugiego konca.
Pisze o tym, bo na 3 obiektywach SMC-M jakie mam na pelnej dziurze nie ma mozliwosci
poruszenia ta blaszka, jest sztywno na pelnym otworze. Wraz ze wzrostem przeslony
jest mozliwosc jej poruszania tylko w jedna strone "otwierajaca przeslone". W przypadku
tego obiektywu A mam mozliwosc ruchu w obie strony. Czy ktos ma jakikolwiek obiektyw
ze stykami i moze takie cos tez sprawdzic?

Opisalem maksymalnie szczegolowo wszystkie moje informacje nie po to, by uslyszec,
ze mam isc z nim do serwisu, tylko czekam czy moze ktos wie jak moge i co moge
dalej sprawdzic ewentualnie bez ingerencji poprawic? Jesli potrzeba bedzie jednak
serwisu, to gdzie w trojmiescie moglbym to skutecznie naprawic?

Dzieki za wszystkie odpowiedzi w temacie

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
dagio, jeżeli dobrze rozumiem to masz szkło RIKENON (może być innego producenta robione do puszki RICOH). W tych aparatach bagnet jest pentaksowy ale styki znajdują się, niestety, w innym miejscu na kołnierzu gniazda. Z kasetką możesz takie szkło używać jak każdą "M"-kę Pentaksa. CHINON też robił szkła, gdzie jeden ze styków jest w innej pozycji niż pentaksowe. Jednak z kasetą w trybie "Av" możesz sterować przysłoną takiego CHINON'a jeżeli pierścień przysłon ustawisz w pozycji "A". I w CHINON'ach i RIKENON'ach popychacz przysłon jest ruchomy kiedy pierścień przysłony ustawisz na największą dziurę (najmniejszą wartość).

[ Dodano: 2008-02-23, 19:15 ]
Ps. A czy nazwę z obiektywu Ci zwiało?

Skocz do: