CytatCzy JPEGi z K10D są do tego stopnia miękkie, że używanie RAWów staje się koniecznością?
Nie mam pojęcia. Prawie nigdy nie robiłem K10D jpg-ówKrzysztof napisał/a:Czy JPEGi z K10D są do tego stopnia miękkie, że używanie RAWów staje się koniecznością?
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
K-5, K-3 III,, DA (HD 21, SMC 40, SMC 70) Ltd, , HD DA 55-300mm F4.5-6.3 ED PLM WR RE, 16-50 mm f/2.8 ED PLM AW, HD D FA 150-450mm F4.5-5.6, Samyang 14 1:2,8
"Living is easy with eyes closed"
Znamysołtys napisał/a:aa i pewnie znacie te historie![]()
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
K-5, K-3 III,, DA (HD 21, SMC 40, SMC 70) Ltd, , HD DA 55-300mm F4.5-6.3 ED PLM WR RE, 16-50 mm f/2.8 ED PLM AW, HD D FA 150-450mm F4.5-5.6, Samyang 14 1:2,8
http://www.pajacyk.pl/ - kliknij pajacyka
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
http://www.mojesmoje.pl/index.htm - wszelkie uwagi mile widziane - zajrzyj do nas koniecznie
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
awakqwq napisał/a:Mam dwóch kolegów którzy używają k10d i wyłącznie jpegów i obaj są zadowoleni z rezultatów. No ale oni nie czytają forów internetowych tylko zdjęcia robią![]()
Krzysztof napisał/a:Na forum KKM trwa dyskusja o "miękkich" JPEGach z A700, które wg, niektórych testerów, nawet się nie umywają do wywołanych RAWów.
Ponieważ w teście 40D na dpreview, podobna opinia pada przy okazji porównania z RAWami z K10D, mam pytanie czy potwierdzacie taką opinię?
Czy JPEGi z K10D są do tego stopnia miękkie, że używanie RAWów staje się koniecznością?
Tytuł wątka jest przewrotny - chodzi mi o Wasze zdanie![]()
no właśnieKrzysztof napisał/a:Rany, co oni wiedzą o fotografii...
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
Kfan napisał/a:Dlaczego? Wyostrzone zdjęcia w aparacie są pozbawione szczegółów często mają artefakty widać to właśnie w kompaktach.
plik z lustrzanki musi być jak najlepszym materiałem do dalszej obróbki nawet jeśli to nie raw tylko jpg.
k100d Super | DA 18-55 | DA 50-200 | SD Extreme III 2GB
pavlis83 napisał/a:
dwie sprawy - fajnie ze sa artefakty w kompaktach... k10d nie jest kompaktem
druga rzecz. Niektorzy moze robia tak ze cykaja zdjecia jak leci cokolwiek , krzywo, byle bzdure a potem siadaja ptzed kompem i ratuja zdjecie przez 4 godziny jedno.
nie uwazasz ze lepiej jest postarac sie, przymierzyc, zastanowic sie nad zdjeciem i od razu zrobic dobre? mi nie sprawia przyjemnosci sleczenie przed kompem.. wole robic zdjecia a nie codziennie podejmowac misje ratunkowa kadru
awakqwq napisał/a:Wiedza tyle, że fotografia ich cieszy i robią zdjęcia nie przejmując się tym czy ich obiektyw jest najlepszy i jaką ma przy f4 rozdzielczość oraz jak wygląda przebieg krzywej MTF.
pavlis83 napisał/a:Kfan napisał/a:Dlaczego? Wyostrzone zdjęcia w aparacie są pozbawione szczegółów często mają artefakty widać to właśnie w kompaktach.
plik z lustrzanki musi być jak najlepszym materiałem do dalszej obróbki nawet jeśli to nie raw tylko jpg.
dwie sprawy - fajnie ze sa artefakty w kompaktach... k10d nie jest kompaktem
druga rzecz. Niektorzy moze robia tak ze cykaja zdjecia jak leci cokolwiek , krzywo, byle bzdure a potem siadaja ptzed kompem i ratuja zdjecie przez 4 godziny jedno.
nie uwazasz ze lepiej jest postarac sie, przymierzyc, zastanowic sie nad zdjeciem i od razu zrobic dobre? mi nie sprawia przyjemnosci sleczenie przed kompem.. wole robic zdjecia a nie codziennie podejmowac misje ratunkowa kadru
dan napisał/a:Ograniczaja swoj wplyw na kreacje. Z lenistwa, z nieumiejetnosci obslugi softu, z dyletanctwa?
Andresito napisał/a:Jeśli zadajesz pytanie i na nie odpowiadasz, to po co je zadajesz?
Andresito napisał/a:Czy to znaczy dla Ciebie że jestem ograniczony?