Wajcha  Dołączył: 09 Sty 2008
nie za bardzo wiedziałem gdzie to pytanko wcisnąć, więc uzanłem, że wrzucę tu, bo mocno czytany wątek. Mianowicie

kupiłem sobie Tamrona 70-300 i szybko zauważyłem jego przypadłość - traci ostrość powyżej 220-230, szczególnie w trudniejszych warunkach gdzie nie za bardzo można go przymknąć. I teraz pytanie do użytkowników tego tamrona lub Sigmy APO, ale również do pozostałych

czy lepiej jest robić foty na np.200 i potem je w kompie troche podcropować, czy efekt będzie jednak lepszy na dłuższej ogniskowej ??

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Wajcha napisał/a:
nie za bardzo wiedziałem gdzie to pytanko wcisnąć, więc uzanłem, że wrzucę tu, bo mocno czytany wątek

Wajcha, umieściłeś ten post w "Pokaż swój bokeh" - bo "mocno czytany".

Trzeba było w kawałach, albo w wątku o K20D, one sa chyba częściej odwiedzane.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Wajcha napisał/a:
kupiłem sobie Tamrona 70-300 i szybko zauważyłem jego przypadłość - traci ostrość powyżej 220-230 [...]
czy lepiej jest robić foty na np.200 i potem je w kompie troche podcropować, czy efekt będzie jednak lepszy na dłuższej ogniskowej ??

Wg mnie spadek ostrości nie jest aż tak duży, żeby robić z tego aferę. Spokojnie można focić przy ogniskowej 300 i efekt jest całkiem dobry (jak na tej klasy zomm), np.
Tamron 70-300

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Wajcha napisał/a:

A jak duże odbitki chcesz robić?

raczej na kompie żeby je wyświetlać, zazwyczaj i tak pomniejszam rozdzielczość, do okolic 1000 na 1200, nieraz nawet mnie, na potrzeby chociażby digart'a. obecnie nie planuje drukowania ich ani nic w tym stylu

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Cytat
raczej na kompie żeby je wyświetlać
:roll: To czym się w ogóle przejmujesz?

Wajcha, to sobie możesz kadry z oryginału wycinać do woli.

czyli jednak lepiej to 300 zostawić w spokoju, dzięki

Wajcha, skoro tak bardzo Ci się nie podoba...

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Witam

A ja mam inne pytanie odnoście tego obiektywu, mogę mieć nowy z gwarancją za 560zł, używany półroczny z gw. do lipca 2009 roku, za 450 lub 2 letni od drugiego właściciela w stanie bdb bez gwarancji za 390zł.

I teraz pytanie jak to jest z awaryjnością tego sprzętu, chciałbym wiedzieć czy opłaca się dopłacać do gwarancji jeśli obiektyw chodził 2 lata bez zarzutu i nie ma nawet luzów?

Czy ktoś miał problemy z tym obiektywem?

Pozdrawiam

Eldred, jeżeli obiektyw nie ma luzów, grzyba itd to ja brałbym używany bez gwarancji. MZ obiektywy są dużo mniej awaryjne od puszek.

No właśnie jutro idę go obejrzeć, dziękuję Piotrze za radę, masz może takie szkło? czy tylko pinhole stosujesz? ;-)

Ja o to pytam bo to nie jest jakiś solidny metalowy asahi, tylko leciutki plastik..

Mam chyba starszą wersję tego szkła, z makro 1:3,8 :-) . Obiektyw ma już pewnie kilka lat, ale wszystko działa jak należy. Jedyny minus tego szkła to powłoki MC, niestety to nie SMC ;-) - łatwiej o blika ... ale ogólnie szkło jest OK.
Czasem używam też zwykłego aparatu ;-) .

(^_^) no widać, w stopce pinhole na avatarze jakiś kodak chyba? hmm.. obejże go jutro i chyba wezmę, skoro 2 lata sie nie popsuł i ponoć nawet luzów nie ma to myślę, że będzie ok

Dziękuję i pozdrawiam

BTW zobaczcie ostatni komentarz tego obiektywu TUTAJ

LOL, jaka puszka taki bagnet :evilsmile:

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
andrusz:
Wg mnie spadek ostrości nie jest aż tak duży, żeby robić z tego aferę
.

Jasne, też tak sądzę...tym bardziej, że na potrzeby wyświetlania fotek na ekranie komputera...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
PiotruśP napisał/a:
Mam chyba starszą wersję tego szkła, z makro 1:3,8

Czy to nie jest wersja 75-300

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Mam tego Tamrona i sobie chwalę AF sporo szybszy niż w kicie ( przynajmniej u mnie ) a i jakoś też dobra jak za 560 zł :lol: to śmiech nawet ;P

no właśnie z tą jakością zdjęć na 300mm jest różnie, raz trafi się, że jest ostro a czasem jest takie mydło, że nawet wyostrzanie na kompie niewiele pomaga. gdzies czytałem opinię, nie pamiętam już gzdie, ale chyba na optyczne.pl ,że 3 na 10 są ostre. Umnie się to mniej więcej sprawdza, przy 300mm w podobny7ch warunkach oświetleniowych 4 - 5 jest ok.
Najgorsze jest to, że te najładniejsze to zazwyczaj te w których akurat wyszła nieostrość na wierzch :-?

plwk napisał/a:
Czy to nie jest wersja 75-300
Na 100% 70-300.

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Stara wersja miała ogniskowe 75-300.
Miałem starą (z macro 1:2), miałem też Di. Mydła powyżej 200mm nie stwierdzono 8-)

Nawet jeśli spada ostrość, to jest to mało widoczne. Ja tego nie odczułem.

Skocz do: