Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Porst f1.2/55 & f1.8/135 efekt soft ?
Pytanie zadaje do osób które może będą mi potrafiły wytłumaczyć czemu obiektywy które opisałem w temacie dają piękny ostry obraz poniżej czasu ekspozycji 1/200 lub 1/250 a powyżej obraz staje się "miękki" nie wspominając o czasach 1/1000 i więcej gdzie zaczynają się pojawiać silne AC, ale tylko wtedy gdy czas ekspozycji jest bardzo krótki.

Mowa oczywiście o pracy z maksymalną przysłoną f1.2 & f1.8

Się tak wdałem w temacik z pewnym Niemcem i dołączyły się inne osoby dla których to nierealne.

A tu jednak testy mówią same za siebie, na początku nie byłem pewien czy zejście poniżej 1/180 coś daje czy to wina obiektywu a po kilkudziesięciu zdjęciach wyszło że jednak daje... :-/

Ktoś może wytłumaczyć technicznie o co w tym wszystkim chodzi ? :mrgreen:

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Moglbys zalaczyc przyklady - ten sam temat/kadr/swiatlo, rozne czasy?

Oczywiście, mam nawet przygotowane ale wkleję jutro bo nie mam ich na tym kompjuterku.

Co prawda jedno zdjęcie mam w miejscu gdzie na przesłonie 1.2 miałem światło poniżej 1/125 a drugi w miejscu gdzie miałem światło powyżej 1/180 również na @ 1.2

[ Dodano: 2008-03-05, 00:52 ]
Heh tzn. wkleję już dzisiaj tylko w okolicach 12 :mrgreen:

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Pietras napisał/a:
Co prawda jedno zdjęcie mam w miejscu gdzie na przesłonie 1.2 miałem światło poniżej 1/125 a drugi w miejscu gdzie miałem światło powyżej 1/180 również na @ 1.2

To sie nie liczy - musi być z TYCH SAMYCH warunków żeby coś sensownego powiedzieć w takiej śliskiej materii... Sprobuj bracketingu ISO...

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Pietras, jako wyjaśnienie dualizm korpuskularno-falowy :mrgreen:
(tak mi sie napisało..)

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
dagio napisał/a:
Pietras, jako wyjaśnienie dualizm korpuskularno-falowy

Rozwijając tą zacną teorię jestem skłonny wskazać jednak, jako podstawę wyjaśnienia rzeczonej zagadki, teorię nieoznaczoności Heisenberga w konsekwencji rozwinięcia w/w. :mrgreen:

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Pietras napisał/a:
Ktoś może wytłumaczyć technicznie o co w tym wszystkim chodzi ?

Na mój prosty techniczny rozum... to niemożliwe?
Pokaż te testy.

Plik Nr.1 są to zdjęcia z f1.2/55 > http://www.speedyshare.com/648535304.html

Plik Nr.2 są to zdjęcia z f1.8/135 > http://www.speedyshare.com/664756673.html

Ze 135 załączam pliki tak żeby pokazać co się dzieje przy silnym świetle, najbardziej śmieszne jak się zrobi zdjęcie samochodu i świeci jak żarówka :mrgreen: Dosłownie wygląda to jak by dodać w PS efekt Glow.

Co do f1.2/55 to mi już ręce opadają bo jak robię fotki Pentax-em o tych samych parametrach przysłony to nigdy nie mam takich problemów żeby coś było rozmyte jeżeli wyostrzyłem idealnie na matówce + potwierdzenie.

Arti, nie tyle technicznie co fizycznie to jest niemożliwe... I dla tego sam się dziwie.

Na prosty rozum mogło by być ok jeżeli poprawiał by się obraz przy krótszych czasach bo mniej światła wpada ?

Tak się zastanawiam czy problem nie jest w konstrukcji obiektywów i może dla tego przy mocniejszym świetle zdjęcia są tak pojechane a przy słabym jest ok.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
przecież to proste jak drut!
z tego co napisałeś. bo zdjęć nie ma sensu ściągać,

przecież jak masz czasy powyżej 1/250 i dalej, to znaczy że masz dużo światła, jak masz dużo światła , znaczy że w 90% masz duże kontrasty. masz duże kontrasty i f1.2 - masz taki sobie obraz, bo na pełnej dziurze jest inaczej niż na innych.

jak masz czasy dłuższe, znaczy światła mniej i tak dalej, obraz relatywnie lepszy.

przecież jak sfotografujesz cokolwiek w słabymświetle a porównasz to ze zdjęciem żarówki gdzie masz 1/4000 naprzykład..

nie ma to nic wspólnego z czasami, tylko ze światłem które te czasy warunkuje.

zrób zdjęcia w identycznych warunkach dokładnie to się okaże.(bo może mi się wydaje)

guerilla, sprawdziłem i się zgadza rozchodzi się tylko i wyłącznie o kontrast widać w tańszych obiektywach to norma.

No ale po cholere komu obiektyw f1.2 do robienia zdjęć w słońcu, no nie ?

Skocz do: