Szubi
[Usunięty]
Obiektyw Pentax 135/2.8 stalka ?
Zakupiłem obiektyw na m42 Jupiterka 37a 135mm za 70zł... Ale taki tam znajomy fotograf powiedział że po co będę się bawił z przejściówkami skoro ma znajomego który posiada na sprzedaż obiektyw Pentaxa 135mm 2,8 manual. za 120zł .. I teraz chętnie bym oddał tego Jupitera i wziął pentaxowy obiektyw ale nigdzie nie moge go odnaleźć obiektyw Pentax 135mm 2,8 stałka.. Było coś takiego manualnego ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Za 120zł to prawdopodobnie nie jest Pentax 135/2,8 lecz jakiś obiektyw z bagnetem Pentaxa 135/2,8 (np. Porst, Revue, Vivitar). Jest SMC Pentax-A 135/2,8 ale na pewno kosztuje kilkakrotnie więcej ze względu na to że ma styki i że to Pentax :-)
Pozdrawiam

Szubi
[Usunięty]
o, to pewnie będzie ten... a co radzicie m42 jupiter czy właśnie coś takiego ?

Poszukaj dobrze to znajdziesz manualnego SMC Pentax-M 3,5/135 nawet za 200zł. Mam taki i to jest naprawdę świetne optycznie szkło, lepsze niż Jupiter i te pentaxoidy z bagnetem K :mrgreen:

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
ja mam vivtara 135/2.8 i bardzo dobre szkiełko, przynajmniej ja tak uważam.

Marek napisał/a:
lepsze niż Jupiter i te pentaxoidy z bagnetem K

jakby mała pogarda dla innych producentów szkieł do tego systemu? czy może moja nadinterpretacja?

Szubi
[Usunięty]
ale tylko powiedzcie czy z tych dwóch jupiter m42 czy ten pentax ? który by się lepiej sprawował ?

vertiico napisał/a:
jakby mała pogarda dla innych producentów szkieł do tego systemu? czy może moja nadinterpretacja?

nadinterpretacja ;-)

[ Dodano: 2008-03-17, 19:58 ]
W przeciwnym razie dawno nie byłoby tej Tokiny 5,6/400 w mojej stopce :mrgreen:

Szubi
[Usunięty]
hallo hallo doradzi mi w ktoś co lepiej brać tego pentaxa a 135 2,8 ? czy Jupitera 37a 135 3,5 na m42 ??? zależy mi na czasie bo jeżeli poczekam jeszcze trochę to już nie będę mógł oddać jupika :(

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Jak już pisałem, wybrałbym Pentaxa, ale nikt za Ciebie decyzji nie podejmie.

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
Szubi napisał/a:
hallo hallo doradzi mi w ktoś co lepiej brać tego pentaxa a 135 2,8 ? czy Jupitera 37a 135 3,5 na m42 ??? z:(

Ja również nie zastanawiałbym się ani chwili i wybrałbym Pentaxa: 1) bagnet K, 2)powłoki SMC , 3) b. przyjemna mechanika, 4)to jest Pentax :-o

Szubi
[Usunięty]
z tym że to jest Pentax - A .. a wersję A podobno bardzo średnie są //// no to biorę pentaxa w ciemno. wziął bym tego jupitera za 70zł + przesyła + adapter wyjdzie na to samo.. Dzięki wielkie koledzy za doradzenie.

Szubi napisał/a:
z tym że to jest Pentax - A .. a wersję A podobno bardzo średnie są

smc-a łatwiej się obsługuje :mrgreen:

a czy są średnie, nawet jak są, zauważysz to? zauważysz różnice np pomiędzy smc-a a smc-m ?
nie patrząc na testy , tylko podczas używania?

Szubi
[Usunięty]
no naprzykład gorsza ostrość ? Gorsza jakość szkieł ?

Szubi napisał/a:
no naprzykład gorsza ostrość ? Gorsza jakość szkieł ?

a skąd to wiesz?

ja mam/miałem smc-a 50/1.7 i smc-m 50/1.7 i porównywałem z ciekawości jak wypadną,
różnice były jedynie jak robiłem z ręki, tylko z powodu "braku stabilności" może się tego nauczę ;)
( różnice raz na korzyść smc-a a raz na smc-m, czyli wina w rękach )
a jak dałem na statyw, to w tych testach co robiłem nie widziałem różnicy.
nie robiłem takich testów jak np na optyczne, nawet nie wiedziałbym jak to mierzyć tą ostrość, może program jakiś? w normalnych warunkach testowałem od tak dla własnej informacji który mam zostawić.

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
vertiico napisał/a:
smc-a 50/1.7 i smc-m 50/1.7

te akurat sa rownie dobre, chodzi o konkretne szklo A135/2.8 ktore nie rzuca ponoc na kolana, a nie o cala serie A, ktora ma gorszych i lepszych przedstawicieli

Szubi
[Usunięty]
ale 120zł chyba raczej dobra cena tak ? ... A wiecie skąd mogę dorwać sample z tego obiektywu ? Kurde nigdzie nic o nim nie ma...

musi ostro "nie powalać" na kolana hehe :)

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Szubi napisał/a:
musi ostro "nie powalać" na kolana hehe :)

Jaki by nie był, to pozycją A na pierścieniu bije jupitera ;-)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Szubi, masz dać 120 zł za SMC Pentax-A 1:2,8 135mm? W pełni sprawny? To bierz od razu, bo druga taka okazja Ci się nie trafi!
Mam ten obiektyw i jego czarna legenda jest MSZ mocno przesadzona. Kiedyś dawałem testy porównawcze SMC A 135/2,8 i M 135/3,5. Pewnie już fotki wywaliłem, ale jakościowo od słynnej eMki nie odbiega znacznie. Wielkim plusem (zwłaszcza w cyfrze) jest pozycja A. Ale minusem jest waga, bo sporo większy i cięższy niż M. Ja mam oba i zazwyczaj noszę Mkę (jak noszę), ale czasem A też używam. I nie mogę się zdecydować, którego się pozbyć. Więc ciągle trzymam oba ;-)

Szubi
[Usunięty]
matb napisał/a:
I nie mogę się zdecydować, którego się pozbyć. Więc ciągle trzymam oba ;-)

:mrgreen:

..ok już zamówiony obiektyw pentaxa.... jupiter odmówiony.. :) Dzięki wielkie jeszcze raz za pomoc.

A i matb jak byś miał jakieś ta jeszcze fotki z tego obiektywu ale bez PSocenia to podeślij mi na mejla będę wdzięęczny ;-)

Skocz do: